banner564

10 gün ara

Serdar Denktaş’ın süre istemesi nedeniyle hayvancıların eylemi ertelendi

10 gün ara
banner598
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, akaryakıt, arpa, süt ve su fiyatlarında düzenleme talebiyle 9 Kasım’da başlattığı eylemi, taleplerinin karşılanmasında ilerleme sağlanması için, hükümetle mutabakat içerisinde 10 gün erteleme kararı aldı.
Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, eylemin devam ettiği sırada Başbakanlık binası önünde yaptığı açıklamada, öncelikle eylemler esnasında tutuklanan iki kadın ve Birlik Genel Sekreteri’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu. 
Naimoğulları, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile yapılan görüşmelerde, Denktaş’ın üreticilerin sorunlarının çözülmemiş kısımlarına çözüm bulmak için çalıştıklarını, mutlak suretle bu konularda açılım yapacaklarını söylediğini ve eylemin kaldırılmasını talep ettiğini anlattı.
“Açılım yapılmazsa yine buradayız” 
Hükümetin açılımlarının “yetersiz” olduğunu savunan Naimoğulları, “Onların 10 gün askıya alma talebini yerine getireceğiz ama 10 gün içerisinde doğru açılım yapmazlarsa ciddi anlamda yine buralardayız. Daha ağır bir şekilde buralarda olacağız” dedi.

Sorunların çözümünde gelinen son durum

Kuraklık ve zamlardan dolayı Birliğin küçükbaş hayvan başına 50 kilo arpa talep ettiğini ancak Hükümet’in 15 kilo vereceğini söylediğini kaydeden Naimoğulları, hükümetin bu alanda 2 milyon 800 bin TL’lik bir açılım yaptığını söyledi. 

Süt üreticilerinin ürününü kendisinin pazarlanması yönünde hükümetin aldığı karar konusunda ise Naimoğulları, kararın içeriğinin net olmadığını, bazı üreticilerin bu uygulamayla büyürken bazılarının da ürünlerini satamama tehlikesiyle karşılaşabileceğini, hayata geçirilecek düzenlemede Birliğin onayının da aranması gerektiğini belirtti. 

Naimoğulları, arpanın fiyatının Mayıs 2017’ye kadar sabit bırakılmasının da talepleri arasında olduğunu ancak hükümetin, arpa fiyatlarını 2016 sonuna kadar sabit tutmaya hazır olduğunu söyledi.

En önemi konular arasında yer alan süt ürününe verilen destek konusunda da Naimoğulları, Hükümet’in bu konuda tek kuruşluk bir açılıma yanaşmadığını, kilo başına verilen 30 kuruşluk desteğin 35 kuruşa çıkarılmasını talep ettiklerini ancak hükümetin buna da yanaşmadığını savundu.

Naimoğulları, Birliğin talepleri arasında bulunan suyun litre fiyatıyla ilgili olarak ise muhatabın belediyeler olduğu yanıtını aldıklarını bildirdi.

Mazot zamları konusunda ise Naimoğulları, üreticilerin 15 milyon TL mazot desteği alacağı bulunduğunu, hükümetin bunun 7 milyon 500 bin TL’sini ödemeye hazır olduğunu, hükümet temsilcilerinin mazota yapılan 9 kuruşluk zammın da 7 milyon 500 bin TL’lik ödemeye dahil edildiğini söylediğini belirtti. Naimoğulları’nın açıklamasının ardından, eylemci hayvan üreticileri traktörlerini de alarak köylerine gitmek üzere Başbakanlık önünden ayrıldı.
Gün içinde neler yaşandı? 
Eyleme 10 gün ara verildi ancak eylemciler gün ieçrisinde bir çok olay yaşadı… 
Meclis önünde eylem yapma kararını bir gece önceden açıklayan üreticiler sabahleyin polisin sürprizi ile karşılaştı. 
Polis, üreticilerin araçla Lefkoşa’ya gelişine izin vermedi. Lefkoşaya çıkış yollarında barikat kuran polis üreticilerin araçlarla hareketine izin vermedi. Bu gelişme üzerine Lefkoşa'da Küçük Kaymaklı bölgesindeki birlik binası önünde toplanmaya başlayan birlik üyeleri, buradan Meclis'e davullu zurnalı ve atlı yürüyüş gerçekleştirdi. 
Birlik genel sekreteri ve iki kadın gözaltına alındı
Meclise gelen eylemciler polis kordonuyla karşılaştı. Birlik Genel sekreteri Adil Onalt ve iki kadın eylemci polis kordonunu delmek isteyince polisler tarafından göz altına alındı. 
Yaşanan gelişme sonrasında Birlik Başkanı Naimoğluları bir açıklama yaparak göz altına alınma olayını eleştirdi. 
Eylemden vazgeçmeyeceklerini ifade eden Naimoğulları, "Biz kararlıyız hakkımızı alacağız, bu yola çıktık sonuna kadar yürüyeceğiz" dedi.

Naimoğulları, hükümete; "Üreticinin ekmeği ve geleceğiyle oynamayın. Üretici mesaj verdi, o koltuğa getirdiği gibi alır da, o yüzden taleplere karşılık verin. Bizim talebimiz nettir. Eyleme ara versek veya kaldırsak hiçbir kazanım elde etmezdik. Eyleme rağmen taleplere karşılık bulamıyoruz" diye seslendi.

Naimoğulları, eylem süresince yanlarında olan basına da teşekkür etti, ayrıca mağdur edilen halktan özür diledi, ancak haklarını aradıklarını vurguladı.
Başbakanlık önünde bekleyiş 
Buradaki açıklama ve bekleyişin ardından eylemciler Başbakanlık’a yürüme kararı aldı ve Başbakanlık önüne yüründü. 
Burada da polis her türlü tedbiri almış durumdaydı. Eylemciler bu kez kordonu delmeye çalışmadı ve Başbakanlık önünde bekledi. 
Bekleyiş sırasında Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile görüşen birlik başkanı Naimoğluları eylemi 10 gün süreyle askıya aldıklarını ifade etti. Eylemciler bu açıklama sonrasında olaysız dağıldı, Başbakanlık önündeki tarım araçları da kaldırıldı. 
Bu arada göz altına alınan eylemciler daha sonra serbest bırakıldı. 

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2016, 06:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473