banner564

6 yıla kadar hapislik

Çapkınlık yapanlar da gizli kamera kullanarak kayıt yapanlar da ciddi tehlike altında

6 yıla kadar hapislik
banner598

 Pelin YÜKSELAY

Kuzey Kıbrıs’ta son zamanlarda sık sık gündeme gelen ses ve kamera kayıtları konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, “Çapkınlık yapanlar teşhir olma; özel hayatı kayıt altına alanlar ise hapislik riski altındadır” diyor.
   Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; KKTC sınırları içinde yasak olduğu için radyo, saat veya kitap görünümlü kayıt cihazları satılmıyor.  Ancak isteyen herkesin Türkiye’den kargo yolu ile ithalat yapabileceği veya valizine koyup getirebileceği belirtiliyor.
Avukat Muhabbet Mevsimler, Diyalog’a yaptığı açıklamada özel hayatı kayıt altına alan ve şantaj yapanların 3 ile 6 yıl arasında hapislik cezası alabileceğine dikkat çekerek “bu tür davranışlardan uzak durulmalıdır” diyor

Fiyatlar cazip!
Diyalog muhabirinin internet üzerinden yaptığı araştırmada gizli çekimlerde kullanılan kameraların bazılarının fiyatları şu şekilde:
Radyo görünümlü kumandalı gizli kamera: 399 TL
Mytech Dijital Gizli Yuvarlak Masa Saat Kamera 349 TL
Vipfoni Wifi Duvar Saat Kamera Sınırsız Çekim İzleme Kamera: 559 TL
Mytech Gizli Kitap Kamera: 244 TL

Mevsimler: Anayasa’da suç ama…
Avukat Muhabbet Mevsimler, Diyalog’a yaptığı açıklamada  şunları aktardı: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’nda özel hayatın gizliliği 19. Madde altında, haberleşme özgürlüğü de 21. Madde altında düzenlenmiştir.  
Buna göre, haberleşme özgürlüğünün ihlal edilmesi hafif suçlar kapsamına girmektedir. Yani, herhangi bir konuşmanın kayıt edilerek yayınlandığı durumlarda kişi 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaktadır. 
Özel hayatın gizliliği ihlallerinde de durum şudur; birisinin penceresinden bakar ve özel hayatını incelerseniz 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanırsınız. Eğer o izlediğiniz şeyi kayıt eder ve yayınlarsanız 6 yıla kadar ceza alabilirsiniz. Yani bu suçlarda görüntünün ya da kaydın yayınlanıp-yayınlanmamış olması, alınacak ceza üzerinde etkene sahiptir. 
Şantaja gelince, bizim yasamızda ‘şantaj’ diye bir suç yoktur. Bizim yasamızda bu ‘şiddet tehditi kullanma’ adı altında geçer. Anayasa’da ceza yasası altında madde 91’de düzenlenmiştir. Eğer görüntüyü kaydeden kişi bir de tehdit ediyorsa, ekstra olarak bu yasa ile 3 yıla kadar ceza alabilir.
Böylesi bir durumla karşı karşıya kalan bir kişi hemen yanında avukatı ile beraber Polise başvurmalıdır. Polise ağırlık oluşturmak bakımından avukat ile gidilmesi doğru olandır. Bir de buradan çağrım. Böylesi durumlarla karşı karşıya kalan kişiler korkmasınlar. Asla ve asla susmasınlar, gitsinler Polise şikâyette bulunsunlar. 

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2018, 12:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473