Kıbrıs’ın deprem bölgesinde bulunduğu ve zaman zaman etkilendiği bilinen bir gerçektir. Uzmanlar, Anavatandaki depremden sonra ortaya çıkan fay hareketlerinden muhtemelen etkileneceğimizi ileri sürülmektedir.
Kuşkusuz, Kıbrıs’ta 7 üzerinde yıkıcı bir deprem felaketinin kesin olarak ne zaman olacağı bilinmemektedir. Fakat anavatanda fayların kırılması ve hareketi nedeniyle, bazı uzmanlar önümüzdeki 6 ay içinde ülkemizde de şiddetli deprem olabileceğini ileri sürülmektedir.
Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Bilge Siyahi, binaların ortalama ömrünün 50 yıl olabileceğini belirterek, ‘50 senede binadaki malzemelerin bozulma ihtimali var. İçindeki beton ve demirin bozulduğu ya da etkisinin azaldığını düşünüyoruz. Oturduğunuz binaların betonun sağlamlığı, demirlerin çapları, sıklığı bunların çok iyi araştırılması gerekiyor. Bunun belediyeler ve üniversitelerin laboratuvarlarında saptanması mümkündür. Malzemenin içeride nasıl davrandığını bilmediğimiz, yani kullanılan demir paslanmış mı, bunları bilmediğimiz bir yapının içinde yaşamak bana son derece riskli geliyor." ‘dedi.
Anavatanda olağanüstü can ve mal kayıplarına sebep olan deprem hepimizi derinde üzmüştür. Hele spor müsabakasına katılmak amacı ile anavatanda bulunan çocuklarımız ile ailelerinin ve öğretmenlerimizin kaybı tüm halkımızı üzmüştür.
Ülkemizde genellikle binaların yapılmasında hile yapılmadığı düşünülmektedir. Yalnız, yakın geçmişe kadar betonda deniz kumu kullanılırdı. Bu nedenle demirlerde paslanma ve çürüme olasılığı dikkate alınmalı.
Ayrıca, ülkemizde ilgili makamların her alanda hiç veya yeterince denetleme hizmeti yapılmadığı herkesin bildiği bir gerçektir.
Bu nedenle benzer felaketle karşılaşmamak için KKTC Meclisi acilen toplanarak deprem konusunu ele almalı ve elbirliği ile bir deprem eylem planı hazırlanması sağlanmalıdır.
Doğayı, çevreyi bozmak, sonra da Allah’tan ve kader demek yanlıştır.
Felaketlerle kahrolmamak için konuşmak ve popülist hareketler yerine, canları kurtaracak planlar projeler hazırlanmalı. TV programları hazırlanıp vatandaşlara olası depremden nasıl korunabileceği anlatılmalı. Deprem konuda acilen genel seferberlik ilan edilmeli.
Aksi halde siyaseti, çözümü, enflasyonu, ambargoları, pahalılığı, kiraları zamları konuşamayacağız.
Anavatanda son meydana gelen deprem herkes için sarsıcı bir özelliği olmuştur. Yapıların nasıl çökebileceği, yıkılabileceği, yolların, toprağın kayabileceği görülmüştür.
Olası deprem felaketine karşı deprem mühendisliğiyle ilgili çalışmalar başlatılmalı. Tüm yapılar kontrol edilmeli. Ülkemizdeki yapı stokunun iyileştirilmesi amacı ile kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilmeli.
Ayrıca inşaat ruhsatı ve vize için harç alanların, inşaatları kritik safhalarda denetlemesi sağlanmalıdır.
Hükümet vatandaşların içinin rahat olacağı evlerde yaşayıp çalışmasını sağlayacak önlemleri almalıdır.
Yalnız yapılacak çalışmalarda deprem konusunda bilgisi olanlardan yararlanılmalı.
.
Kahramanmaraş depreminden ders almalıyız
- 16 Şubat 2023, 10:31
- 63
YORUM EKLE
Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi