Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Çevre Mühendisleri Odası; Maden, Metalürji ve Jeoloji Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın işbirliğinde düzenlenen “Su, Çevre ve Tarım Konferansı” Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) başladı.
Konferansta, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ve Lefkoşa Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu yanında bazı milletvekilleri ve yetkililer de hazır bulundu.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu açılışta yaptığı konuşmada, su, çevre ve tarım konularının üçünün de önemli başlıklar olduğunu dile getirdi.
Bu konularda toplumsal yararın gözetilmesi gerektiğine işaret eden Yorgancıoğlu, Türkiye’den gelecek su yanında ülkedeki kaynakların da maksimum verimle kullanılması gerektiğine işaret etti.
Çevreyi kirletenlere, suyu gereğinden fazla kullananlara ceza verilmesi yanında gerekli eğitimlerin de verilmesi gerektiğini dile getiren Yorgancıoğlu, Avrupa’da da eğitim ve cezaların birlikte uygulandığını kaydetti.
Kongreden çıkan sonuçlar kadar bu sonuçların uygulanmasının da önemli olduğunu belirten Yorgancıoğlu, bu konuda çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.
Eroğlu: Konfernas sonuçlarının takipçisi olacağım
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da konuşmasında konferansın önemine vurgu yaparak, “su”, “çevre” ve “tarım” gibi başlıkların bağlantı kurularak ele alınmasının son derece isabetli olduğunu söyledi.
Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı olarak konferans sonuçlarının takipçisi olacağını kaydetti.
21’inci yüzyılın suyu olan ve suyu yönetebilen ülkelerin yüzyılı olacağını kaydeden Eroğlu, başbakan olarak görev yaptığı dönemlerde öncelikle mevcut su kaynaklarının korunması ve yağmur sularından azami fayda sağlama üzerinde durduğunu söyledi.
Projenin temeli 86’da atıldı
Cumhurbaşkanı Eroğlu, gölet yapımını, 1986’da Türkiye ile ilk kez imzalanan Ekonomik İşbirliği Protokolü ile bu işbirliğinin önemli bir parçası haline getirdiklerini belirtti. Eroğlu, “Ama bunu yeterli görmedim ve her Türkiye Hükümeti ile Anadolu’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su getirilmesi projesini görüştüm, konuştum, gündemlerinde yer alması için çaba gösterdim” dedi.
Su konusunun daha sonraki yıllarda da Türkiye ile ilişkilerde sürekli gündeme geldiğini kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:
“Hakkını teslim etmek lazım ki son olarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan gelişen teknolojiyi, eskiden yaşanan güçlüklerin artık aşılması gerektiğini de göz önünde bulundurarak projenin adım adım takipçisi oldu ve sonuçta büyük bir hayalimiz gerçekleşme yoluna girdi. ‘Asrın Projesi’ olarak da tanımlanan Türkiye’den Kıbrıs’a Borularla Su Getirme Projesi, 2011 yılında 7 Mart’ta benim doğum günümde başladı. O gün düzenlenen törende de belirttiğim gibi ben bu olayı Kıbrıs Türk tarihindeki en önemli gelişmelerden biri sayıyorum”
Talat: Projenin siyasi boyutu da var
2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’den su getirilmesi projesine sadece “su getirme” olarak bakılmaması gerektiğini, bunun bir ilk olacağını söyledi.
Talat yüksek teknolojiyle gerçekleştirilecek projenin siyasi bir boyutu da olduğunu ifade etti.
Geçen yıl Güney Kıbrıs’taki göletlerde 325 milyon metreküp su biriktiğine işaret eden Talat, Türkiye’den gelecek suyun 75 milyon metreküp hacminde olduğunu ekledi.
Suyun ileri teknoloji ile getirilmesinin hem Türkiye hem KKTC için prestij kaynağı olduğunu anlatan Talat, suyun müzakerelerde de önemli bir konu olacağını dile getirdi.
Bakırcı: Su kaynakları doğru yönetilmeli
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı yaptığı konuşmada kongre sonuçlarından yararlanacaklarını dile getirdi.
Suyun önemine vurgu yapan Bakırcı, Türkiye’den su getirilmesiyle ilgili “tarihte bir ilk olacak” dedi.
Gelecek suyun yarısının içme ve kullanmada diğer yarısının ise tarımsal alanda kullanılacağını kaydeden Bakırcı, gelen miktarın 20 yıllık tüketime yeterli olduğunu ancak ülkedeki diğer su kaynaklarının doğru yönetilmesinin de önemli olduğunu söyledi.
Gelecek suyla ilgili politika eksikliği olduğu yönünde eleştiriler olduğunu ancak suyun nasıl kullanılacağıyla ilgili planlamaların yapıldığını anlatan Bakırcı, çevreyle ilgili de kısa, orta ve uzun vadeli projeleri olduğunu ve bu projeleri kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.
Sennaroğlu: Su ülke tarımı için önemli
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Öner Sennaroğlu da yaptığı konuşmada Türkiye’den getirilecek suyun ülke tarımı için önemli olduğunu belirtti.
Sennaroğlu suyun her damlasının verimli kullanılması gerektiğine işaret etti.
Gıda güvenliği ile çevrenin korunması konularını öncelikli gördükleri konular olduğunu dile getiren Sennaroğlu, doğa şartlarına uygun ürünler yetiştirilmesi konusu üzerinde de durduklarını söyledi.
Sennaroğlu kongre sonuçlarının çalışmalarına faydalı olacağı konusundaki inancını da ifade etti.
Bektaş: Sorunlar kronikleşti
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş da açılışta yaptığı konuşmada, su sorunlarının kronikleştiğini dile getirerek, çevre sorunlarının büyük ölçüde, geçmişte günü kurtarmaya yönelik politikalar uygulanması nedeniyle ortaya çıktığını ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2014, 02:29