Cumhurbaşkanlığı, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne (KŞK) 75 bin Euro bağışta bulundu.
Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’nın girişimiyle askeri makamlardan, KKTC’deki askeri bölgeler içerisinde kayıp kalıntıları olduğu düşünülen 30 yerde kazı yapılması amacıyla izin alındı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün Kayıp Şahıslar Komitesi’nin BM tarafından atanan üyesi Paul-Henri Arni ile Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük’ü davet ederek bu hususlarla ilgili bilgilendirdi.
Kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le birlikte bir süre önce yaptıkları, kayıplarla ya da gömü yerleriyle ilgili KŞK’nin çalışmalarına katkı sağlayacak bilgisi olan, Kıbrıs’ta ya da yurt dışında yaşayan kişilerin bildiklerini KŞK ile paylaşmaları yönündeki ortak çağrıyı yineledi.
Kayıp Şahıslar Komitesi’nin BM Üyesi Paul-Henri Arni de konuşmasında, Askeri bölgede kazı yapma izni verilmesinin çok önemli bir gelişime ve büyük bir ilerleme olduğunu dile getirdi.
Antropoloji Laboratuvarı’na ortak ziyaret
Öte yandan Ara bölgede her ay düzenlenen toplantılara katılan Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum siyasi partilerinden temsilciler, dün Kayıp Şahıslar Komitesi bünyesinde Lefkoşa ara bölgedeki kemik kalıntılarının analizinin yapıldığı Antropoloji Laboratuvarı’nı ziyaret etti.
Ziyarette siyasi parti temsilcilerine, 1963-1964 ve 1974’te meydana gelen olaylarda kayıp olarak listelenen şahısların, Komite’nin, gömü yerlerinden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve iade edilmesi çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Ziyarete KKTC’den, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Güney Kıbrıs’tan ise Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Kıbrıs Yeşiller Partisi, Demokrat Parti (DIKO), Birleşik Demokratlar (EDİ), Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ), ile Merkezin Yeniden Yapılandırılması için Siyasi Grup (EPALXI) temsilcileri katıldı.
Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2015, 10:54