banner564

18 ay gecikme ile  tarihi itiraf

Akıncı; Anastasiadis’in “Rum toplumu paylaşıma hazır değil, o yüzden iki devletli çözüm gündeme gelmelidir” dediğini açıkladı 

18 ay gecikme ile  tarihi itiraf
banner598

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün yaptıkları toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 
Konuşmasında önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta çözüm istediklerini, bunun müzakerelerle elde edileceğinin bilincinde olduklarını, ama iş ola müzakere döneminin artık kapandığını söyledi. Akıncı; Crans Montana’da Anastasiadis’in “Rum toplumu paylaşıma hazır değil, o yüzden iki devletli çözüm gündeme gelmelidir” dediğini ifade etti.
Crans Montana’da’daki görüşmenin üzerinden geçen 18 ay aradan sonra önemli açıklamalarda bulunan Akıncı, gelinen kavşakta bazı şeyleri açıklıkla ifade etmenin zamanının geldiğini belirtti.
Akıncı, şöyle devam etti: “Crans Montana’da ciddi müzakereler yürütüldü ve orada o süreç bitmek üzereyken çözümsüz olarak dağılmak üzereyken Rum lider Anastasiadis’in Çavuşoğlu’na bir yaklaşımı oldu. Bu çeşitli şekillerde yansıdı, ama bugüne kadar benim ağzımdan pek ifade edilmedi bugüne kadar. Ancak bunun ifade edilmesinin zamanının geldiği kanaatindeyim. Çavuşoğlu’na yetkiyi paylaşmakta Rum toplumunun hazır olmadığı ve artık iki devletli bir çözümün gündeme gelmesi gerektiğine dair birtakım sözler söyledi Anastasiadis.”
Daha sonra Anastasiadis’in gevşek federasyon, desentralizasyon, yani yetkilerin iki kurucu tarafta daha çok toplanmasından, merkezden daha fazla yetkinin iki kurucu tarafa aktarılmasından söz ettiğini dile getiren Akıncı, ancak hangi yetkilerin aktarılacağı sorusunun yanıtsız ve önerilerin altının boş kaldığını belirtti. 

Anastasiadis’e çağrı yaptı…
Lute’un çabalarının devam ettiğini belirtip Anastasiadis’e çağrı yapan Akıncı, “Rum liderliği, Rum toplumu adına neyi talep etmektedir? Neyi görüşmek istemektedir? Bunu açıklıkla ifade etmesi gerekir ki ortaya koyduğu seçenekleri açık kalplilikle oturup konuşalım” dedi.
Anastasiadis’in ortaya koyduğu seçenekleri reddetmediğini söyleyen Akıncı, desentralizasyon konusu ilk ortaya atıldığında, bu konuyu asıl talep edenin Kıbrıs Türk tarafı olduğunu, Rum tarafının hep merkezin yetkilerinin artırılması için çaba gösterdiğini, “kanatlar güçlü olacak” deniyorsa da buna kapılarını kapatmadıklarını söylediğini hatırlattı.
Anastasiadis’in ne istediği konusunda gayri resmi de olsa bir görüşmeye hazır olması durumunda bunları etraflı olarak konuşmaya ve karşılıklı kabul edilebilir , tüm tarafların kazançlı çıkabileceği, adaya barış ve huzur getirecek bir uzlaşmayı görüşüp sağlamaya hazır olduklarını vurgulayan Akıncı, “Yeter ki ne istediğimizi bilelim” dedi. 
Lute’un çabalarının bunu sağlanmasını umut ettiklerini söyleyen Akıncı, Lute’un şubat ayı içinde gelme ihtimali bulunduğunu belirtti. 

Ucu açık süreç 50 yıl denendi…
Akıncı, ucu açık, sonuç odaklı olmayan müzakere sürecinin 50 yıl denendiğini artık bunun döneminin geçtiğini, sonuç odaklı ve zaman tahditli bir süreç başlarsa ancak o şekilde sonuç alınabileceğini belirtti.
Doğalgaz, tüm Kıbrıslılara ait…
Cumhurbaşkanı Akıncı, doğalgazın Kıbrıs’ın etrafında ve tüm Kıbrıslılara ait olduğunu, her iki toplumun da hakkı olan bir kaynak olduğunu söyleyerek, “Ya bunu bir gerginlik vesilesi olarak devam ettirirsiniz ki Rum tarafı bugün bunu yapıyor, ne yazık ki, ya da bu konuda akıl yolunda buluşulur işbirliği geliştirilir ve bundan herkes kazançlı çıkar” dedi. 
Bir gazetecinin müzakerelerden sonuç alınamazsa bizi nasıl bir geleceğin beklediği yönündeki soruyu yanıtlayan Akıncı, “İki şeyi paralel yapmalıyız. KKTC’nin ekonomisi, demokrasisi, altyapısı ile geliştirmek o yönde mücadele vermek, dışilişkilerini geliştirmek hiç ertelenemez bir görevdir” dedi. 

Çavuşoğlu: Hiçbir seçeneği dışlamıyoruz
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuşmasında, Kıbrıs meselesinde hiçbir çözüm seçeneğini dışlamadıklarını, tüm seçeneklerin değerlendirilmesi ve ışık görülmesi halinde müzakerelere başlanması gerektiğini belirtti.
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nda yaptıkları toplantıda, ekonomi ve eğitim alanı başta olmak üzere KKTC ile TC arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için neler yapılabileceğini ve Kıbrıs meselesini değerlendirdiklerini, Türkiye adına gerçekleştirdiği bazı gayri resmi temaslar hakkında bilgi verdiğini söyledi.
Çavuşoğlu, Kıbrıs çözüm sürecinin neden başarısız olduğu, bundan sonra neyin müzakere edileceği noktasında görüşmenin son derece faydalı geçtiğini kaydetti.
Müzakere sürecinin son bölümü olan İsviçre’nin Crans Montana kasabasında yer alan görüşmelerde esneklik gösteren tarafın her zaman Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye olduğunu, bu süreçte, adada ve İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında yapılan görüşmelerde Kıbrıs Rum tarafının yaklaşım sağlanan konularda dahi geri adım attığını gördüklerini kaydetti.

Sondaj başlayacak
Kıbrıs Rum tarafı bu tutumunu sürdürmesi halinde, Türkiye’nin de KKTC’nin Türkiye’ye doğal gaz arama için ruhsat verdiği bölgelerde, sadece sismik araştırma değil sondaj da yapacağını kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye’nin iki platformundan birinin Alanya bölgesinde bulunduğunu, diğerinin de Şubat ayında geleceğini ve bu platformları Güneye kaydıracaklarını ve sondaja başlayacaklarını vurguladı.

GAÜ’de törene katıldı…
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün, adadaki ilk ziyaretini Üniversite Senatosu’nun aldığı karar çerçevesinde Fahri Doktora Payesini alacağı Girne Amerikan Üniversitesi’ne (GAÜ) yaptı.
Burada Üniversite kurucu rektörü Prof. Dr. Serhat Akpınar ve akademik kadro tarafından karşılanan Çavuşoğlu, payesini Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay,  Turizm ve Çevre Bakanı Bakanı Fikri Ataoğlu, Anamuhalefet Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali M. Başçeri’nin de izlediği törenle aldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından Akpınar’ın konuşması, ardından Üniversite Rektörleri ve Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal tarafından Çavuşoğlu’na Fahri Doktora Payesi verilmesi ile devam eden törende ikinci konuşmayı TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı.
Konuşmaların ardından Çavuşoğlu’na hediyelerin takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimi yapılarak tören sona erdi.


Saray’da parti başkanlarıyla Kıbrıs zirvesi
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen altı siyasi partinin başkanlarıyla bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantı saat 14.30 sıralarında başladı. Toplantıya TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ve Sözcü Barış Burcu ile Çavuşoğlu'nun heyeti de katıldı.

Uluçay ve Erhürman ile görüştü
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu KKTC’deki temasları çerçevesinde, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay ve Başbakan Tufan Erhürman ile de görüştü. 
Çavuşoğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Uluçay tarafından makamında kabul edildi. 
Görüşmede, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçer ile bazı milletvekilleri hazır bulundu.
Kabulde konuşan Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununda Rum tarafında muhalefetten ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'ten sürekli farklı düşünceler ortaya çıktığına işaret ederek, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Hole Lute'nin Ada'ya ziyaretlerini çoğalttığını, çözüm için bir fikir çıkıp çıkmayacağı konusunda çaba gösterdiğini vurguladı. 
Çavuşoğlu, KKTC ile bu konulardaki düşünce ve çabalarını birlikte nasıl koordine edebileceklerini değerlendirmek için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yla da bir araya geldiklerinin altını çizerek, ziyareti kapsamında mecliste temsil edilen iktidar ve muhalefet parti başkan ve temsilcileriyle verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Bu tür temasların daha sık bir şekilde yapılmasının faydalı olacağını dile getiren Çavuşoğlu, Uluçay'ı ve Meclis'i ziyaret etmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Uluçay da "Türkiye ile KKTC yıllardan beri özellikle Kıbrıs konusunda birlikte mücadele ediyor ve birlikte çalışıyor." diye konuştu. 
Kıbrıs müzakerelerinde bugüne kadar hep olumlu tavır sergileyen, istikrarlı bir politika ortaya koyan ve çözüm arayan tarafın Kıbrıs Türk tarafı olduğuna vurgu yapan Uluçay, "Bunu yavaş yavaş dünyaya da kabul ettiriyoruz. Diplomatik anlamda da beli adımlar atıyoruz." ifadelerini kullandı. 
Görüşmenin ardından Çavuşoğlu, Tufan Erhürman tarafından da kabul edildi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473