banner564

1980’in de gerisindeyiz

Bir adet dolgunun 150 TL olduğu ülkemizde vatandaşlar diş bakımı da yaptıramıyor

1980’in de gerisindeyiz
banner598
Remzi SAMAR
Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçak, Kuzey Kıbrıs’ta ağız ve diş sağlığına yeterince önem verilmediğini söyledi. 
Bu alanda yeterince sosyal farkındalık oluşturulamadığını da itiraf eden Bıçak, “Gelişmiş ülkelerde hane halkındaki tüm bireyler, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde belirli bir yaşa kadar ücretsiz muayene olabiliyorlar.  KKTC’de bu alanda büyük eksiklikler yaşanıyor. En büyük çözüm yolunun her şeyden önce genel sağlık sigortasının büyük bir denetim mekanizması içerisinde geliştirilmesi ile olacağını düşünüyorum” dedi. 
Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçak Diyalog gazetesine yaptığı açıklamada, Kuzey Kıbrıs’ta ağız ve diş sağlığı konusundaki eksiklikleri anlattı. Kıbrıslı Türklerin ağız ve diş sağlığına önem vermemesinin en büyük nedenin devlet hastanelerindeki yetersizlikler ve ekonomik açıdan yaşandığını aktardı. Bıçak, Bir adet dolgunun 150 TL olduğu ülkemizde vatandaşların yeteri kadar diş bakımı yaptıramadığına dikkat çekti.

“Eğitim yeterli değil”
Parasal konuların yanı sıra bu konudaki eğitimin de yeterli olmadığını ifade eden Bıçak, Türkiye’de ve diğer ülkelerde toplumsal farkındalık oluşturmak için organize edilen araçların kapı kapı dolaşıp halkı ve bilinçlendiğine dikkat çekerek şöyle dedi: “1980’li yıllarda 2 tane karavanımız vardı. Bu iki tane karavan tüm ilkokullara gidip orada direk olarak tedavi yapıyordu. Hatta örneğin güçsüzler yurdu ya da cezaevi buna benzer sosyal imkânları iyi durumda olmayan bölgelere gidip faaliyetlerde bulunuyorlardı. Daha sonra karavan ve cihazlarda arıza olunca sadece çocuklarda kontrol ve tavsiye amaçlı şekline dönüştü.

“Karavanlar hurdalıkta duruyor”
 Bu karavanlar maalesef şimdi araba hurdalığında duruyor. Şu andaki hekim kadrosuyla okullara gidip eğitim vermekte bile sıkıntı yaşıyoruz.  Ama bu karavanların çok büyük bir etkisi vardı. Büyük bir faydası vardı. Bunu başka bir kesim yapabilir mi? Maalesef bu da oldukça zor. Hem finans yönden oldukça ağır bir durum hem de farklı yönlere de çekilebiliyor. Dolayısıyla sağlık Bakanlığı keşke diş hekimliğine önem verebilse de bunları yapabilse…”
 

“Prim ödendiği halde özel kliniklerden hizmet alınamıyor”
Diğer ülkelere nazaran KKTC’de sadece devlet hastanelerinde ve sağlık ocaklarında bireyler belli kriterlere göre ücretsiz bakılabildiğine vurgu yapan Bıçak, “Ama özel sektörde bu tür hizmet alınmamaktadır. Sosyal Sigortalı dahi primini ödediği halde özel sektörde diş tedavisinde ve ya protez ya da diğer müdahalelerde karşılığını alamamaktadır” şeklinde konuştu. 


“Bir dolgu 150 TL civarında”
Bir bireyin özel kliniklerde diş sağlığını koruması için ayırması gereken ücretler hakkında da bilgilendirmede bulunan Bıçak,  “Özel kliniklerde insanların beyaz dolgu yaptırabilmeleri için yaklaşık 150 lira civarında bir rakam tutmaktadır.   Kanal tedavisi de dişin özelliğine bağlı olarak 300- 350 TL’ye mal olmaktadır. Protezler 2 bin 500- 3 bine kadar yapılabilmektedir. Porselenler yaklaşık 350 ile 400 civarlarında mal olmaktadır.” dedi. 


YDÜ’den ağız sağlığı etkinliği
Öte yandan, 20 Mart Dünya Ağız Sağlık Günü olması dolayısıyla Yakın Doğu Üniversitesi tarafından Lefkoşa’da bulunan Dereboyu ve diğer bazı bölgelerde;  halka ağız sağlığı, diş fırçalama yöntemi, gargara, ip kullanımıyla ilgili olarak bilgilendirilmelerde bulunuldu. 
Özellikle Dereboyu’nda kurulan seyyar stantlarda genç ve yetişkinler ücretsiz olarak diş ve ağız sağlığı taramasından geçirildi. 

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2015, 11:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473