Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) Grup Başkanı Hannes Swoboda’nın, Kıbrıs sorunun çözümü ve güven yaratıcı önlemler konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunduğu belirtildi.
Fileleftheros Gazetesi’ne özel açıklama yapan AP Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&P) Grup Başkanı Hannes Swoboda, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kıbrıs sorunu da dahil yapıcı bir role geri dönüş yapması için çağrısında bulundu.
“Türkiye’de, AB üyelik süreci ve Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına ilişkin durumu nasıl gördüğüne” ilişkin bir soru üzerine Swoboda, “Türkiye’nin, şu anda, yanlış bir gidişatta hareket ettiğini” ileri sürerek, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, reform sürecinden saptığını, Türkiye’nin ne içeride, ne de dışarıda saygı ve destek almasının mümkün olduğunu” savundu.
Swoboda, “bunun, çabaları sonlandırmaları anlamına gelmediğini, Türkiye’nin doğru yolda, genişleme rotasında muhafaza edilmesi gerekliliğini” belirterek, Başbakan Erdoğan’a, “reformlarda gerilemenin durdurulması gerektiğini” de net bir şekilde ifade ettiğini söyledi.
Ankara yardımcı olabilir
Swobada, Başbakan Erdoğan’a yönelik çağrısında, “Kıbrıs sorunu da dahil olmak üzerine sizi yapıcı bir role geri dönmeye çağırıyoruz” ifadesini kullandı.
Ankara’nın, gerek ortak açıklama, gerekse genel olarak Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında bir anlaşma sağlanmasına çok yardımcı Kolaybet olmasının mümkün olduğunu söyleyen Swoboda, Maraş’ın iadesi ve “kolonizasyonun” sonlandırılmasına atıfta bulunarak güven yaratıcı önlemleri de gündeme getirdi.
“Temel haklar düzeyinde Türkiye’de açık bir durum tespitinde bulunmalarına karşın Türkiye’ye ilişkin bazı başlıkların açılmasının istenmesi ile bunun ödül teşkil edip etmediği” şeklindeki bir soru üzerine Swoboda, bunun ödül değil tam aksine, Türkiye’nin hazır olup olmadığı konusunda bir deneme olduğunu ifade etti.
AP seçimleri
“Kıbrıslı Türk milletvekillerinin, gözlemci statüsüyle Avrupa Parlamentosu çalışmalarına katılması konusunu gündeme getirmesi, bu konuya ilişkin Avrupa Parlamentosu Başkanı’na bir mektup göndermesinin anımsatılmasına bağlı olarak bu konunun hangi noktada olduğu ve Sosyalistlerin, Kıbrıs sorununda Mayıs ayına kadar çözüm bulunmaması halinde konuyu gene gündeme getireceği bilgilerinin” sorulması üzerine Swoboda, mevcut aşamada, Kıbrıs sorununda çözüm bulmaları için iki tarafa zaman verilmesi gerektiğini söyledi. Sorunun, şu aşamada seçimlerde olduğunu, Kıbrıslı Rumların, Avrupa Parlamentosu üyesi seçilmesi olanağına sahip olmakla birlikte (kendi ifadesiyle) “Türkçe konuşan Kıbrıslıların” ise seçilmediğini söyledi.
Bunun, çözüm bulunması amacıyla iki tarafın üzerinde anlaşmaya varabileceği bir konu olduğunu belirten Swoboda, Kıbrıs’ın Kuzey bölümünden gözlemci seçilmesinin hala mümkün olabileceğini ancak, tüm bunların, gerçek bir ilerleme çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini, Kıbrıs sorununda ilerleme olmadan, gözlemci konusunda ilerleme sağlanabileceğini şu aşamada görmediğini de ifade etti.