banner564

2’nci ölüm 

Topçuköylü 69 yaşındaki Kasım Aktaş da Nil Virüsü’ne karşı verdiği savaşı kaybetti

2’nci ölüm 
banner598

 Hüseyin Çiçek- Ömer KADİROĞLU

   KKTC’de ilk Batı Nil Virüsü teşhisi konan Topçuköylü 69 yaşındaki Kasım Aktaş, yaklaşık bir aydır tedavi gördüğü Lefkoşa’daki Devlet Hastanesinde hayatını kaybetti.
   Virüse yenik düşen Kasım Aktaş, dün, Topçuköy Camii’nde kılınan öğle namazından sonra, gözyaşlarıyla toprağa verildi.
   Sağlık Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Batı Nil Virüsü teşhisi konan ve 18 Temmuz’dan beri Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde tedavi gören Aktaş’ın, ağır ikincil (sekonder) hastalıkları da olduğu belirtildi.
   Hastanede, Batı Nil Virüsü teşhisiyle 2 hastanın daha tedavi gördüğü, dört hastanın ise kan tahlil sonuçlarının beklendiği belirtilirken, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Adil Özyılkan, konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.
   Bakanlık ayrıca, ülke çapında, uçkun ve larva mücadelesinin yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü kaydetti.

Sinek ve böcekler başa dert 
   Topçuköy Muhtarı Bayram Fakiroğlu, köylüsü Kasım Aktaş’ın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirterek, köylerinde artan sinek ve böcek popülasyonu sonucu endişelerini dile getirdi.
   Muhtar Bayram Fakiroğlu, köylerinde başka Batı Nil Virüsü teşhisi konulan hasta bulunmadığını ifade ettikten sonra, ülkedeki tüm yerleşim yerlerinde olduğu gibi Topçuköy’de de sinek ve böcek sorunu bulunduğuna vurgu yaptı.
   İlgililere kalıcı çözüm için çağrı yapan muhtar, bağlı oldukları İskele Belediyesi’nin birkaç kez ilaçlama yaptığını kaydettikten sonra, çalışmaların yetersizliğinden şikâyet etti.
   Muhtar Bayram Fakiroğlu, şöyle dedi:
   “Sineklerin üreme alanları ilaçlanmalı. Durgun su alanlarının, düzenli ilaçlanmasını istiyoruz. Geçmişte ilaçlamalar düzenliydi, şimdi yetersiz. Sinek ve böceklerle başımız dertte. Ormanlar hatta kıyı şeritleri bu sıhhi ekiplerce ilaçlanırdı, hatta rahmetli de o ekipte görevliydi. Ancak o ekibi dağıttılar, ilaçlamalarda azalınca, artan sinekler ölüme yol açtı. Üzgünüz, endişeliyiz.”

Aktaş’ın cenazesinde 
gözyaşları sel oldu 

   Herkes tarafından sevilip sayılan Kasım Aktaş, dün öğle namazından sonra, Topçuköy Mezarlığı’na defnedildi. 
   İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun da katıldığı cenaze töreninde, Topçuköy halkı Kasım Aktaş için gözyaşı döktü.
   Sıhıye’den emekli olan, 4 evlat sahibi Kasım Aktaş, dualarla son yolculuğuna uğurlandı. 

Nadir öldürür! 
   Uzmanlar, Batı Nil virüsü (BNV) enfeksiyonunun, genellikle enfekte sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan, az sıklıkta, grip benzeri şikayetler oluşturan ve nadiren ölüme yol açabilen viral bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtti.
   Uzmanlar, hastalığı geçirenlerin yüzde 80’inde herhangi bir şikayet görülmezken, yüzde 20’sinde grip ve benzeri şikayetler, yüzde 1’inde ise beyin tutulumu (nöroinvazif) ve daha ağır bir klinik tablo görüldüğüne dikkat çekti.
   Hastalığın etkeni olan BNV’nin, insanlar dışında atlar, kuşlar ve vahşi hayvanlarda da çeşitli nörolojik semptomlara neden olduğuna vurgu yapan uzmanlar, BNV’nin Kıbrıs’ın Kuzey’inde nasıl geliştiğini şöyle açıkladı:
   “Virüs enfekte kuş sürüleri tarafından adaya getirilip, sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşmaktadır. KKTC’de daha önceden bildirilmiş olgu yokken, Güney Kıbrıs’ta ilk defa 2016’da tanı konulmuş vaka mevcuttur.
   Hastalık genelde mevsimsel özellik göstermekte, yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülmektedir. BNV’nin bulaşma yolu, enfekte sivrisinek sokmalarıdır. Culex türüne dahil olan sineklerin ısırığıyla memelilere bulaşan hastalığın ana konağı ise kuşlardır. Kuşlardan tekrar sivrisineklere bulaşan virüs, bu yolla virüse ait parçaların kan dolaşımına girmesine yol açar. Göçmen kuşlar ile dünya geneline yayılan Batı Nil Virüsü, insanlara, sivrisinek sokması ile bulaşır. Ancak insanlarda enfeksiyon düşük viremi ile seyrettiğinden virüs, insandan tekrar sivrisineklere bulaşmaz. Hastalık, enfekte olan diğer memeli hayvanlardan insanlara bulaşmaz. Kişiden kişiye de bulaşmayan hastalık, ancak doğum ve emzirme ile anneden bebeğe geçebilir. Bunun dışında, çok nadir de olsa kan ve organ nakli ile bulaştığı bilinmektedir. Ayrıca enfekte olan kuşların dışkılarının, ciltte yer alan bir kesiye teması ile de hastalık bulaşabilir.
   Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 50 yaş üstü ve bağışıklık sistemi baskılanmış̧ kişilerde hastalık ciddi seyredebileceği ve sinir sistemi enfeksiyonuna yol açabileceğinden, bu gruptaki hastalar daha yakından takip edilmelidir.
   Bu sebepten ötürü risk grubundaki hastaların (Risk grupları; 50 yaş üstü, kanser hastası, transplantasyon hastası, diyabet hastası, kronik böbrek yetmezliği) özellikle Nöroinvazif Batı Nil klinik tablosu açısından yakından takip edilmeli ve beyin tutulumunu düşündürecek herhangi bir bulgu durumunda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473