Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) 53. Olağan Genel Kurul Toplantısı dün yapıldı.
Siyaset ve iş dünyasından çok sayıda temsilcinin katıldığı genel kurul toplantısının açılışından konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Güven artırıcı önlemler başlığı altında önemli gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, bu bağlamda sınır kapılarındaki geçişlerin kolaylaştırıldığını, mayınlı alanlarla ilgili çalışma yapıldığını, elektrikte geçici bir birleşmenin sağlandığını kaydetti.
Kurulan ortak komitelerin çalışmalarından bahseden Cumhurbaşkanı Akıncı, bu komitelerin en önemlilerinden birisinin de eğitim komitesi olduğunun altını çizdi. Akıncı Eğitim Komitesi’nin çalışmalarıyla gelecek kuşaklara daha barışçıl bir ortam bırakılacağının belirtti.
Olası bir çözümde hazırlıksız olunan alanlar olacağını kaydeden Akıncı, bu alanlar için de hazırlık süreci talep edileceğini vurguladı.
Akıncı, AB’ye üye olunsun ya da olunmasın her hal ve şartta, insanca, kaliteli, barış içerisinde, demokratik kurallara ve insan haklarına bağlı bir yaşam istediklerinin altını çizdi.
Özgür: Protokol çalışmaları sürüyor
Maliye Bakanı Birikim Özgür, bir yandan AB, Dünya Bankası ve IMF yetkilileri ile federal yapıya ve AB üyeliğine hazırlanma perspektifi ile perde gerisinde çok yoğun bir çalışma yürütürken diğer yandan da Türkiye’ye mali yardım bağımlılığı ortadan kaldıracak şekilde mali politikalar odaklı yapısal dönüşüm için Türkiye ile çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.
Halkın beklentisinin toplumsal kimliği ve kültürü de gözetecek şekilde ülkenin geleceği için vizyoner liderlik ve güçlü siyasi irade sergilemeleri olduğunu dile getiren Özgür, Kıbrıs Türk halkının yapısal dönüşüme hazır olduğunu ifade etti.
“Şu da bir gerçektir ki Türkiye Cumhuriyeti’nin bize sağladığı olanakları en iyi şekilde değerlendirmek, reel sektörümüz ve altyapı yatırımlarımız için sunulan hibelere erişimi önemsemek ve aynı zamanda bu kaynakların etkin kullanımını sağlamak gibi de bir ödevimiz vardır” diyen Özgür, 2016 yılında bütçede öngörülen Türkiye Cumhuriyeti yardım ve kredilerinin toplamda 1,100 milyon TL tutarında olduğunu, yılın dördüncü ayına girildiği halde bu kaynaklara henüz erişememiş olmanın topyekûn iflası getirebilecek denli ciddi bir sorun olarak durduğunu aktardı.
Talat: AB’ye geçişte sorunlar yaşanabilir…
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, kendisinden önce söz alan muhalefet parti başkanlarının eleştirilerini yanıtladı.
Türkiye ile yürütülen 2016-2018 Ekonomik Protokol müzakereleriyle ilgili bilgi sahibi olunmadığı yönündeki eleştirilere cevap veren Talat, müzakere sürerken örgütlerle ve siyasi partilerle paylaşılarak müzakere edilmeyeceğinin altını çizdi.
Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili harmanizasyonun önemli olduğunu söyleyen Talat, AB ve Rum tarafını Türk tarafının AB’ye geçişte birtakım sorunlar yaşayacağını bildiğini, bu sürecin yaşanmak durumunda olduğunu söyledi.
Denktaş: Akıncı iyi niyetli ancak…
Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş da, ekonomik protokol çalışmalarıyla ilgili hükümete eleştirilerde bulundu.
Denktaş, sürdürülen ekonomik protokol görüşmeleri içeriğinden kimsenin bilgisi olmadığını belirterek şunları ifade etti:
“Ekonomik protokol geciktirilemeden hemen uygulansın deniyor. Hükümet de Ekonomi Bakanı da bilmiyor. Bilmediğiniz birşeyi nasıl uygulamaya koyacaksınız. . Bu tamam bir yaklaşım değil.”
Denktaş, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakereleri iyi niyetle sürdürdüğünü ancak Rum tarafının aynı niyeti göstermediğini kaydetti.
Özyiğit: 2016’da çözüm…
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit de Kıbrıs Türk halkı açısından 2016 yılında çözüm ve uluslararası hukukun parçası olmanın son derece önemli olduğunu kaydederek, “1974’te kurulan düzenin taşımacılıkla ayakta durması ve palyatif önlemlerle götürülmeye çalışılmasının artık çöktüğünü” iddia etti.
Yavuz: Zengin bir KKTC hedefliyoruz
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi Faik Yavuz da, yatırımcısı insan gücü ve ekonomisiyle vatandaşı zengin, ülkesi zengin bir KKTC hedeflediklerini vurguladı.
Yavuz ülkelerin zenginliğinin de güçlü özel sektör ve uluslararası standartlardan geçtiğini ifade etti.
Atun: Optimum büyümeye ihtiyaç var
Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun da, gelişmekte olan KKTC ekonomisinin optimum büyümeye ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Bakan Atun, KOBİ gelişimi ve finansmana erişim konusunda önemli adımlar atıldığını belirterek, Türkiye destekli projelerle girişimciliği teşvik edeceklerini söyledi.
Toros: Toplum çıkarlarına hizmeti amaçlıyoruz
KTTO Başkanı Fikri Toros da, Oda’nın Kıbrıs Türk halkının ekonomik varoluş mücadelesinde en önemli öğe olarak toplum çıkarlarına hizmet etmeyi amaçladığını kaydetti.
Toros, çözüm öncesinde ekonominin Avrupa Birliği müktesebatına hazırlanması sürecinde uyum yasalarının Meclis’ten geçmesi ve bunların uygulanmasının en çok önem verdikleri konulardan biri olduğunu söyledi.
Ticaret Odası Meclisi belirlendi
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın 53’üncü Olağan Genel Kurulu Toplantısında yapılan seçimle, Oda Meclisi’nin yeni üyeleri belirlendi.
53. Dönem Oda Meclisi, yapacağı ilk toplantıda Oda Başkanı ve 8 üyeden oluşan Yönetim Kurulu’nu belirleyecek.
Yeni üyelerin bölgelere göre dağılımı şöyle:
Lefkoşa:A. Serhan Kaner, Alp Cengiz Alp, Arsen Angı, Didem Erel, Emre Olgun, Erdinç Küçükuncular, Erol Atakan, Ersan Dağlı, Ertuğ Şevket, Fikri Şener, Fikri Toros, Gizem Çeliker, Hakkı Tamer Müftüzade, Hilmi Can, İsmail Sayı, Mehmet Gökçebel, Metin Yalçın, Murat Arar, Mustafa Defteralı, Mustafa Erk, Mustafa Varol, Necat Yüksel, Özalp Nailer, Pınar Başman Süren, Saber Andır, Selen Necat Gürkan, Vedat Hakan Akdeniz.
Gazimağusa:Abdullah Emirzadeoğulları, Cüneyt Ömeroğlu, Erhan Bolkan, Halil Giritli, Mehmet Sabancı, Mustafa Genç, Ozan Dağlı, Semral Erel, Serde Debreli Atatüzün, Vargın Varer, Vural Coşar.
Girne:Alev Kahveci, Ali Şah, Asım Vehbi, Aziz Limasollu, Emin Tanlı, Fuat Kutlu, Hüseyin Kemaler, Mehmet Eziç, Özlem Özbekoğlu, Serhan Kombos, Yüksel Akay.
Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2016, 09:46