Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, "Kapalı Maraş konusunda yerleşmiş olan ve hiç değişmeyecekmiş gibi bir hava yaratan statükoya çomak soktuk" şeklinde konuştu.
Özersay, 45 yıl sonra uyandırılacak olan Kapalı Maraş'ın Kuzey Kıbrıs Türk yönetimi altında açılması kararı sonrası gelişmeleri Euronews’e değerlendirdi.
Kıbrıs'ta artık bir şeylerin değişmesi gerektiğini düşündüklerini söyleyen Özersay, bunun gereğini yapmakta olduklarını ifade etti.
Uzun yıllar gerek Kapalı Maraş gerek başka konularda birçok şey söylendiğini ancak hiçbir şeyin yapılmadığını dile getiren Özersay, yarım asır boyunca süren Kıbrıs sorunu müzakerelerinden de bir sonuç alınmadığını kaydetti.
"Büyük bir hayal kırıklığı yaşandı. Bu statükodan en fazla zarar gören Kıbrıslı Türkler oldu" diyen Özersay, gelecek adına belirsizlik içerisinde ve uluslararası platformda kabul gören bir statüye sahip olunamaması nedeniyle Kıbrıs Türk toplumunun zarar gördüğüne işaret etti.
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bu çerçevede uzman bir ekip oluşturarak bu alan içerisinde bilimsel bir envanter çalışması yapılması ve 45 yıldır kapalı olan Maraş'ın sivile açılması yönünde harekete geçme kararı aldıklarını dile getirdi.
Kıbrıslı Rumların da zarar gördüğü konular olabileceğine değinen Özersay, “Kıbrıslı Rumlar esasen konforlu bir durum içerisindedir. Biz Kıbrıslı Türkler olarak, bu belirsizliği biraz kırmak, tek düze statükoyu artık bir yerden çatırdatmak ve burada bir şeylerin değişmesi gerektiğini herkese göstermek adına Kapalı Maraş’ın açılması adına adım atıyoruz” dedi.
Rumlar ciddi olduğumuzu anladı
Özersay, Kapalı Maraş’ın açılımı adımı kapsamında envanter çalışmalarına başlandığına dikkat çekerek, “Kıbrıslı Rumlar da bu konuda ilk kez ciddi olduğumuzu anlamaya başladı” ifadesini kullandı.
Özersay, Kıbrıslı Rumların Kapalı Maraş konusunda tedbir almak adına harekete geçeceklerini ifade ederek, atılan adımın yerleşmiş hayatı askıya alan dondurulmuş bir bölgede hayata dair bir misyonu olduğunun altını çizerek, “Bunu engelleyemeyecekler” diye konuştu.
Özersay, Türkiye Cumhuriyeti’nin de Maraş konusunda destek verdiğini kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasındaki uzlaşı zeminini zarara uğrattığı ve bozduğu eleştirilerine, suçlamalarına da cevap veren Özersay şöyle konuştu: “Güney Kıbrıs’ın Ankara’yı suçlamasına hiç şaşırmıyorum... Ne olursa bunu Türkiye’den biliyorlar.
Her olumsuzluğun Türkiye’den kaynaklandığını düşünüyorlar bunu da kimi zaman iyi, kimi zaman da art niyetli bir şekilde yapıyorlar. Biz başkaları tarafından yönetilmeyi kabul etmiyoruz.
Eşit ve etkili bir biçimde yönetim ve kararlara katılmamız gerektiğini kendilerine söylediğimizde bunu içlerine sindiremiyor ve kabul edemiyorlar.”
Rum tarafının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile istişare ederek hazırladığı bir rapor ile Türk tarafını şikayete hazırlandığı haberlerinin Rum basınında geniş yer bulması üzerine, Türk tarafının Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ekseninde bir girişiminin olup olmayacağı veyahut da üst düzey bir ziyaretin Türk tarafı için gündemde olup olmadığı konusuna da değinen Özersay, Rum tarafının, Türk tarafını tüm uluslararası camiaya 50 yıldır şikayet ettiğini söyledi.
Özersay, BM kararlarına aykırılık teşkil eden bir çalışmanın söz konusu olmaması nedeniyle de uluslararası arenada Kapalı Maraş açılımı ile ilgili bir sorun çıkacağına inanmadığını kaydetti. Özersay, hidrokarbon ve Maraş konusundaki hem TC hem de KKTC yetkililerindeki kararlı duruşun sıkıntı yaratan değil, politikaların hayata geçmesinde öncülük eden bir pozisyonda olduğunu dile getirdi.Özersay Lacroix ile görüştü
Bu arada Özersay, New York temasları kapsamında BM'nin Barış Operasyonları'ndan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix ile görüştü.
Görüşme, BM Genel Merkezi’nde yer aldı. Özersay, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Sayın Lacroix ile Kıbrıs’taki BM Barış Gücü ile bağlantılı konuları detaylı şekilde ele aldık ve görüş alış verişinde bulunduk” dedi.