banner564

Antibiyotik yerine bol sıvı tüketin

Grip olmanın maliyeti 200 lirayı buluyor

Antibiyotik yerine bol sıvı tüketin
banner598

 Pelin YÜKSELAY

Havaların soğuması ve gerek işyerleri, gerekse konutlarda merkezi ısıtma sisteminin bulunmaması nedeniyle grip salgını vatandaşların korkulu rüyası oldu. Diyalog muhabirinin yaptığı araştırmaya göre; grip şikayetiyle özel doktora başvuran vatandaşlar ortalama 100 lira vizite ücreti ödüyor. Bazı doktorlar, yüksek ateşi olanlara antibiyotik ve çeşitli grip ilaçları veriyor. Bunları almak için de 50 ile 100 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor
   Bademcik ağrısı olanlara daha çok Augmentin isimli antibiyotik veriliyor. Türk malı olması halinde bunun fiyatı 18 TL. Doktorların reçetesinde Augmentin’den sonra fiyatı 41 lira olan Tavanic veya Cravit yer alıyor. Antibiyotik çeşitlerinden Klamoks 18 TL, Enfexia ise 25 TL.

Yabancılar çok pahalı

   ‘Aferin’ veya ‘Theraflu forte’ gibi grip ilaçları 7-8 liraya satılıyor. Ancak ünlü İngiliz markaları Benylin cold 42 liraya, Day and Night Nurse 76 liraya satılıyor.
   Görüşlerine başvurduğumuz eczacılar, ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşların doktora görünmeden ilaç aldığını, bazılarının bilinçsiz kullanım yüzünden geç iyileştiğini söyledi.
   Ekonomik durumu iyi olanlar ise, doktorun Türk malı ilaç yazmasına aldırmadan yabancı markalara yöneldiğini söyleyen eczacılar, antibiyotik kullanımının çok yaygın olduğunu kaydetti.

Dizdarlı’dan uyarı

   Son günlerde Acil servislere çok sayıda grip vakası geldiğini belirten Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Baş hekimi Bülent Dizdarlı, grip nedeniyle vatandaşların acil servise akın etmesinin doğru olmadığını ifade etti.
  Grip olanlara antibiyotik yerine bol sıvı tüketmelerini öneren Dizdarlı şöyle dedi: 
   “Mevsimsel olarak bir grip salgını vardır. Ancak mevsim içinde beklenen bir durumdur. Geçmiş yıllardaki kuş veya domuz gribi gibi adlandırılan griplerle alakası yoktur. Adı geçen bu grip türlerine karşıda toplumsal bağışıklık artmıştır. Ne var ki bu sözlerimden bu yılki mevsimsel gribi küçümsediğim ya da önemsemediğim sanılmasın. Aksine her grip türü dikkate alınmalıdır. Bu yıl yaşanan mevsimsel grip, insanı yatağa düşüren, ateş, titreme, halsizlik eklem ve baş ağrıları yanı sıra burun tıkanıklığı akıntısı ile başlamaktadır. Bu safhada Dünya sağlık örgütü insanların evlerinde istirahat etmelerini bol sulu gıda alarak ılık ortamda kendilerini muhafaza etmelerini önermektedir. Grip kesinlikle antibiyotikle geçen bir hastalık değildir. Bu nedenle kullanılması hata olur. İstirahat yanı sıra ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz.
Evde uyguladığınız bu tedaviye rağmen 72 saat sonunda ateş titreme halsizlik varsa veya bu saatler dolmadan nefes açlığı ve balgamlı öksürük veya kulak ağrısı başlamışsa mutlaka uzman bir hekime görünmelisiniz. Bu durum sizde gribin bir komplikasyonu olarak pnomoni (zatürrüe) veya orta kulak iltihabına dönüşüm olduğunun ilk belirtileri olabilir. Uzman hekimin vereceği tedaviyi harfiyen uygulamalı ve ilaçlar bitene kadar (Ki bu aşamada antibiyotik de verilecektir) kullanmanız gerekecektir.

“Salgın 10 Şubat’a kadar devam edebilir”
Önemli olan ise gribe hiç yakalanmamaktır. Benim tecrübem 20 Kasım 10 Şubat tarihleri arasında bu salgının devam edeceğidir. Tavsiyem özellikle yaşlıların ve direnci düşük insanların kalabalık ortamlarda mecbur kalmadıkça bulunmamalarıdır. Zira bu grup insanımız bu hastalığı diğer gruplara göre çok daha zor atlatmaktadır. Kayıplarda bu grup içinden yaşanmaktadır. Biliyorum bir nevi ev hapsi öneriyorum ama bu kadar yıllık deneyimimle de özellikle aşı da yaptırmamış yaşlılarda, bu önerinin arkasındayım. Telafisi olmayacak şeyler yaşanacağına bu periyodu izole geçirmenin hiçbir sakıncası olmayacağını düşünüyorum.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474