banner564

KHK’dan cesaretli uyarı

Anayasal bir kurum olan ve Kamu Yönetimi ile ilgili; atama, terfi, nakil, disiplin ve cezai önemli görevleri olan Kamu Hizmeti Komisyonu, çok önemli bir uyarı yaptı. KHK, özellikle son dönemlerde kamu görevlilerini; “gemi azıya almış gibi”,  usule ve yasalara uygun olmayan yollarla, UBP Kurultayı için üye desteği sağlamak amacı ile, kimi kamu görevlilerini nakil etmesine dönük,  çok ciddi bir uyarı yaptı. Başbakan ve Bakanlara yolladığı bu uyarıda, keyfi nakillerle ilgili olarak; 20 Haziran 2019 ve 29 Şubat 2024 tarihli toplantılarda KHK’nın  aldığı kararlarda; “ kısa süreli dahi olsa, nakil kararı yetkisinin  KHK’unda olduğu, kamu görevlisinin, ‘ görev ikamet yeri’ veya ‘yaptığı iş’  değiştiği takdirde, hangi ad altında olursa olsun bu gibi idari işlemlerin ‘ nakil’ statüsünde olduğu, bir çok mahkeme kararı uyarınca karara bağlanmıştır”  diye  sert bir hatırlatma ile  idareyi uyardı. Bu hatırlatma ile birlikte;   Anayasa ve ilgili yasalara, mahkeme kararlarına aykırı bir şekilde gerçekleşen nakil olayları ile görevi veya  yeri  değiştirilen Kamu Görevlileri ile bunu yapan idarecileri de çok ciddi olarak şu şekilde uyarmaktadır.  Bu duruma giren,” Kamu Görevlisinin Asaleti onaylanmamışsa bunun gerçekleşmeyeceğini;  Asaleti onaylanmış ise de performans değerlendirmesinin gerektiği şekilde yapılamaması nedeniyle;  TERFİ, YÜKSELME ve Nakilden yararlanamayacağını; bu yüzden de doğan mağduriyet ve hak kaybından dolayı, Ceza Yasası kapsamında, kamu görevlilerinin tabi oldukları kurallar çerçevesinde yasalara riayetsizlik ve/veya görevi ihmal ve/veya görevi kötüye kullanma sebepleri ile sorumlu ve yetkili idareciler hakkında Hukuk Dairesine gerekli ihbarların yapılacağı” şeklinde dozu çok sert  bir uyarı yaptı. 
Yani hem bu usule uygun olmayan görev nakline gideni, hem de buna karar veren yöneticiyi yasalara aykırı davranmaktan sorumlu tutacağını açıkça söylüyor.
Anayasal bir kurum olan KHK, gerçekten Anayasa ve Yasalara uymayan idareciler ile bunları es geçerek bu durumdan yararlananlara dur demek için bu uyarıyı yapıyor. Bu ültimatom gibi uyarının da tarihi, 10 Temmuz 2024. Yani Kurultay nedeni ile bu usulsüzlüklerin artık gök yüzüne yükseldiği bu zamanda, Hükümette, kim olursa olsun, Anayasal olarak bağımsız olan KHK’nın bu adımı takdire şayandır. Şu tutumunu veya tavrını beğenmeyebilirdiniz, ama bu uyarı, gerçekten takdir edilmesi gereken bir tavırdır. Bu tutumu, Sayıştay Başta olmak üzere bağımsız tüm denetim organları göstermelidir. Kuşkusuz bunun gelişmesinde, bu partizan nakil ve görevlendirmelere gece gündüz eleştiri ve eylem yapan sendikalar ki başta KTAMS gelmektedir, bu Kurumlarımızın Anayasa ve Yasalara sahip çıkması KHK’nın bu tavrının gelişmesini beslemiştir. Şimdi Sayıştay da aynı duyarlılık içine girmelidir. KHK’nın bu konudaki tavrı, tüm Anayasal Bağımsız kurumlara örnek olmalıdır. Yasaları takmayan idareciler ile ilgili Hukuk Dairesi.  Mali savurganlık, kaynak kullanımının verimsizliği, usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları içinde Sayıştay, aynı duyarlılık ve cesaretle hareket etmelidir.
Unutmayın ki ABD eski Başkanı ve aday olan Sayın Tramp’a yönelik suikast nedeni ile ABD Meclis Komisyonu;  anlı şanlı Gizli Servisin Başkanını; bunca bütçeye ve kaynağa karşın, bu suikast girişimini neden engelleyemedin diye sorguya çekti. Yani demokratik kurumsallaşma;  Yasama, Yürütme ve Denetim bütünlüğü ile açıklık, şeffaflık ve Anayasal Bağımsız kurumların görevlerini laiki ile yapmalarıyla gelişir.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish Power
Turkish Power - 2 ay Önce

Bakiniz eski bakan sizin bu geyikleriniz dunyada bunu uygulamayan uygulatmayan demokrat dedigin emperyalistlerin sallamasidir yani fakire sukret geyigidir

Cypriot
Cypriot @Turkish Power - 1 ay Önce

Lahmacuncu Power...Ha ha hahaaaaaaaaaaa.....Konuşma lan kafadan sakat arap kırması.....

banner582

banner471

banner628

banner474