banner564

AB’de yasak

Ahmet Özant, Amalgam diş dolgularının 15 yaş altı çocuklar, hamile ve emziren kadınlar üzerindeki sakıncalarına dikkat çekti

AB’de yasak
banner598
Diş Tabipleri Odası, Avrupa Birliği’nin, 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren 15 yaş altındaki çocuklar, hamile ve emziren kadınlarda Amalgam dolgu kullanılmasını yasaklama kararı aldığı ve 2017 yılı ortalarında bu kararın onaylanmasının beklendiğine işaret etti.
Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Ahmet Özant, konu hakkında Sağlık Bakanlığı’nı bilgilendirdiklerini ve Avrupa’da kararın onaylanması ile birlikte ülkede de aynı uygulamanın başlatılmasını ümit ve talep ettiklerini dile getirdi. 
Özant, son zamanlarda sıkça gündeme getirilen ve olumlu-olumsuz yönleriyle konuşulup akıllarda soru işaretlerine neden olan Amalgam diş dolguları hakkında halkı bilgilendirmek adına bu açıklamayı yaptıklarını kaydetti.
Ahmet Özant yaptığı açıklamada, amalgam dolguların, gümüş, bakır ve kalay gibi metal tozlarının Civa ile karışımından elde edilen diş dolgu malzemesi olduğunu belirterek, “Amalgam dolguların avantajları, sağlam, dayanıklı ve uzun ömürlü olması yanında diğer dolgu tiplerine göre daha az kırılma göstermeleri ve maliyetlerinin ucuz olmasıdır. Ancak ne var ki içeriğinde yer alan ve zehirli bir metal olan Civa’nın zararları pek çok kez gündeme gelmiş, tartışılmıştır” dedi.
Civanın hem insan hem de çevreye olan ciddi zararları nedeniyle 2010 yılında Avrupa’da çevre ve sağlıkla ilgili örgütler tarafından ciddi bir kampanya başlatıldığını, civa içeren bütün endüstriyel ürünlerdeki civanın kullanılmaması veya azaltılması yönünde çalışmalar yürütüldüğünü belirten Özant, amalgam diş dolgularının da Civa içeren bir malzeme olarak bu listede yer aldığını söyledi.

Bu konuda yapılan uluslararası çalışmalar
Bu konuda yapılan uluslararası çalışmalar hakkında bilgi veren Özant, Norveç, Danimarka’da 2008 ve İsveç’te 2009 yılında, amalgam dolguların uygulanmasının sona erdiğini belirtti. Özant, şu bilgileri verdi:
“Birleşmiş Milletler Çevre Programı Yönetimi Konseyi Şubat 2009 yılında civa üzerinde global olarak bağlayıcı olacak bir antlaşma hazırlanmasına karar verdi. Daha sonra Hükümetler arası müzakere komitelerinin kurulması ile 2010 da başlayan ve 2013 yılına kadar süren görüşmeler yapıldı ve Ekim 2013 yılında Minamata sözleşmesi adı verilerek imzaya açıldı.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2017, 04:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474