Veteriner Dairesi tarafından yürütülen “Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele Projesi” çerçevesinde, arilik statüsüne kavuşan ilk çiftliklerin üreticilerine sertifikaları geçtiğimiz günlerde verildi.
AB’nin maddi ve teknik desteğiyle yürütülen proje çerçevesinde küçükbaş hayvancılık alanında Murat Yeşilada, büyükbaş hayvancılık alanında ise Ali Mertel ve Ahmet Yeşilada’ya sertifikalarını Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu verdi.
Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, Hayvancılık Dairesi Müdürü Burcu Vudalı ve SÜTEK Müdürü Mustafa Karadayı ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği üyelerinin de katılımıyla konuyla ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirildi ve sertifikalar sahiplerine verildi.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu konuşmasında gıda güvenliği ve halk sağlığının teminini çok önemsediklerini söyledi.
Çavuşoğlu, bu nedenle yaygın tüketimi olan hayvansal ürünlerin halkımıza hak ettiği şekilde yüksek standartlarda, hijyenik bir şekilde sunulmasının ön koşulu olan hayvan hastalıklarının tespiti ve yok edilmesi konusuna önemle eğildiklerini ifade etti.
Çavuşoğlu, projenin sütün, sağlıklı ve AB standartlarında üretilmesi açısından zaruri olduğunu ve hellim tesciliyle birlikte ortaya çıkan ihracat olanaklarının da değerlendirilebilmesi için hayati olduğunu belirtti. Hayvan hastalıklarında ari bir statüye ulaşma için bir süreden beridir yürütülen Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele Projesinde bugün önemli bir aşamaya gelindiğini ifade eden Çavuşoğlu, amaçlarının ve hedefledikleri noktanın ülkenin tümüyle hayvan hastalıklarında ari bir statüye kavuşması ve ürünlerin AB ülkelerine ihraç edilebilir standartlara yükselmesi olduğunu vurguladı.
Bu hedefe ulaşmanın sürülerin birer birer ari statüye kavuşmasıyla mümkün olacağını kaydeden Çavuşoğlu, bu amaca yönelik olarak, Veteriner Dairesi’nin Avrupa Birliği’nin maddi ve teknik desteğiyle hayata geçirdiği projenin ilk meyvelerini vermeye başladığını kaydetti.
“Sertifika alan üreticiler”
Lefkoşa’da Avrupa Komisyonu Destek Ofisi’nde Yürütme Komitesi Toplantısı’nda Kuzey Kıbrıs’ta “hastalıklardan ari” durumda olan çiftliklerin açıklandığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu çerçevede, küçükbaş hayvancılık alanında Murat Yeşilada, büyükbaş hayvancılık alanında ise Ali Mertel ve Ahmet Yeşilada’nın bu sertifikaları almaya hak kazandıklarını belirtti.
Proje çerçevesinde alınan numuneler ve yapılan tahlil sonuçları hakkında bilgiler paylaşan Çavuşoğlu, bu güne kadar büyükbaşta toplam 93 sürüden 8564; küçükbaşta ise toplam 596 sürüden 61404 numune alındığını anlattı
Çavuşoğlu, projenin bu güne kadar hangi aşamalardan geçtiği konusunda bilgiler de verdi.
“Numune alımları tüm ülkede sürecek”
Bakan Çavuşoğlu, bu yılın Ekim ayında numune alımlarına resmen başlandığını dile getirdi ve Lefkoşa ve Vadili’de başlayan ve bu ay içerisinde tamamlanacak numune alımları sonrasında çalışmanın diğer kazalarla devam edeceğini ifade etti.
Projede yürütülen çalışmalar bağlamında alınan kan numuneleriyle küçükbaşlarda brusella, büyükbaşta brusella ve löykoz hastalıklarının test edilmekte olduğunu belirten Çavuşoğlu, bir çiftlikte alınan ilk kan numunelerinin sağlıklı sonuç vermesi durumunda, bir yıl içerisinde çiftlikten yeniden kan numunesi alındığını, çiftliğin yine sağlıklı çıkması halinde “hastalıklardan ari” statüsü alabildiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, alınan kan numunelerine göre ilk testlerde pozitif (hastalık) rastlanan çiftliklerdeki hastalıklı hayvanların ise hızlıca sürüden uzaklaştırıldığını anlattı. İki ay sonra yeniden kan numunesi alınan çiftlikte hastalık rastlanmaması durumunda çiftliğe “resmi olarak hastalıklardan ari” statüsü verildiğini dile getiren Çavuşoğlu, belirtilen hastalıkların yeniden tespit edilmemesi ve çiftliklerin ilgili mevzuata uyması durumunda ise “resmi olarak hastalıklardan ari” statüsünün bir yıl geçerli olduğunu belirtti.
Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2016, 08:44