İnşaat ruhsatının amacı, yerleşim yerlerindeki yapılaşmanın plan,fen,sağlık ve çevre koşullarına uygun oluşturulmasını sağlamaktır.
Şimdiki uygulamada, Belediye izin vermeden önce vatandaşların doyasını, görüş almak için, KTMMO, Şehircilik, Karayolları, Çevre Dairesi, Karayolları, Su İşleri dairesi, Elektrik Kurumu gibi çeşitli kuruluşlara sunar.
Vatandaşların inşaat planı, aylarca çeşitli kuruluşlar arasında dolaştırıldığı için, inşaat ruhsatı yaklaşık 6-8 ayda verilmektedir. Buna rağmen, yürürlükteki Kamu derelerinin Korunması Yasasına aykırı olarak dere yataklarına inşaat izni verilir ve sel felaketi sonucu halkımız zarara uğratılır. Harup-zeytin plantasyonları alanlarına inşaat izni verilir. Denizin hemen kıyısına inşaat yapılmaktadır. Su havzalarına, yeraltı su kaynaklarının bulunduğu alanlara birinci sınıf tarım arazilerine inşaat izni verilir.
Çünkü hiç bir ilgili kuruluş, inşaatın yapılacağı arsayı görmüyor uygun olup olmadığını araştırmıyor.
Şimdiki inşaat ruhsatı alma yöntemi sonucu ortaya çıkan sonuçlar, inşaat ruhsatının gelir kaynağı kabul edildiğini gösterir.
Aslında aylarca dosyanın incelenip görüş almak amacı ile çeşitli kuruluşlar arasında dolaştırılması yerine, bu görevi oluşturulacak bir inşaat komisyonuna yaptırılması daha isabetli olacak.
Böyle yapılması halinde, hem inşaat izinleri çok daha erken verilecek, hem de bozuk yapılaşmadan ve mevzuata aykırı işlem yapıldığı takdirde herkes birbirini suçlayamayacak.
Geçmişten günümüze yaşanan deneyimler, her yere siyaset ve ideoloji karıştırılan ülkemizde, yapılaşma gibi önemli bir konuda, hiç bir sorumluluğu olmayan, gönüllü hizmet yapan STÖ’lerine yetki verilmesinin sıkıntılara sebep olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle vize işlemi bir gerekli ise, resmi kuruluşa yaptırılmalı.
İnşaat yapılabilmesi için mutlaka ilgili kuruluşlardan ruhsat alındığına göre, uygunsuz arazilerdeki yapılaşmalar ve ortaya çıkan sorunlar, şimdiki izin yönteminin sürdürülebilir olmadığını gösterir. Bu nedenle ilgili mevzuat yeniden düzenlenmesi isabetli olacaktır.
Anavatanda, inşaat izni almak için, ilgili yasa uyarınca belge ve projeler ile müracaat yapılır. İlgili ruhsat memuru tarafından belgeler doğrultusunda hazırlanan projelerin kanun ve yönetmeliklere uygunluğu incelenir. Eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde ruhsat verilir. Eksik ve yanlış bulunması durumunda müracaat tarihi itibari ile 15 gün içinde eksik ve yanlışları bildirilir. Eksik ve yanlışlar bildirildikten sonra yapılacak müracaattan itibaren en geç 15 gün içinde ruhsatı verilir. Vatandaştan istenen belgeler ise: izin dilekçesi, koçan, aplikasyon belgesi, mimari proje, betonarme statik proje, sıhhi tesisat projesi, Elektrik tesisat projesi, zemin etüt raporu, projenin hazırlayan Mühendislerin ve Mimarın sicil numaraları.
Kısaca belirtmek gerekirse, hükümet popülizmi bir yana bırakmalı, yaşanan deneyimleri ve dünyadaki uygulamaları dikkate alarak, inşaat izni mevzuatını yeniden düzenlemeli.
İnşaat ruhsatı sorunu
- 09 Şubat 2023, 10:37
- 143
YORUM EKLE
Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi