Bakanlar Kurulu’nun 5 milyar 815 milyon TL olarak onayladığı 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’ndeki görüşmeleri dün de sürdü.
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Fikri Toros başkanlığındaki komite toplantısı saat 10.00’da başladı.
Komitede ilk olarak Sayıştay Başkanlığı’nın 7 milyon 87 bin 700 TL’lik bütçesi görüşüldü.
Sayıştay Başkanlığı’nın 7 milyon 87 bin 700 TL’lik bütçesi, görüşmelerin ardından Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nde oybirliğiyle kabul edildi.
Görüşmede Sayıştay Başkanı Osman Korahan da hazır bulundu.
Sayıştaylığın bütçesi üzerine ilk sözü Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkan Vekili Ersin Tatar aldı. Tatar, Sayıştay’ın bağımsız olması ve kimsenin etkisi altında kalmaması gerektiğini ifade etti.
UBP Milletvekili Hasan Taçoy da, Sayıştay raporlarının üzerinde yıllardır hassasiyetle durduğunu vurgulayarak, gerçekleştirdikleri girişimlerle Meclis çatısı altında Sayıştay Komitesi kurulduğunu ve raporların tozlu raflarda kalmak yerine burada ele alındığını söyledi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Meclis bünyesindeki Sayıştay Komitesi’ndeki çalışmaların süreceğini ifade ederek, Sayıştay’ın bugüne kadar kısıtla personelle çalıştığını, böyle kurumların eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.
UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, devlet kurumları ve bakanlıklarda dağıtım esasına dayanan muhasebeye geçilmediğini, çekmecelerde bekleyen birçok hesap olduğunu söyledi.
Korahan: Personel 25’ten 38’e çıktı
Sayıştay Başkanı Osman Korahan, kurumun 25 olan personel sayısının 38’e çıkarıldığını belirterek, 200’ün üzerinde kuruma hizmet veren Sayıştay’ın denetim alanlarına siyasi partilerin de eklendiğini söyledi.
Sayıştaylığın güçlendirilmesi için yasal girişim olduğunu belirten Korahan, bunun Anayasa tarafından kabul görülmediğini aktardı.
Korahan, 1978 yılında yapılan kurum yasasının Türkiye’den kopyalandığını ancak Türkiye’de Sayıştay’ın söz sahibi olduğunu anlattı.
Osman Korahan, şöyle devam etti:
“Sayıştay kendi bütçesini kullanamıyor. Maliye Bakanlığı uhdesinde kullanabiliyor. Bu noktada kurum hükümetten bağımsız değil. Personel sayısı yeterli değil. Personel almak için hükümetten onay almam gerekiyor. Geçen sene bize 19 kişi almamız için Sayın Denktaş yetki verdi. Geçtiğimiz yıllarda bu ve benzer konularda yetki da alamadık”
Toros: Çevreyi turizm kadar iyi yönetemedik
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’ndeki 2108 yılı bütçesi görüşmeleri çerçevesinde, Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın 145 milyon 333 bin 100 TL olarak öngörülen bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.
Turizm ve Çevre Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında toplantıda Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun yanı sıra görüşmeye bakanlık bürokratları da yer aldı.
İlk konuşmayı yapan Komite Başkanı, CTP Milletvekili Fikri Toros, “Sadece ekonomi için değil, turizm bir ayna olarak ülkeler için önemli. Biz de turizme ve Turizm Bakanlığı’na önem veriyoruz” dedi.
Çevrenin hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Toros, “Ne yazık ki çevreyi turizm kadar iyi yönetemedik” dedi.
Canaltay: Bütçe yeterli değil
Bakanlık bütçesiyle ilgili söz alan UBP Milletvekili Resmiye Canaltay, çevreyle ilgili bütçenin yeterli olmadığını söyledi.
“Bizi tanıtan, imajımızdaki en önemli etken eski eserlerdir ama eski eserler dökülüyor” diyen Canaltay, eski eserlerle ilgili paraya ihtiyaç olduğunu, restorasyonla ilgili yeterli kaynağın ayrılmadığını savundu.
UBP Milletvekili Ersan Saner de, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’ndan bütçesiyle ilgili bir sunum kitapçığı istedi.
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, hür eşeklere ayrılan kaleme değinerek, bu konuda ne yapılacağının açıklanmasını istedi.
Ataoğlu: İsrail’e gemi seferi…
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise, konuşmaları yanıtlarken, bir takım bilgi eksiklikleri olduğunu gözlemlediğini ve çok hızlı bir şekilde bir kitapçık basılıp dağıtılmasının elzem olduğunu kaydetti.
Ataoğlu, deniz taşımacılığı için Girne-Alanya seferleri konusunda bir çalışmaları bulunduğuna dikkat çekerek, Mağusa-İsrail gemi seferlerinin de başlatılmasının planlandığını, bunun devreye girmesi ile 4 ay boyunca 16-18 sefer yapabileceğini düşündüklerini kaydetti.
Konulara Genel Kurul toplantılarında cevap verebileceği düşüncesinde olduğunu ifade eden Ataoğlu, bakanlığının çalışmalarından kimsenin şüphe etmemesi gerektiğini, bakanlığın üzerine düşen bütün görevleri yapmaya hazır olacağını sözlerine ekledi.
Ataoğlu, katkı koyan herkese teşekkür etti.
Tarım Bakanlığına 289 milyon 516 bin 700 TL
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 289 milyon 516 bin 700 TL olarak öngörülen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.
Bütçe görüşmesine Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin yanı sıra, bakanlık bürokratları da katıldı.
Bütçe üzerine ilk sözü Komite Başkan Vekili, UBP milletvekili Ersin Tatar aldı.
Komite Başkan Vekili Ersin Tatar, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin önemine işaret ederek, hükümet programı içinde sıkı hedefler olduğunu söyledi.
Tatar, Tarım Bakanlığı uhdesinde yer alan su projesinin önemini vurgulayarak, su projesinin yönetiminin nasıl olacağını merak ettiklerini, tarım alanlarına suyun dağıtımının nasıl olacağını öğrenmek istediklerini kaydetti.
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, bütçenin bir an önce geçirilmesinin önemine işaret ederek, temennilerinin her bakanlık ve hükümetin, görevi aldığı yerden daha ileriye taşıması olduğu kaydetti.
UBP milletvekili Hasan Taçoy, Avrupa Birliği ile uyum doğrultusunda Hayvan Sağlığı Uyum Yasası, Hayvan Refahı Yasası’nın geçirildiğini, Hayvancılık ve Veteriner Dairesi’nin görev ve sorumluluklarının, verdiği hizmetlerin ayrıştırılması gerektiğini belirtti.
Şahali: Tarım suyu uygulama projesi…
Konuşmacıları yanıtlayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, suyla ilgili yapılan anlaşmalara değindi. Şahali, görevi devraldıktan sonra su konusunda yapılması gerekenlerin yapılmadığını gördüklerini söyleyerek, geç kalmışlığın söz konusu olduğunu, tarım suyu uygulama projesi ile ilgili gerekenlerin gerçekleştirilmediğini belirtti.
Şahali, tarımsal amaçlı suyun kullanımı ile ilgili başlatılan tünel inşasının, KKTC makamları üzerine düşeni yapmadığından Devlet Su İşleri tarafından yürütüldüğünü, bu durumun anlaşmaya aykırı olduğunu söyledi.
Hal Yasası’nın geçildiğini ancak belediyelerin hal yapacak bütçesi olmadığını dile getiren Şahali, tamamıyla kayıt altına alınmış bir tarım sektörünün oluşmasının sürdürülebilir olduğunu, bu yönde çalışmalar yapacaklarını ifade etti.
Şahali, hayvansal hastalıkların eradikasyonu konusunda AB’den ve TC’den destek alındığından bütçede pay ayrılmadığını söyledi.
CYPFRUVEX’in özelleştirilmesi hedefiyle Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlandığına ilişkin görüşün gerçeği yansıtmadığını dile getiren Şahali, Orman Dairesi’nin bakanlık bünyesine yeni katıldığını, kamu menfaatini güden bir daireye dönüştürme amacında olduklarını ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2018, 11:02