banner564

Acil önlem şart oldu

Kuzey Kıbrıs’ta 691 kayıtlı, bir o kadar da kayıt dışı çalışan oto galerisi var

Acil önlem şart oldu
banner598

Özlem ÇİMENDAL

Kuzey Kıbrıs’ta sadece inşaat sektöründe değil; otomobil sektöründe de kayıt altındaki kadar, kayıt dışı faaliyet gösteren galerici var. Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Başkanı Barış Yuca, denetim, tüzük eksikliği nedeniyle artan ve sektörü tehdit eder hale gelen kaçak galericilerle ilgili olarak acil önlem alınmasını istedi.
Diyalog medyaya konuşan Yuca, sektörün kayıt altına alınmaması halinde, devletin gelirleri açısından olduğu gibi, kişilerin hak ve menfaatleri açısından büyük kayıpların yaşanacağı uyarısında bulundu. Ayda 2 bin civarında aracın satıldığı KKTC’de, satışı zor olan çok sayıda aracın bulunduğunu söyleyen Yuca “Bunları elden çıkarmaktan başka çare yoktur. Türkiye’ye ihraç edilmeleri için girişimler yapılmalıdır” dedi.

Kontrolsüzlük ciddi boyutta 

Tv2020’de Güne Merhaba programına konuk olan Yuca,  etrafta adım başı görülen galerilerin aksine ülke genelinde 691 kayıtlı galerinin olduğunun altını çizdi. Yuca, galericiliğin yüzde 50’nin üzerinde kayıt dışı ilerlediğini, bunun devlet kasasına da olumsuz yansıdığını söyledi. 
Yuca, araç satışlarının ağırlıklı bir kısmının bireysel satış şekline gerçekleştiğini söyleyerek, kirasını, elektrik ve suyunu ödeyen, vergisini yatıran, kayıt altında olan galericilerin de her geçen gün daha da çıkmaza girdiğini söyledi.  Yuca, sektöre yönelik önlem alınmazsa bu alanın da kaybedileceğini, kontrolsüzlüğün şu an bile ciddi boyutta olduğunu kaydetti.

Denetimler başlayacak
Yuca, hükümet yetkilileri, Maliye Bakanlığı ve Vergi Dairesi ile son bir aydır sıkı bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti.
Yuca,  kaçak galericiliğin önlenmesi adına hazırlanan tüzüğün hayata geçmesi için gerekli adımların önümüzdeki günlerde atılacağını söyledi. Tüzük ile birlikte sektöre denetimin de geleceğini, başta birlik olarak kendilerinin de tespit ettikleri kaçak galericilere yaptırım haklarının olacağını söyleyen Yuca, sektörün alınacak önlemlerle toparlanmasının sağlanacağını dile getirdi. 

“ Temizlik lazım”
Yuca, aynı zamanda ülkede araç sayısının arttığına ve bunun beraberinde birçok olumsuzluğu da getirdiğine dikkat çekti.  Yuca, 1974’ten beri adaya gelen hiçbir aracın ülkeden çıkış yapmadığını belirterek, bunun hem trafikte hem de atıl araç bakımından ciddi bir yoğunluğa neden olduğunu dile getirdi. Bu durumun önemli bir sorun olduğunu söyleyen Yuca, “Adaya gelen araç çıkmıyor, ülkede kalıyor” dedi. Hükümetin bu konuda da adım atması gerektiğini ifade eden Yuca, “Gerekli çalışmalar yapılarak bu araçlar temizlenmeli” ifadelerini kullandı.  

Ayda ortalama 2 bin araç satılıyor 
Birlik başkanı Yuca, ayrıca ülkede alıcı bekleyen araç sayısının bilinmesinin de şu an için imkansız olduğunu söyleyerek, “Son 8 ayda ortalama 2 bine yakın araç satıldığını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu. Yuca, önceden ayda bir olan 01-999 plaka araç satış döngüsünün şu anda 13 güne düştüğünü; bunun da 01 plakadan 999 plakaya kadar olan satılan araç sayısının yoğunluğunu gösterdiğini kaydetti. 
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Doğru Söz
Doğru Söz - 2 ay Önce

Ayda 2 bin araç satılıyormuuuuuuş! 691 yasal ve bir o kadar kaçak galeri varmıııış. Yani nerede ise ortalama her galeri ayda 2 araba bile satamıyormuuuuuuş. İnananı sikeyim. VAllahi da billahi da birsürü Devlet yetkilileri da bu çarkın içinde. Yoksa koyunlar bile bu verilere inanamaz. Allah tüm yolsuzların belâsını versin. Dilsiz şeytanların da. Yalayıcı yalakaların da.

VVV
VVV - 2 ay Önce

KARAPARA lar ya EMLAK ya da GALERILERE yatiriliyor. Bunu sagir sultan bile biliyor ama bizimkilerden TIK yok . Bir Avrupa ulkesinde bile bu kadar galerilerin yarisi bile yok . YURU ........

Tamer Karadeniz
Tamer Karadeniz - 2 ay Önce

KkKTC'DEKİ TUM GALERİLERDEKİ TUM ARABALARİ HALKA BEDAVA VERSENİZ, KİSİ BASİ EN AZ 3 ARABA DUSER...
N OLUYOR BU ARABALARA...?
BU KADAR ARABA VAR AMA BİR PARCA ARASANİZ YOK..
ARABALARA GORE YOL YOK..
TOPLU TASİMAYA HİC BİR KİBRİSLİ RAHATİNDAN VAZ GECİP BİNMEZ..
HEP SİKAYET, HEP SİKAYET..
YETER ARTİK BU NAZ..
BİRAZ CALİSİN GARİ..

hüda sağlam
hüda sağlam - 2 ay Önce

Kara para aklama merkezi galeriler isyanda.(istisnalar hariç)
Devlet önce galeriler üzerinden aklanan paraların peşine düşsünda sonra düser 3-5 araba satanın peşine. En kötü galeri bile ayda en az 5 araba satar.691*5:3455 araba yapar.
8 ayda 2000 arabamış sattılar :)
Tamam inandık

SIRADAKİ HABER

banner582

banner608

banner628

banner474