Tuğçe Ülkü AYDIN
Küresel Gazeteciler Konseyi Medya Buluşması dün Acapulco Resort &Convention & SPA Otel'de gerçekleştirildi.
Turizm Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçiliği'nin ev sahipliğindeki etkinliğe; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Ana Muhalefet Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, bazı milletvekilleri, KGK Kurucu Genel Başkanı Mehmet Ali Dim ile gazeteciler katıldı.
Etkinlikte, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KGK Kurucu Genel Başkanı Mehmet Ali Dim birer konuşma yaptı.
Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasında, "Kıbrıs Türk halkını yok sayan, siyasi eşitliği temelden yok sayan ve Kıbrıs Türk halkının iradesini yok sayan bir çözümü bizim kabul etmemiz mümkün değil" dedi.
Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının her zaman çözümden yana olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bugün bir çözüm yoksa bunun sebebinin, Rum tarafının hiçbir şeyi Kıbrıs Türk halkıyla paylaşmak istememesi olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, “Tüm seçenekler dahil hepsinin müzakere edilmesini, hangisi olacaksa müzakereye açık olduğumuzu söyledik. Herhangi bir seçeneği dayatmıyoruz. Herhangi bir seçeneğin de bize dayatılmasını doğru bulmuyoruz" dedi.
Turizm ve eğitim başta olmak üzere, tüm potansiyellerinin tanıtımı için toplantının faydalı olacağını ifade eden Çavuşoğlu, mevcut şartlar altında KKTC'nin tüm dünyada uluslararası alandaki görünürlüğünün artırılması ve sesinin duyurulması için yoğun çaba sarf ettiklerini ve bu mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.
Çavuşoğlu, toplantının Kıbrıs davasının çok iyi anlaşılması ve anlatılması açısından da çok büyük bir önemi olduğuna dikkat çekerek, 60 yıla yakın bir süredir devam eden Kıbrıs sorunu konusunda Kıbrıs Türk halkının, siyasi eşitliğe dayanan kalıcı bir çözüm için üzerine düşeni yaptığını kaydetti.
TC ve KKTC’nin her zaman çözümden yana olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta henüz kalıcı bir çözüme ulaşılamamasının sebebinin Rum tarafının, Kıbrıs Türk halkı ile hiçbir şeyi paylaşmak istememesi olduğunu söyledi.
Akıncı: Rumlar kargaşa peşinde
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında, “Kıbrıs sorununu konuşmaya devam ediyoruz, edeceğiz. Çünkü sorun oldukça çözüm arayışı da sürer. Bu kaçınılmaz bir şey. Ama ikinci başlık da bize şunu söylüyor. Hayat devam ediyor, hayat durmuyor. Kıbrıs sorunu var diye Kıbrıs Türk halkı gelişmişlik, kalkınma mücadelesinden vazgeçecek değil. Ya da her şeyi bir çözüm sonrasına erteleme lüksüne sahip değil” dedi.
Son dönemlerde Rum liderliğine bakıldığında bir kavram kargaşası yaratma çabası içinde olduklarının gözlemlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, farklı ortamlarda, farklı kişilere, farklı söylemlerde bulunan bir lider olduğunu kaydetti.
Akıncı şöyle devam etti: “Yeri geldiğinde iki devletli çözümden bahsediyor, yeri geldiğinde konfederasyon diyor, sonra buraya geliyor Kıbrıs’ta gevşek federasyon diyor. Benimle buluştuğu zaman hayır onu kastetmedim desantralize federasyon diyor. Ama desantralizasyonu konuşalım, bu Kıbrıs Türklerinin öteden beri istediği, kanatları daha güçlü merkezdeki yetkiler daha aza bir çözüm fikri öteden beridir savunduğu bir tezdi. Rahmetli Rauf Raif Denktaş’ın zamanından günümüze gelinceye kadar. Buna karşılık onlar her zaman merkezi daha güçlü kılma çabası içinde oldular. Bunu söylüyorsan sen ‘hangi merkezi yetkileri kurucu devletlere aktaralım?’ sorusunun yanıtı hep cevapsız kaldı. ”
Hatalı politikalar doğal gazda tekrarlanıyor
Uluslararası toplumun bu konudaki konumunun ne kadar yanlış ve Kıbrıs’ta çözüme yardımcı olmaktan uzak bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2002- 2004’te AB süreci yaşandığında, Rumların tek başına AB üyesi olmasına neden olan yanlışlar ve hatalı politikaların bugün doğal gaz alanında tekrarlandığını söyledi.
“Hem sahada, hem masada güçlü olacağız…”
Akıncı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sahada da haklarımızı korumanın yolarını elbette bulacağız. Bu faaliyetlerden dolayı rahatsızlık duyanlar var. Onlara söylediğimiz şudur; Rum tarafı bu girişimleri yaptığında neredeydiniz, onlara ne diyorsunuz, ne dediniz veya ne diyeceksiniz? Onlara bir şey yok. Onlara bir şey yoksa, bizim yaptığımız aksiyona karşı reaksiyondur, Rumların tavrını dengeleme siyasetidir, başka bir şey değildir. Yaptığımız, haklarımızı koruma siyasetidir ve bunun da başka bir yolu yoktur. Eğer siz araştıracaksanız, biz de araştıracağız. Eğer siz kazacaksanız biz de kazacağız. Kıbrıs Türkleri olarak bu konuda Türkiye ile işbirliği içindeyiz, Türkiye’nin iki sondaj gemisi var, bunlar yeri ve zamanı geldikçe buralarda bu görevi ifa edecekler, etmeye de başladılar zaten. Dolayısıyla haklılığımızın verdiği bir güçlülükle yolumuza devem edeceğiz. Hem sahada, hem masada güçlü olmaya devam edeceğiz. Sahada güçlü oldukça masada daha güçlü olacağız.”
Ataoğlu: Engelleri aşmak için çalışacağız
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da konuşmasında, KKTC turizminin daha ileriye taşınabilmesi için basının önemine işaret etti.
Ataoğlu, önümüzdeki süreçte yapılacak etkinlikler ve KKTC’nin kalkınması adına yapılacak çalışmaların medya aracılığıyla duyurulacağını kaydetti.
Ülkeye uygulanan ambargolara ve Güney Kıbrıs’ın yaptığı engellemelere değinen Bakan Ataoğlu, engelleri aşmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Dim: KKTC’de olmaktan mutluyuz
KGK Kurucu Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, konseyin ilk toplantısını, “Türkiye’nin ayrılmaz parçası olan Kıbrıs’ta” yaptığına işaret ederek, KKTC’de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konseyin kuruluş aşamasından bu yana kendilerine çok destek verdiğini ifade eden Dim, konseyin kuruluşu hakkında bilgiler verdi.
Konseyin kuruluşu ile ilgili son aşamaya gelindiğini söyleyen Dim, konseyin; yaygın, yerel ve dış medyayı bir çatı altında toplayacağını anlattı.