DİKO ile hükümet arasında, karşılıklı yapılan açıklamalarla, Kıbrıs sorunundaki bir sonraki adımlara ilişkin tartışma yaşandığı belirtildi.
Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Barış Harekatı’nın 2’inci aşamasına ilişkin mesajların, partiler (ve belirli olarak DİKO ve DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos) ile hükümet arasındaki tartışmayı ateşlediğini yazdı.
Habere göre DİKO yaptığı açıklamada “Türkiye’nin, Kıbrıs’a karşı suçunun tamamlanmasının 43 yıl sonrasında, Kıbrıslı Rumların büyük bir çoğunluğunun, Nikolas Papadopulos’un sunabileceği değişikliği istediğini” belirtti.
Strateji değişikliğinin, yaşayabilir, adil ve kalıcı bir çözüm için kaçınılmaz zorunluluk olduğunu belirten DİKO, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e de, müzakere taktiğinden dolayı eleştiriler yöneltti.
Gazete aynı haberinin içerisinde DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un, bunun öncesinde yapmış olduğu açıklamalara da yer verdi.
Habere göre Papadopulos açıklamasında “her şeyi veya hemen hemen her şeyi verdiler, dönüşümlü başkanlığı verdiler, veto, askeri eşitliği, göçmenlerin evlerinde kullanıcıya hak sahipliği hakkı, Türklere 4 özgürlük verdiler” ifadesini kullandı.
Alithia gazetesine göre ise, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, dün yaptığı açıklamada, Türkiye’ye siyasi bedel getirecek Kıbrıs sorununda yeni bir stratejinin takip edilmesi şeklindeki görüşünü yineledi.
Papadopulos, kendilerinin ne “taksim” ne de “iki devletin var olması” mantığıyla uzlaşmadıklarını da söyledi.
Sözcünün tepkisi
Politis gazetesine göre, Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos ise buna karşılık olarak yaptığı yazılı açıklamada, “Kıbrıs sorununun nasıl çözümleneceğini ve önerdikleri boş içerikli, belli belirsiz içerikli yeni stratejiyi bize izahat etmiyorlar” şeklinde ifade kullandı.
Hükümet Sözcü Vekili Papadopulos ayrıca Papadopulos’a, “iki toplumlu iki bölgeli federasyonu öngören BM kararlı, Doruk Anlaşmaları temelindeki görüşmelerle Kıbrıs sorununun çözümünü arzulayıp arzulamadığı veya adaylığını destekleyen partilerin düşüncesindeki, üzerinde anlaşamaya varılan çözüm çerçevesinin terk edilmesini benimseyip benimsemediği” sorusunu yöneltti.
Alithia gazetesine göre Sözcü Vekili Papadopulos, açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “başarısız siyasetine” ilişkin söylemleri ret ederek, Anastasiadis’in müzakere masasında, 2009 Ulusal Konsey kararları doğrultusunda ve geçmişteki öneriler veya herhangi bir başka plandan, Kıbrıs sorununun çözüm parametrelerini iyileştirmesi çerçevesinde Kıbrıs sorununun iç boyutlarına ilişkin önemli görüş birlikleri sağladığını ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2017, 09:26