Turizmin incisi Girne’de, 15 bin kişilik kapasiteye sahip arıtma tesisi yaşanan nüfus patlaması nedeniyle artık talebi karşılamıyor. Büyük bir çevre felaketinin yaşandığı tesiste tam olarak arıtılamayan pis su Girne sahilinin 33 metre derinliğine bırakılıyor. Nidai Güngördü, Girne’de 125 bin kişiye hizmet verdiklerini söyledi…
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması için 6,5-7 milyon Euro’ya ihtiyaç olduğunu belirterek bunu belediyenin bütçesi içerisinde çözmenin mümkün olmayacağını söyledi. Hem KKTC hem de Türkiye yetkililerine konuyu aktardıklarını ifade eden Güngördü, bu sorunu iki yıl içinde çözmeyi hedefliyor…
Güngördü Diyalog Tv’de katıldığı Aytuğ Türkkan ile Detay Programında önemli açıklamalarda bulundu.
“Arıtma tesisi kanayan yaramız”
Başkan Güngördü Girne’deki arıtma tesisi konusunun büyük bir sıkıntı olduğunu belirterek 6,5-7 milyon Euro’luk bir projenin gerektiğini ve bu rakamların altından belediyenin yalnız başına kalkmasının imkansız olduğunu söyledi.
Güngördü şunları aktardı, “Bu kanayan bir yaramızdır. İmar planı ile çalıştık bu konuyu. Tam arıtamıyoruz suyu. Arıtma tesisinde sıkıntımız var. Geçmiş dönemde bunu başbakanlara da çevre ile ilgili bakanlara da bildirdik. Çünkü bu konu tamamen nüfus planlamalarıyla ilgili. Girne’deki arıtma tesisi 15-16 bin kişiye göre yapıldı. Şimdi 80 bin kişiye göre yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Yani 5 kat daha fazla bir kapasiteye ihtiyacımız var. Buranın ıslah edilebilmesi için 6,5 milyon Euro’ya ihtiyaç vardır. Ama biz bunu imar planında çalıştık ve bu tesisin Çatalköy tarafına taşınması gerekiyor, bu daha da maliyetli bir proje. Ama mevcudu bile iyileştirmek için 6,5 milyon Euro’ya ihtiyaç var ki bu belediyenin altından kalkabileceği bir rakam değil. Devlet ile işbirliği yaparak bu sorunu çözmek istiyoruz. Girne’de sorumlu olduğumuz insan sayısı 125 bin kişidir. Öğrenciler ve turistleri de düşününce bu rakama ulaşıyoruz. Türkiye’de de resmi makamlarla bu konuyu görüşüyoruz hatta özel sektörle bile görüşüyoruz bu konuyu. Yani bir yatırımcı bulup yap-işlet-devret modeline göre yapabilir miyiz diye de çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Destek Ofisi’yle de ilişkimiz var. AB ile bu konuda ilişkimiz zayıf çünkü mevcut tesis bir Rum’a ait olduğu için… Yani tüm formüllere bakıyoruz bu sorunu çözebilmek için…”
“Çalışıyoruz… İki yıl içinde çözmek istiyoruz”
Arıtma tesisi konusunu iki yıl içinde çözmeyi arzu ettiğini belirten Güngördü konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı, “Bizim arıtma tesisinden denize giden borunun uzunluğu Bin 100 metredir. AB kriterlerine göre Akdeniz’in bu noktaları 33 metre derinliğe ulaşır. Tam bir biyolojik arıtma olsa hiç sıkıntı yok ancak arıtması sıkıntılı olan atığın kıyıya gelmesi çok mümkün değil, kıyıya ulaşması erezyona uğrar ama çözmek istiyoruz, kaynak lazım. Biz belediye olarak 2 milyon TL ayırdık ama dediğim gibi 6,5-7 milyon Euro’dan bahsediyoruz. Para da değer kaybetti, tüm malzemeler dolar ve Euro’dur. Biz bu konuyu sürekli çalışıyoruz. Hibe ya da kredi programından yararlanabilir miyiz diye uğraşıyoruz. Benim bu dönem ilk işim imar planı oldu, ikinci işim ise bu işi halletmek olacak. En çok öncelik verdiğim konu arıtma konusudur. Bu konudan çok huzursuzum, hiçbir belediye başkanı kendi kıyılarını kirletmek istemez. Ben bu konuyu 2 yıl içerisinde çözmek istiyorum…”
Girne yeşil alan fakiri!
Girne’nin binalardan boğulduğuna yönelik eleştiriler üzerine Başkan Güngördü rekreasyon alanı yaratmak için çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Güngördü, “Girne’de imar planı çalışmalarına başladığımız zaman dünya ölçeklerinde standart insan başına 12 metrekare olması gereken yeşil alan miktarı Girne’de 3. Biz bunu çoğaltmak için çalışıyoruz. Orman arazilerini kullanma gibi düşüncelerimiz var. Kent merkezine yakın noktalardaki araziler için Tarım Bakanı Dursun Oğuz ile bu konuyu konuşmak için görüşeceğiz. Biz bunu benim dönemimde Karmi’de Orman Dairesinden kiraladığımız 10 dönümlük bir alana hayvan barınağı yaparak gerçekleştirmişti. Şimdi de 20-30 dönümlük bir rekreasyon alanı için ayni uygulamayı düşünüyoruz. İnsanlarımızın dinlence ve eğlence alanına ihtiyacı var. Askeri birliklerin tasarrufunda olan bakir araziler de var. Bu arazilerin belediyelere kısmen ya da tamamen devredilmesi için taleplerimiz var. Bellapais, kentin batısında ve Jasmine Court bölgesiyle ilgili yazılı taleplerimiz var ama biliyorsunuz bunlar biraz zaman alan işler” dedi.
“Girne Limanı için sekreterya kurulsun önerisi sunduk”
Girne antik liman konusundaki sıkıntıların da devam ettiğini ifade eden Başkan Güngördü yeni Turizm Bakanı Ünal Üstel ile bu konuyu görüştüklerini söyledi.
Yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini dile getiren Güngördü, konuşmasının devamında şunları aktardı, “Limanda biz varız, eski eserler ve Müzeler Dairesi var, balıkçılardan dolayı Hayvancılık Dairesi var, Limanlar Dairesi var, gümrük var ve tabii ki Turizm Bakanlığı var. Geçmiş dönemde bu konuda bir konsensüs sağlayamadık Turizm Bakanlığı ile. Şimdi Ünal bey ile görüştük, ayni sıkıntıların devam ettiğini söyledik. Limanda bir sekreterya oluşturulmasını ve bölgedeki tüm disiplinlerin bu sekreteryada toplanması ve bu sekreteryanın da Liman içinde örgütlenmesi gerektiğini söyledik. Şu anda gemiler limana tek bir şeritten girebiliyor limandaki çamurun yükselmesinden dolayı. Bu bizim devlet olarak ayıbımızdır. Ben 30 yıldır belediyeciyim en son 15-16 yıl önce Mağusa limanından bazı ekipmanlar geldi ve kepçeler limanda dip temizliği yaptı. Bir daha da olmadı oysa periyodik olarak yapılması gereken işlerdir bunlar. Belediye ile turizm bakanlığı arasında bir komisyon ekibi oluşturulsun dedi Ünal bey ve bir protokol hazırlanması noktasında anlaştık. Kimin hangi noktada nereye müdahale edebileceği gibi konular yazılacak bu protokole.”