Sağlık Bakanlığı, Şubat-Ağustos 2018 dönemi faaliyet raporunu yayımladı.
8 sayfadan oluşan faaliyet raporunda, bakanlığın 6 ayda gerçekleştirdiği faaliyetler ile gelecek 6 aya ilişkin hedeflere yer verildi.
Rapora göre, 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren devlet hastaneleri saat 14.30’a kadar poliklinik muayene hizmeti vermeye başladı.
Acil servislerde hastaların aciliyetlerinin belirlenmesini sağlayarak, insanlar arasında kargaşanın önlenmesine ve önce öncelikli hastalara müdahale edilmesini sağlamak amacıyla triaj sistemi hayata geçirildi.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Acil Servisi ve Girne Akçiçek Hastanesi Acil Servisi’nde başlatılan triaj uygulamasının diğer hastanelerde de başlatılması hedefleniyor.
Devlet hastanelerinin güçlendirilmesi kapsamında 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde çocuk doktorları nöbet tutmaya başladı. Sağlık merkezlerinin güçlendirilmesi çalışmaları kapsamında ise, sağlık merkezlerini özellikle “ana –çocuk sağlığı” hizmeti veren birimler haline getirmek için sağlık merkezlerinin %90’ında 1 pratisyen hekim, 1 dâhiliye uzmanı, 1 diş hekimi, 1 çocuk doktoru ve 1 kadın doğum uzmanı görev yapmaya başladı. Ayrıca sağlık merkezlerinin bu alanda hizmet vermesi için gerekli tıbbi alet ve ekipman da hızla tedarik edilmeye başlandı.
1 Haziran itibari ile Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde ilk kez gece saat 12.00’ye kadar nöbetçi hekim bulunmaya ve acil hizmetleri verilmeye başlandı. Eylül ayı itibarıyla Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde 24 saat hizmet verilmesi hedefleniyor.
Köylerdeki sağlık odaları bölge halkının ilaç yazdırma, basit muayene ihtiyaçlarını giderecek şekilde yeniden hayata geçirildi.
Sağlık merkezlerinde kanser taraması
Sağlık merkezlerinde kanser taramalarına yönelik gaita ve simir analizleri yapılmaya başlandı.
“Kök hücre” tedavisi yapılması için Kök Hücre Birimi kurma çalışmaları başlatıldı. İleriki aylar içerisinde kök hücre tedavisine başlanacak.
Otomasyon altyapısı güçlendirildi. Otomasyon sistemi altyapısının %90’ı tamamlanarak hastanelerin network üzerinden birbirine bağlanması sağlandı. Böylelikle yapılan tedaviler ve çekilen film ve MR’lar ortak sistem üzerinden tüm hastanelerden görülebiliyor.
Antalya Akdeniz Üniversitesi ile kalp nakli üzerine bir protokol imzalandı ve Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde kalp nakli yapılabiliyor.
Sağlıkta yapılan istihdamlar…
Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’ni güçlendirme çalışmaları başladı. Hastanenin büyük ölçüde fiziki altyapısı iyileştirildi. Mevcut doktorlara ek, 1 dahiliye uzmanı, 1 başhekim yardımcısı ve 2 tane de uğraşı terapisti istihdam edildi.
Faaliyet raporuna göre, Söz konusu dönemde toplamda 18 yeni hekim, 12 yeni hemşire ve 10 yeni teknik personel istihdam edildi.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin altyapısının güçlendirilmesi çalışmaları devam ediyor. Bazı servislerde tadilat ve bazı servislerde ise yenileme çalışmaları sürüyor.
Devlet Laboratuarı’nın inşası için çalışmalar başlatıldı. Laboratuar binasının yapılması için mimari proje çalışması tamamlandı ve müelliflerle 28 Haziran’da özleşme imzalandı.
Ek mesailerin kesilmesi söz konusu değil
Öte yandan Sağlık Bakanlığı, Kamu Görevlileri Sendikası’nın (Kamu-Sen) iddia ettiği gibi “Sağlık çalışanlarının ek mesai ödemelerinin kesilmesi, kazanılmış hakların ortadan kaldırılmasının” söz konusu olmadığını belirtti.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, sağlık sistemindeki iyileştirilmelerle birlikte yeni alınan, alınması planlanan hemşireler ve sağlık personeline rağmen ek mesai ihtiyacının sürdüğüne işaret edildi.
Sağlık Bakanlığı’nın mevcut personel eksikliğinden kaynaklanan ek mesai gereksiniminin sağlık personelinin özverili çalışmalarıyla devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Herhangi bir sağlık çalışanının ek mesaisinin budanması söz konusu değildir. Yapılan işlem teknik bir çalışmadır ve ek mesai çalışan hiçbir personelimizi olumsuz bir şekilde etkilememiştir” denildi.