Çiğdem AYDIN
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Meclis Grubu dün Cumhuriyet Meclisi’nde toplanarak eski Genel Başkan Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin son durumu ele aldı. Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; parlamentoda toplam 21 sandalyeye sahip olan UBP’den sadece 15’i toplantıya katıldı ve oy birliği ile Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmasını kararlaştırdı.
Toplantıya katılmayan 6 milletvekilinden biri olan İzlem Gürçağ yurt dışında olduğunu ve Genel Başkan Ersin Tatar’a ‘evet’ oyu için yetki verdiğini bildirdi. Bu durumda Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmasına destek sayısı 16’ye çıktı.
Diğer yandan Güzelyurt milletvekili Menteş Gündüz, İskele Milletvekili Önder Sennaroğlu, Girne milletvekili Özdemir Berova, Girne Milletvekili Kutlu Evren ve Lefkoşa milletvekili Hüseyin Özgürgün herhangi bir mazeret bildirmeden toplantıya katılmadı.
Meclis komitesinin bugün açıklayacağı karar sonrasında Özgürgün’le ilgili son sözü genel kurulun söyleyeceği, burada CTP ve TDP’li oyların önemli etki yapacağı bildirildi.
Dokunulmazlık konusunun genel kurulun gündeme gelmesi halinde oylama sırasında salonda bulunan milletvekillerinin yarıdan bir fazlasının onay vermesi durumunda Özgürgün’ün sorgulanması ve yargıya havale edilmesi kesinleşmiş olacak
“Böylesi bir durumda, UBP’li 5 vekilin hükümetten desteğini çekmesi veya kurultay çağrısı yapması mümkündür” diyen UBPliler, her ne olursa olsun önümüzde gerilimli günlerin bulunduğuna dikkat çekiyor.
Toplam 50 sandalyeli Meclis’te UBP’nin 21, koalisyon ortağı HP’nin de 9 milletvekiline sahip olduğu belirtilirken, 5 UBP milletvekilinin hükümetten desteğini çekmesi halinde çoğunluğun yitirileceği ve yeni bir hükümet krizinin gündeme geleceği ifade ediliyor.
Anayasa değişikliği isteniyor
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; ‘dokunulmazlık komitesine’ başkanlık yapan UBP İskele milletvekili Yasemin Öztürk, meclis grup toplantısında Özgürgün’ün ne yazılı ne de sözlü olarak kendini savunmadığını belirtti.
Dünkü toplantıda ayrıca, tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için Anayasa değişikliğine gidilmesi üzerinde durulduğu ve bunun kabul gördüğü öğrenildi. UBP Meclis Grubu, Anayasa değişikliği için Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte referandum yapılmasını kararlaştırdı.
Komite kimlerden oluşuyor:
Bugün Özgürgün’le ilgili kararını açıklayacak olan Meclis Komitesinde UBP’den Yasemin Öztürk, Hamza Ersan Saner, Oğuzhan Hasipoğlu, CTP’den Fazilet Özdenefe, Salahi Şahiner, HP’den Mesut Genç ve Gülşah Sanver Manavoğlu var.
Hüseyin Özgürgün neyle suçlanıyor?
Hüseyin Özgürgün’ün Başbakanlığı döneminde banka hesaplarında ciddi para trafiği olması nedeniyle Başsavcılık tarafından soruşturma başlatılmış ve Meclis’e gönderilen bir yazı ile dokunulmazlığının kaldırılması talep edilmişti.
Başsavcılık raporunada, Özgürgün’ün Türkiye İş Bankası A.Ş hesabına, 2015-2017 yılları arasında 2 milyon 773 bin 800 TL, 252 bin 525 Dolar, 325 bin 800 Sterlin ve 242 bin Euro yatırıldığı, bu miktarların tümünün “haksız olarak edinildiği” iddia edilmişti.