banner564

12 bin lira çok mu?

Milletvekili ve bakan maaşlarına 950 lira zam yapılmasına sosyal medyada tepki yağdı

12 bin lira çok mu?
banner598

Suna ERDEN
Asgari ücrete 190 lira zam yapılmasının ardından milletvekili ve bakan maaşlarına 900 liralık artış getirilmesi, sosyal medyada eleştiri bombardımanına tutuldu. Gerek sağ, gerekse sol partileri destekleyen vatandaşlar, bakan ve milletvekili maaşlarının 12 bin 500 liraya yükselmesini çok buldu.
   Bazı kesimler ise ‘dürüst hizmet’ beklenen bakan ve milletvekillerinin yeni maaşını normal karşıladı. Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; milletvekillerinin 900 liralık artışından yüzde 37 vergi kesintisi yapılacak. Ancak emekli bakan ve milletvekilleri vergiden muaf olduğu için artışın tamamını alacak.
Konuyla ilgili Diyalog’a konuşan Maliye eski Bakanı Birikim Özgür, Müşavirler konusu gibi şimdi de milletvekili maaşlarının toplumun gündemine getirildiğini, vekillere karşı toplumu kışkırtmanın kimseye yarar sağlamayacağını ifade etti. 
Özgür, “Çok verimli çalışacak bir Meclis için bu maaşlar son derece düşük dahi olabilir” derken, Maliye eski Bakanı Ersin Tatar ise hayat pahalılığı oranı baz alınarak yüzde 7 oranında artış yapıldığını ifade etti. 

Özgür: Toplumu kışkırtmanın yararı yok
Milletvekili maaşlarına yapılan yüzde 7 oranındaki artışla vekil maaşları 12 bin 500 liraya yükseldi. Yapılan artış bazı kesimlerin tepkisine neden olurken, Maliye eski Bakanı Özgür, maaş tartışmasının topluma bir fayda sağlamayacağını dile getirdi.  Maliye eski Bakanı Özgür şunları söyledi:  Kamunun etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması konusunda bütüncül bir bakış açısına ihtiyacımız var. Kamuoyunda saman alevi gibi parlayıp sönen tartışmalarla bir arpa boyu yol kat edebileceğimizi düşünmüyorum. Müşavirler konusu gibi şimdi de milletvekili maaşları toplumun gündemine getirildi. Milletvekillerine karşı toplumu kışkırtmanın bize bir yararı yoktur. Kamuda esas olan yeni kamu yönetimi anlayışı ile etkinliği ve verimliliği artıracak yapısal düzenlemelere gitmektir. Bu yapılmadığı müddetçe ister siyasi kamu çalışanları olsun isterse diğer tüm kamu çalışanları olsun, kamudaki maaşlara ilişkin spekülasyona açık bir yapı hep olacaktır. Esas olan insanların yaptığı işin karşılığını yani emeğinin karşılığını alabilmesidir. Bu bakımdan kamudaki maaşlara ilişkin tartışmanın kökten halli, hizmet kalitesinin azami düzeyde olduğu algısının yerleşmesinden geçer. Bu bakımdan çok verimli çalışacak bir Meclis için bu maaşlar son derece düşük dahi olabilir. Meseleye böyle bakmak gerekir. Diğer yandan asgari ücret de ekonomimizin büyüyebildiği koşullarda artabilecektir. Dolayısı ile sendikalara tavsiyem saman alevi gibi parlayıp sönecek tartışmalardan medet ummaksızın ekonomik büyümeye odaklanmaları, bunun için yapısal reformlara somut destek beyanında bulunmaları ve ekonomimizin günün gereklerine göre yeniden yapılanması sayesinde çalışanların daha yüksek ücret alabileceği koşulların oluşturulmasına katkı sağlamalarıdır.

Tatar: Yüzde 7 oranında artış oldu
Maliye eski Bakanı Ersin Tatar ise vekil maaşlarına hayat pahalılığı oranı baz alınarak yüzde 7 oranında artış yapıldı. Tatar, “Hayat pahalılığı bütçede ön görülen şekilde maaşlara yansıtıldı. Maliye Bakanı olduğum dönemde vekil maaşlarına 100 TL zam yapmıştım. Bana göre, hayat pahalılığına göre artışlar yapılırken, yüzdelik hesap yerine başka bir formülle yola çıkılmalı. Alt gelir ile üst gelir grubu arasındaki uçurumun azaltılması sağlanabilir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474