Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun, Elektrik Kurumu’nun fiyat artışı talebini de değerlendirdiğini ifade ederek, bu çerçevede Elektrik Kurumu ile ilgili bazı değerlendirmeler yaptı.
Yorgancıoğlu, CTP-BG/DP-UG hükümetinin 2013 yılının son çeyreğinde göreve geldiğini, bu dönemde Kıb-Tek’in borç batağında olduğunu, akaryakıt alma konusunda sıkıntı yaşadığını anımsatarak, bu kurumun yeniden yapılandırılması gerektiğini anımsattı.
Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) fiyat artışı talebinde bulunduğunu ancak Bakanlar Kurulu’nun, bu talebin yeniden değerlendirilmek üzere Kurum’a geri gönderilmesine karar verdiğini açıkladı.
Yorgancıoğlu, “Bir taraftan elektrik fiyatlarının artırılması talebi hükümetin gündemine taşınırken, diğer taraftan istihdam yapılması doğru bir yol, izah edilir bir yol değildir. Bu nedenle kendilerini çırak olarak görmediklerini iddia edenlerin hükümeti de kendilerinin belirlediği fiyatı kabul etme makamı olarak görmemeleri gerekir” dedi.
“Tüm eleştirilere rağmen zam yaptık…”
Bu kapsamda o dönemin koşullarında ve öneriler ışığında hükümetin Kıb-Tek’in ayakları üzerinde durabilmesi ve özelleştirilme imkanının ortadan kaldırılması adına tüm eleştirilere rağmen yüzde 20’ye varan elektrik zammını onayladıklarını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, o dönemden sonra yine Kıb-Tek’in yüksek faizli borçlarının yeniden yapılandırılması için bankalar arası piyasa ve bazı bankalardan düşük faizli borç alınması konusunda hükümetin kefil olduğunu anlattı.
“4-5 kuruşluk zam talep ettiler…”
Gelinen aşamada, geçen günlerde Elektrik Kurumu’nun yaklaşık 4-5 kuruşluk zam talebinde bulunduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, şunları kaydetti:
“Biz bunu değerlendirdik ve maliyet analizi yapılmadığı, birim fiyatının mal oluş fiyatının neye denk geldiği tarafımıza bildirilmediği için yeniden değerlendirilmesi adına Elektrik Kurumu’na geri gönderilmesine karar verildi.”
Lefke Belediyesi…
Yorgancıoğlu, Lefke Belediyesi’nin, Borç Komitesi onayıyla borçlandığı ve Bakanlar Kurulu’nun onayladığı gibi Elektrik Kurumu’nun da bu yasal yolla önünün açılması konusunda hükümetin üzerine düşeni yapacağını vurguladı.
Yurttaşlık Yasa Tasarısı Meclis’te
Yorgancıoğlu, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında birçok konunun değerlendirildiğini ve birçok yasa tasarısının görüşülerek Meclis’e gönderildiğini söyledi.
Bu yasa tasarılarının başında Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın geldiğini ifade eden Yorgancıoğlu, bu yasa tasarısının epeydir beklenen ve tartışılan bir yasa olduğuna işaret ederek, tasarının yasalaşmak adına Meclis’e sevk edildiğini kaydetti.
Yorgancıoğlu, ikinci yasa tasarının; söz konusu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra ülkeye çalışma izniyle gelecek kişilerin çalışma sürelerini ve koşullarını belirleyen bir yasa tasarısı olduğunu ifade ederek, bunun da ülkenin hassas olduğu konulardan birinin gözetilerek hazırlanan bir tasarı olduğunu belirtti.
Toplantıda, üst kademe yöneticileri (Cumhurbaşkanlığı, eski Cumhurbaşkanları ve buna benzer makamlar), finans kuruluşlarının ihtiyaçları veya yaşam tehlikesi geçirip koruma talep eden insanların, hangi şart ve koşullarda polis teşkilatı tarafından korunacağını belirleyen kuralları içeren bir yasa tasarının da değerlendirildiğini ifade eden Yorgancıoğlu, bunun da Meclise sevk edildiğini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2015, 09:57