banner564

160 milyonu kim ödeyecek?

Sigorta kurumu emekli maaşlarını ödeyebilmek için her ay 8 ile 11 milyon TL arasında borçlanıyor

160 milyonu kim ödeyecek?
banner598
Aytuğ TÜRKKAN
   Emeklilerin maaşlarını ödeyemeyecek durumda olan Sosyal Sigortalar Kurumu’nun her ay bankalardan 8 ile 11 milyon TL arasında para borçlandığı bildirildi.
   Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar Diyalog’a yaptığı açıklamada, Eylül ayı maaşlarının da özel bir bankadan 8 milyon TL kredi sağlanarak ödenebildiğini doğrularken, bir günlük gecikmenin bankalar arası transfer sorunundan kaynaklandığını söyledi.
   Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu da, maaş ödeyebilmek için borçlanmanın rutin hale getirildiğini söyledi. Latifoğlu, İhtiyat Sandığı’na biriken borcun faizleriyle birlikte 160 milyona ulaştığını belirtirken, alacakların tahsil edilememesi nedeniyle konunun yargıya taşındığını kaydetti. 

Ödemeler neden gecikti?
   Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre emekliler için ödenecek tutar Vakıflar Bankasına pazartesi günü saat 14.30’da yatırıldı. Ancak bankadan kaynaklanan transfer pürüzü nedeniyle emeklilere pazartesi günü ödeme yapılmadı, maaşlar bir gün gecikmeyle hesaba aktarıldı.
    İçişleri ve Çalışma  Bakanı Aziz Gürpınar’ın konuyla ilgili Diyalog’a yaptığı açıklamaya göre; emekli olan sosyal sigortalıların maaşlarının ödenebilmesi için sigortalar kurumunun topladığı tahsilatlar ile devlet katkısı Vakıflar Bankası’ndaki hesaba yatıyor. Ancak 2010 yılında bu yana bu iki hesaba bir de her ay değişen miktarlarda özel bankalardan borçlanılarak eksiklerin tamamlanması eklenince maaşlar ödenebiliyor. 
  Bu miktarın yaklaşık 8 milyon TL olduğu ve  farklı bankalardan borçlanılıp emeklilerin maaşları bir gün gecikmeli ödenebildiği ifade edildi.
   Bakan Gürpınar, özellikle işverenlerin 3 ayda bir yaptıkları yatırımlara denk geldiği zaman maaşları ödemek için borçlanmaya ihtiyaç duyulmadığını ancak bu ödemeler olmadığı zaman 2010 yılından bu yana borçlanma suretiyle aradaki farkın kapandığını anlattı. 
    Yaşanan gecikmenin borçlanmada yaşanan herhangi bir sorundan kaynaklanmadığını kaydeden Gürpınar, “Vakıflar Bankası’na aktarılan bankada sıkıntı olmadı. Bana verilen bilgiye göre saat 14.30’da bakanlığın hesabına gerekli miktar yatırıldı. Ancak bayram sonrasındaki ilk işgünü olmasından kaynaklı olacak ki bir sıkıntı yaşandı ve emeklilerin hesabına maaşları bir gün sonra yatırıldı” dedi. 


Latifoğlu Diyalog’a konuştu
   Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu da konuya ilişkin Diyalog’abilgi verdi. Sigortalar kurumunun maaşları ödeyebilmek için her ay ortalama 7 milyon TL borçlanması gerektiğini ortaya koyan Latifoğlu, “Bu miktar ortalamadır. Aslında 3 ayda bir yapılan işveren ödemeleri olduğu zaman herhangi bir borçlanmaya gerek yoktur ancak bu ödemeler olmadığı zaman da her ay 11 milyıon TL borçlanıyor kurum. Bu borç daha sonra kurumun tahsilatları yapmasıyla ilgili bankalara geriş ödeniyor” dedi. 
   Bankalarda farklı olsa da ortalama borçlanılan rakam üzerinden yüzde 12.5 faiz ödemek zorunda kalındığını anlatan Başkan Latifoğlu, son ödemede yaşanan sıkıntıyla ilgili de bilgi verdi. Lafitoğlu, “Gecikme bir özel bankanın Vakıflar Bankası’nın kasalarını kapatana kadar parayı transfer edememesinden kaynakladı” dedi. 
    Hür-İş Başkanı Latifoğlu, maaşlarla ilgili borçlanmanın rutin olduğunu ve ödendiğini belirtirken, sigortalar kurumunun 57 milyon TL’lik bir başka borcu olduğunu anımsattı. Latifoğlu bu borcun ödenmediğini  sadece faizlerinin ödenerek rakamın yükselmesinin engellendiğini anlattı. Bu borcun daha önceden alındığını ve ödenmediğini söyleyen Latifoğlu benzer bir başka borcun da İhtiyat Sandığı’na olduğunu ifade etti. 2007 ve 2009 yıllarından İhtiyat Sandığı’ndan Sosyal Sigortalara 50’şer milyon TL aktarıldığını ancak bu borcun tekrar İhtiyat Sandığı’na ödenmediğini söyleyen Latifoğlu, İhtiyat Sandığı yönetim kurulunun borç il ilgili Şubat ayında Maliye Bakanlığı’nı dava ettiğini anımsattı.  
    “Bu borç faizleriyle birlikte 160 milyon TL civarına yükseldi” diyen Latifoğlu, “İrsen Küçük’ün Başbakan olduğu dönem bu borcun devletin borcu olduğuna yönelik Bakanlar Kurulu kararı alındı. Ancak dönemin Maliye Bakanı (Ersin Tatar) ve sonrasındaki  bakan () borç ile ilgili borç senedi vermemesi üzerine dava açıldı. Sigortaların bir de bu borcu var” diyerek kurumun içerisinde bulunduğu borç batağını gözler önüne serdi. 

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2015, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473