Ufuk ÇAĞA
Emlakçılar, ilk defa konut veya işyeri alacakların ödeyeceği devir harcını yüzde 3’ten yüzde 1’e, ikinci defa konut veya işyeri alacak olanların devir harcını ise yüzde 6’dan, yüzde 3’e düşüren Tapu ve Kadastro (Harçlar ve Üçretler) (Geçici Kurallar) Yasası’nın müteahhitler için çıkarıldığı görüşünde.
Diyalog’a açıklama yapan emlakçılar, söz konusu yasanın adaletsiz olduğunu ifade ederek, yasadan yararlanmak isteyen vatandaşların satın alacağı emlağın kaçıncı el olduğuna bakılmaması gerektiğini söyledi.
Herkesin birinci el iş yeri veya konut alamadığını, bu nedenle ikinci el emlak alanların da yasa kapsamında olması gerektiğini dile getiren emlakçılar, bu yeni uygulama ile toplumun tümüne hitap etmediğini kaydetti.
Emlakçılar, yasayla birlikte emlak sektörünün bir miktar hareketlenebileceğini ancak istenilen sonucun alınamayacağını söyledi.
1 Nisan’da yürürlüğe giren yasaya göre, yeni harç düzenlemeleri 31 Ağustos 2014 tarihine kadar tapuya ilk kez kayıt yapılacak olan konut veya işyerleri için geçerli olacak.
Ayrıca, 31 Ağustos 2014 tarihine kadar projesini hazırlayıp inşaat izni alanların, 31 Ağustos 2016 tarihine kadar inşaatlarını tamamlamaları halinde, bu inşaatlardan konut veya işyeri devralacak olanlar için de söz konusu muafiyetler aynen uygulanacak.
Söz konusu yasayı eksik olarak nitelendiren emlak ofisleri ise yürülüğe giren yasayla ilgili olarak şöyle konuştu:
“Büyük haksızlık”
Kumsal Emlak sorumlularından Bekir Sıddık, yapılacak olan yasanın ilk elden çıkacak emlaklar için geçerli olduğunu ve bunun da büyük haksızlık olduğunu söyledi.
İlk kez konut alacak olanlar için yüzde 3’ten yüzde 1’e çekilen devir harçları ile elde kalan konutların ve işyerlerinin satılmasının hedeflendiğini ifade eden Sıddık, “yasanın mütahittler için çıkarıldığını” iddia etti.
Yürürlüğe giren yasanın daha önce imza için Cumhurbaşkanı’na gönderildiği ancak Cumhurbaşkanı tarafından yeniden görüşülmek üzere geri gönderildiğini belirten Sıddık, “Yasa için ilgililer emlakçıları da toplantıya çağırıp görüşlerini aldılar ancak yürürlüğe giren yasadan anladığımız kadarıyla yapılan hiçbir öneri kabul görmedi” dedi.
Bekir Sıddık, “insanların ilk kez konut veya işyeri alırken illa ki yeni olandan alacak diye bir kuralın olmadığını, insanların bütçelerine uygun ikinci el konut ve işyeri de alabileceğini” belirterek, “bunun anayasaya da uygun olmadığını” savundu.
“Tartışmalı bir yasa”
Piro Emlak Direktörü Hasan Piro da, yürürlüğe giren yasanın adaletsiz bir yasa olduğunu öen sürerek, “yasanın adeta mütaahitlerin hazırladığı bir yasa görünümünde olduğunu” söyledi. İlgili yasa ile emlak sektörünün bir miktar hareketlenebileceğini ancak istenen sonucun alınamayacağını kaydeden Piro, yapılan yasaların tüm toplumun yararlanabileceği şekilde olması gerektiğini bunun tersine olan yasaların ise her zaman tartışmaya açık kalacağını
vurguladı.
Hasan Piro, “Ülkedeki mevcut ekonomik durumu düşündüğümüz zaman insanları birinci el konut veya işyeri almaya zorlamak ne kadar doğru olabileceği her türlü yoruma açık. Bu yasa toplumun belli bir kesimini kapsar, toplumun tamamını kapsamaz” dedi.
“Müteahhitlere yarayacak”
Lanes Emlak Direktörü Sertan Muhtaroğlu da çıkan yasadan çok fazla memnun olmadığını söyledi.
Sertan Muhtaroğlu, yeni yasadan ilk kez birinci elden konut veya işyeri alanların yararlanacağını bunun da sektörde istenen hareketliliği sağlayamayacağı görüşünü belirtti.
Yasanın ilk kez konut veya işyeri alacakların, emlağın kaçıncı el olup olmadığına bakılmaksızın bu haktan yararlanılır şeklinde olması gerektiğini kaydeden Muhtaroğlu, ülkedeki tüm insanların ilk elden konut veya işyeri alma güçlerinin olmayacağının
hiç düşünülmediğini ve yeni yasanın müteahhitlere yarayacağını sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2014, 14:16