Avrupa Parlamentosu’nun (AP) müzakere sürecine yönelik desteğini göstermek için dün gece adaya gelen Başkan Martin Schulz “Yeniden birleşme olasılığı hiç bu kadar yakın, hiç bu kadar somut olmamıştı” diyerek, önümüzdeki ayların kritik olduğunu söyledi.
Kıbrıslılara, Avrupa Parlamentosu adına bir umut mesajı iletmek istediğini belirten Schulz “Kıbrıslılar yeniden birleşmenin ertesi günü yalnız bırakılmayacaklar. AB, federal bir Kıbrıs çerçevesinde, bütün Kıbrıslıların refah ve parlak geleceği için en iyi güvenceyi teşkil ediyor” dedi.
Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun davetlisi olarak adaya gelen AP Başkanı bugün adanın her iki kesiminde yoğun temaslarda bulunacak. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile 17.30’da görüşecek olan Schulz, Rum Meclisi’nde konuşacak, ayrıca bazı siyasi partilerin temsilcileriyle biraraya gelecek.
Kıbrıs ziyaretinin önemine dikkat çeken Schulz bir çözüme yakın olunmasına rağmen, hala yapılması gereken işler olduğunu ve yeniden birleşmenin ardından dahi çaba gösterilmesi gerektiğine şüphe olmadığını söyledi.
Uluslararası toplum ile AB’nin, yararlı olduğu zaman, sürece yardımcı olmaya hazır olmaları gerektiğini de dile getiren Schulz “Kıbrıslıların önünde bazı kritik aylar var. Yeniden birleşme olasılığı hiç bu kadar yakın, hiç bu kadar somut olmamıştı” dedi.
Momentumun muhafaza edilmesinin çok önemli olduğunu da dile getiren Schulz, Kıbrıslılar ve liderlerinin, uluslararası toplumun sözlü desteğini kabul etmenin dışında, bunların doğrudan desteğinden de faydalanabileceklerini, bu çerçevede, Avrupa Parlamentosu’nun sürece en iyi hangi şekilde yardımcı olabileceğini, çeşitli faktörlerle gözden geçirmek istediğini söyledi.
Müzakereler etkileyici
Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs’ta bir çözüme varılmasına ilişkin çabaları nasıl değerlendirdiği ve bir çözümden sonra Kıbrıs’ın AB’deki rolünü nasıl gördüğünün kendisine sorulması üzerine ise Schulz, buna “Kıbrıs’ın bölünmesi konusunun çözüme kavuşması için bütün taraflarca gerçekleştirilen çabalar, sözü edilmeye değer bir şeyden daha az değildir. Müzakerelerin hızı ve derinliği etkileyicidir” yanıtını verdi.
“Kıbrıs’ın AB üyesi olmasının, çözümden sonra ülkenin ve halkın güvenliği için yeterli bir güvence olup olmadığının” kendisine sorulması üzerine ise AP Başkanı Schulz, “Egemen devletlerin, AB’ye katılmayı tercih etmelerinin sebeplerinden biri, her ülkenin barış ve istikrarına, AB içerisinde daha iyi hizmet edilmesidir” dedi.
Schulz sözlerinin devamında, “bunun yeniden birleşmiş bir Kıbrıs için de geçerli olmaması için herhangi bir sebep görmediğini” de söyledi.
İki ‘evet’ gerekir
Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs sorunu çözüm çabalarını hangi yollarla destekleyebileceğinin kendisine sorulması üzerine ise AP Başkanı Schulz, Kıbrıslılara Avrupa Parlamentosu adına bir umut mesajı iletmek istediğini dile getirdi.
Schulz sözlerinin devamında, Kıbrıslıların yeniden birleşmenin ertesi günü yalnız bırakılmayacaklarını ve AB’nin, federal bir Kıbrıs çerçevesinde, bütün Kıbrıslıların refah ve parlak geleceği için en iyi güvenceyi teşkil ettiğini vurguladı.
Schulz, “önemli olan şey, bu kez, hedeflenen ve üzerinde hemfikir olunan çözüm planının onaylanması için, eş zamanlı gerçekleştirilecek referandumlarda iki ‘evet’e sahip olunmasıdır” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2016, 10:03