Remzi SAMAR
Denizcilik Çalışmaları Uluslararası Birliği’nin Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ), Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve Piri Reis Üniversitesi tarafından Merit Oteller Grubu işbirliğinde düzenlediği ‘Tarihte Akdeniz: Kıbrıs ve Levant’ konulu çalıştay ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirildi.
Çalıştaya, Deniz Araştırma Grubu Başkanı Emekli Oramiral Metin Ataç, GAÜ Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Strateji ve Jeopolitik Araştırmacısı, Emekli Koramiral Işık Bilen ve Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar katılımcı olarak yer aldı.
Deniz Araştırma Grubu Başkanı Emekli Oramiral Metin Ataç basın toplantısında yaptığı açıklamada, çalıştayda dünyanın 11 ülkesinden 32 katılımcı olacağı bilgisini verdi. Ataç, tarih bilinci olmayan toplumların geleceğinde de sorun yaşanacağını kaydetti.
GAÜ Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu da, çalıştayın uluslararası düzeyde bilgi üreten araştırmacı, tarihçi ve denizcilerle gerçekleştirileceğini belirterek, Kıbrıs’ın da denizcilik tarihinde önemli rol oynadığını vurguladı.
Arar: Ev sahipliğinden onur duyuyoruz
Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar da toplantıda yaptığı konuşmasında ülkelerin, turizmi çeşitlendirmesi gerektiğine dikkat çekerek, çalıştayın da bu yönde ciddi aşama sağladığını anlattı.
Kendisinin de bir harita koleksiyoncusu olması ve tarihe yakın ilgi duyması münasebetiyle konuya oldukça hassas olduğunu kaydeden Arar şunları söyledi:
“Bu toplantı benim için çok başka bir anlam taşıyor. Türkiye’de tarihe sahip çıkma tarihin hazinelerini toplamak ve uygar anlamda müzecilikle bunları saklamak çok fazla yapılan bir işlemdi. Zaman zaman Dolma Bahçe Sarayı’nın altında zaman zaman resim heykel müzesinin ambarlarında bulunan tarihi eserle gün yüzüne çıktığı zaman hakikaten bizler çok üzülüyoruz.
Ben 1980’li yıllarda deniz müzesine gittiğim zaman acaba bu müze ne zaman uygar bir noktaya gelir, bu eserler gerçek olduğu gibi sergilenir diye düşünmüştüm. Merit Oteller Grubu zaman zaman sosyal sorumluluk projelerine ev sahipliği yapmaktadır ve bundan da çok büyük onur duymaktadır.
“Tibuk’un tarih merakı bu konuya ilgimizi arttırdı”
Biz halka açık bir kuruluş olarak bunu şerefle imkânlarımız çerçevesinde yapıyoruz. Bizim onursal başkanımız kurucumuz Sayın Besim Tibuk’un bir tarih uzmanı ve meraklısı olması da böyle bir konuya ilgimizi artırdı. Eğer bir turizm ülkesiysek bu ülkenin turizmini çeşitlendirmemiz lazım. Yaptığımız toplantı ve konferans turizm çeşitlendirmesinde ciddi bir aşamadır. Gönlümüz bu ülkede bu kadar çok üniversitesi olan bir turizm ülkesinde her gün bir konferans bir çalıştay bir toplantı ve bir kongrenin olmasıdır.”
Çeşitli konularda bilgilendirmede bulunulacak
Öte yandan çalıştayda; Kıbrıs’ın Antik zamandan günümüze kadar olan denizcilik tarihi, 1570 Kıbrıs Savaşı: ;Deniz Kuvvetlerin ve lojistiğin rolü, Kıbrıs haritacılık tarihi, Sualtı arkeolojisi ve Kıbrıs bölgesi ile ilgili konular hakkında bilgilendirmelerde bulunulacak. Dün başlayan çalıştay 15 Mayıs’a kadar devam edecek.
Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2015, 09:15