banner564

Hükümetin turizm vizyonu

Diyeceksiniz ki; gerçekten son yıllarda sektöre dair neler yapılmış? Daha doğrusu son hükümet tarafından yapılan herhangi bir elle tutulur, gözle görülür önemli bir icraat var da bizim haberimiz mi yok?
Eleştiriler, icraat edenlerin mutlak surette karşılaştıkları bir gerçekliktir. Eğer ki icraatlarınız halkınızın sorunlarınızı ve sektörel ihtiyaçları giderir nitelikteyse hiçbir sorun yoktur. Herkeste sizi destekler ve o halkı da yanınıza alarak yola devam edersiniz.

Ama bir diğer yandan, sektörün ihtiyaçlarını unutur, günlük siyasi çıkar ve hesaplar peşinde koşar ve her gün kendi şahsınıza yönelik adımlar atarsanız o zaman tam tersi olur. Halk, sektör ve sivil toplum kuruluşları yanınızda durmaz ve haliyle sizleri eleştiri noktasına koyar.
Ancak KKTC halkı o kadar çok bağışlayıcı ve geçmişi çok çabuk unutuyor. Öyle ki bir anda sanırsınız ki hiçbir şey olmamış ve icraatta olan kişiler halkın hafızası ile oynamaya başlar
Turizm Bakanlığının 2016 - 2019 Ağustos ayına kadar yaptığı icraatların ve yarım kalmış ( finansal destek bulamamış, veya o dönemlerdeki hükümetin ömrü yetmemiş ) ve sonuçlanmamış projeleri sanki yeniden yapıyormuş gibi şimdiki bakanlık ve hükümet yetkililerinin açıklaması gerçekten de şaşkınlıkla izlenen bir konudur.

Neler servis ediliyor?

  Özellikle sadece büyük uğraşlar sonunda aylarca üzerinde çalışılarak sadece açıklaması kalmış ama açıklanmayan turizm planının ve içeriğinin yepyeni bir şekilde hazırlanıyor oluşunu duymak o dönemdeki icraatın başındaki kişi olarak tarafımı çok mutlu etmiştir.
Planın içeriğine açıklandı zaman bir bakacağız. Acaba 2019’da bizlerin kaleme aldığı ancak açıklayamadığımız planın üzerine neler konulmuş ve yeni neler var? O dönemlerde en az iki çalıştay ile sektörel payları yanımıza alarak ve finansörüğünü KEI ( Kalkınma Ekonomik İşbirliği) yapılan master planının geldiği aşamayı gerçekten de merak etmekteyim. 2019 yılında yapılan planın bir nüshası bizde var. Bekleyip göreceğiz. Bir diğer açıklama antik limanla ilgili.
Girne Antik Limanına hiç gelmeyelim çünkü iki sene içerisinde ne kadar acılar yaşandığını orada nelerin yapılıp yapılmadığını, ne yapbozlar döndüğünü, ihale sürecinin ve şeffaflığını ne derece sorgulandığının turizm sektörü içerisinde olanlar yalnızca değil tüm KKTC halkı bilmektedir. En basitinden ne zaman açılacaktı!
Ne zaman açıldı? Oradaki esnaf mutlu mu? Oradaki esnafla hükümet edenler bugün mahkemelik mi değil mi? Binbir türlü sorular kafaları da yine soru işareti oluşturmakta. Mutlaka yapılan işler doğru işler takdir edilmelidir. Ancak sanki daha önce bu projelerin hiç olmamış gibi ve şimdiki üst akıl tarafından yapıldığını ve veya düşünüldüğünü de belirtmek gerçekten de doğru değildir.
Bil diğer yandan çok enteresan ve garibime gelen SAIS ( Sürekli Atık İzleme Sistemi ) projesi var. ( Otellerden denize dökülen atık izleme) 2017 2018 Turizm Bakanlığının hükümet programında olan bu projenin yeniymiş gibi kamuoyuna sunulması milletin aklıyla alay etmekten başka bir şey değildir. Eğer ki sizler geçmiş yapılanları ve hükümet bozuldu diye ve veya bazı üst düzey yöneticiler görevden alındı diye Geçmişte görev almış insanları hiçe sayarak bunları biz yaptık diye açıklama yaparsanız orada çokta iyi niyetli değilsiniz demektir. İyi niyetli olmadan iyi niyet beklemek saflıktan öteye gitmez.

Deseydiniz ki bunlar geçmiş hükümet dönemlerinde yarım kalan projelerdir ve biz bunları tamamladık o zaman işler bambaşkadır. Bizleri de sizi alkışlarız. Ama bu şekilde değil. Şark kurnazlığı da yapmaya hiç de gerek yok.
Bir de diyeceksiniz ki kimsenin aklına gelmeyenleri yaptık. Üstelik takdir bekleyeceksiniz. Allah aşkına sektör sizi ne kadar sahiplenmiş, ne kadar icraatlardan haz ediyor, ne kadar çok taş taş üstüne koydunuz! Bir açıklayın da o zaman öğrenelim.
Sahi aklıma gelmişken “ Ada Kıbrıs “ temalı tanıtma faaliyetleri. Hem İngiltere ve Türkiye’de Hiç kimsenin aklına bugüne kadar gelmedi ya!

Gülelim mi ağlayalım mı?

2016 sonu, 2017 yılında “sizin bir adanız var” sloganıyla tüm fuarlarda yer aldığımızı o dönem görev yapan bürokratlar, Turizm Bakanlığındaki memurlar, ayrıca tüm sektörün hafızalarındadır. Yani bunu yeni bir açılım gibi göstermek abesle iştigalden başka bir şey değildir. En azından o dönemin yapılanlarının bir çırpıda kenara atmaktır.  Siz önce geçmişte yapılanları takdir edeceksiniz, daha sonra takdir bekleyeceksiniz tabii ki eğer takdir dayalı yeni bir icraat yapıyor iseniz. Sizin kendi açıklamalarınız sadece Türkiye’den %5 kesimin adaya geldiğini gösteriyor ise bu anlamda da yine sınıfta kaldınız demektir.

Bu aşamada birkaç soru sorayım ve yanıtlayın
1- Turizm master planını ne zaman açıklayacaksınız ve bu master planı sektörü dediğiniz gibi bilgisi dahilinde mi? Bu master planı yaparken söylediğiniz gibi taşıma kapasiteleri bölgesel planlar, fiziki planlar, Sıfırdan olarak yeni bir şekli ile mi yapılıyor yoksa bizim elimizde olan planla aynı midir ? Turizm gelişim yasası baz alınarak yapılan bir master plan mıdır? 2- Şu andaki orta vadeli ve on yıllık turizm planınız nedir? Turizm ürün çeşitliliğinde, ayrıca hitap etmek istediğiniz pazar segmenti ve birincil ve ikincil pazarlarınız nelerdir? Yeni pazar arayışlarına girerek o ülkelerde neler yapmayı hedefliyorsunuz? Bunlar master plan içerisinde var mı ? Yeni pazarlara girişlerde tur operatörü veya acenteleri nasıl teşviklendireceksiniz ?
3- Turizm sektörümüzde önümüzdeki üç yıl içerisinde sorduğumuz ve cevap alamadığımız potansiyel turist sayısı, yatak sayısı, tahmini geceleme sayıları, KKTC Average daily rate , turist başına elde edilecek gelir, yıllık gelir beklentileri nedir ?
4- Kara Sınır kapıları, ayrıca deniz ve havayolu yoluyla gelecek olan turistlere adayı daha cazip hale getirmek için elinizde açıklayacağınız herhangi bir çalışma veya teşvik planı var mı?
5- Gittikçe yok olmaya başlayan küçük ve orta boylu işletmeler için elinizde herhangi bir Açılım veya teşvik planı var mı?
6- Bölgesel farklılıklara göre turizm ürününün daha fazla çeşitlendirilmesi için acil sektör ile paylaşacağınız bir stratejiniz var mı?
7- Bu stratejilerden turizm sektörümüzün ve STK üniversitelerin haberi var mı? Onlar ile istişare edilerek bu stratejiler mi yapıldı?

Yoksa Kıbrıs dışında yaşayan birilerine Ismarlama master planı mı yapılıyor?

8- Yerel üretim yerli istihdam projeleriniz Ayrıca turizm eğitimi ve gastronomi gelişimi için elinize açılımlar var mı?
Şimdilik bu sekiz maddeye yeter. Bunları bu hafta açıklayın önümüzdeki hafta sekiz madde daha yazarız. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Asena Aktaş
Asena Aktaş - 5 ay Önce

Her zamanki gibi yazılarınızı büyük bir heyecanla bekliyor ve okuyorum hocam sizin gibi değerli hocalarımızın bize katacağı çok şey var ☺️

banner608

banner473