Çiğdem AYDIN
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’ın, geçtiğimiz yıl içinde araç ruhsatları ve radar cezalarından sağlanan 150 milyon liranın Maliye’ye aktarıldığını belirterek “Bu para bize verilseydi, yolların büyük bir kısmı yenilenirdi” şeklindeki sözlerine karşılık veren Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu “Toplanan paraları Ulaştırma Bakanlığına verseydik, Tolga Atakan kendi personelini dahi ödeyemezdi” dedi.
Amcaoğlu, 2015-2018 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı’na bütçeden 3 milyon TL’lik bir kaynağın aktarıldığını belirterek, kendisinin bu yıl Ciklos ve
Güzelyurt-Lefkoşa yolunun tamiri ile Alsancak - Lapta yolunun ilk etabı için toplam 40 milyon ayırdığını söyledi. Amcaoğlu, Atakan’ın bu durum karşısında şükretmesi gerektiğini kaydetti. Amcaoğlu, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:
Soru: Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, seyrüseferlerden ve sabit kameralardan toplanan paraların Maliyenin aldığını, yol yapımları için kaynak sıkıntısı yaşandığını açıkladı. Siz bu konuda ne söylemek istersiniz?
Amcaoğlu: Sn.Atakan’ın özel sektörden geldiği belli. Ben Sn.Atakan’ın iyi niyetle bunları söylediğini ifade ederek sözlerimi sürdüreyim.
Sn.Atakan dörtlü koalisyon hükümetinde de bakan olduğunu unuttu galiba. O günlerde ‘bir kürek asfalt alacak param yok’ şeklinde konuşuyordu. Karayolları Dairesi’ne 2015- 2018 yılları arasında yol yapımları için her yıla dair 3 milyonluk bir kaynak aktarılıyordu.
Benim döneminde ise 40 milyon TL aktarıldı. Şu anda yıllardır bekleyen Alsancak-Lapta yolunun inşaatı başlıyor. Ciklos mevkiindeki oto korkulukların inşaatı, Haspolat yonca bölgesinde, Hamitköy- Gönyeli güzergâhındaki çalışmalar da bitiyor.
Çok net bir şey söyleyeyim “Ben Sn. Tolga Atakan’a bahsettiği parayı aktarsam Ulaştırma Bakanlığının personelinin maaşlarını dahi ödeyemeyecek kadar düşük bir miktardır.
Ama yine söylüyorum iyi niyetini biliyorum ancak söz ettiği miktarın 40 milyonunu kendisine verebiliyorsak bence o şükretmelidir. ‘Maliye bizim kaynaklarımıza el koyuyor diyor’ biz neyiz, kimiz ki birinin kaynaklarına el koyacağız.
Soru: Maliye Bakanlığına hangi fonlar düşmüyor?
Amcaoğlu: Turizm ve Tanıtma Fonu’nda bir, Spor Dairesindeki iki fon bize düşmüyor. Önümüzdeki yıl Turizm ve Tanıtma Fonunda 70 milyon, Spor Dairesinin Fonunda 30 milyon TL’lik bir kaynak toplanacağı belirtiliyor. Ancak tüm bu fonlar Kamu Mali Yönetim Kontrol Yasası ile birlikte bütçenin içerisine giriyor. Anacak daha o yapısal dönüşüm programlarını (TC-KKTC) imzalarken bütçenin içerisine alacağımız ifade edilmişti. Bu iki fonun dışındaki bütün fonlar bütçenin içerisine derz edilmiştir.
Soru: 2020 yılı bütçesi çalışmaları ne durumda?
Amcaoğlu: Şu anda 2020 yılı bütçesinin tanzimi ile uğraşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen arkadaşlarımızla teknik çalışmalarımızı yapıyoruz. Biz mahalli bütçe tarafını hallettik, Türkiye Cumhuriyeti’nden de bize aktarılacak olan kaynakların sektörel bazda nasıl dağıtılacağına karar vereceğiz. Çalışmaları şimdiden yapıyoruz ki 2020 yılında geçen yılki bütçede olduğu gibi 850 milyonluk açık çıkmasın.
Soru: Karayolları en büyük sorunlarımızdan biri haline geldi. Bu kapsamda ne kadar para aktarıldı?
Amcaoğlu: Biz bir takım gerekçelerle bir şeyleri öteleme ile hareket edemeyiz. Eğer yollar yapılacaksa kaynak ayrılmalıdır. Ya kaynak yaratacaksınız ya da mahalli bütçeden ödeyeceksiniz.
Şimdi olduğu gibi 2015-2018 yılları arasında her yıla dair 3 milyonluk bir kaynak aktarılıyordu.
Karayollarının yenisinin yapımı ve tamirleri için dört buçuk ayda 40 milyon TL aktardık.
Soru: Bu ay Maliye’nin kasasına giren para nedir?
Amcaoğlu: Normal rutinlerin dışında bu ay kasamıza vergi tahsisatından ek olarak giren 106 milyon TL. Bu ay 1 Ekim 2019’dan 23 Ekim 2019’a kadar maaş ve maaş nitelikli ödemelerin dışında piyasaya toplam 176,005,097.20 TL ödeme yapıldı. Çiğ Süt ve Navlun için 5,228,126 TL, taşımacılık için 10,490,806 TL, öğretmen hazırlık ödenekleri için 7,855,978 TL, polis kıyafet ödeneği için 880,600 TL, depozito için 1,544,637 TL, ek mesailer için 11,895,191.76 TL, İstanbul, Ankara-Sağlık Ödemeleri için 5, 919, 958.97 TL. Ayrıca, istimlak, emekli ikramiyesi, ilaç, temizlik, yemek, özel güvenlik ve muhtelif cari ödemeler için 132,189,799.47 TL ödeme yaptık. Tüm bunları yerel gelirlerden ödedik.
Soru: Görevi devraldığınızda cari borç neydi?
Amcaoğlu: Cari borç 225 milyon TL idi. Devlet ödemelerini ileriki aylara kaydırmıştı. Bu sürdürülebilir bir durum değildi, bunları düzenledik ve günlük hale getirdik. Sağlık, eğitim, elektrik, paralarını günlük olarak ödüyoruz. Ama tahsilatlarımızı da yapıyoruz. Geri gelen çekler vardı, onları takibe alıp yeniden düzenledik.
Soru: 13. maaşların ödenmesine az kaldı. Sıkıntı yaşanır mı?
Amcaoğlu: Bugüne kadar beş aylık sürede maaşla ilgili hiçbir basın açıklamam olmadı ama ödemeyle ilgili bir sıkıntımız yok. Pazartesi emeklilerimiz, devamında kamu çalışanları ödenecek. 13. maaş konusunda sıkıntımız yoktur diyemem ama bizim işimiz o sıkıntıyı aşmaktır. Kimseden avans almak veya borçlanmak gibi bir niyetimiz olmadığını söylemek isterim.