Güney Kıbrıs ile Mısır arasında imzalanan doğalgaz anlaşmasının, küçük, ancak önemli bir adım olduğu bildirildi.
Simerini gazetesi “Küçük Adım, Büyük Önem… Kıbrıs Gazının Satışının Tamamlanması 2020-2022 Tarihleri Arasında Bekleniyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, iki ülke arasında imzalanan anlaşmayla Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki doğalgazın borularla Mısır’a nakil sürecinin hızlandırıldığını yazdı.
Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Mısır Petrol Bakanı Tarek El Molla’nın imzaladıkları ortak açıklamaya göre anlaşmanın, “doğalgazın iç tüketim ya da yeniden ticaret için Kıbrıs MEB’inden Mısır MEB’i ya da topraklarına denizaltından borular kullanılarak taşınmasıyla” ilgili olduğunu kaydeden gazete, Lakkotripis’in, doğalgazın Mısır’a ne zaman nakledileceği soru karşısında, şirketlerin 2020-2022 arasındaki tarihlere atıfta bulunduğuna işaret ettiğini aktardı.
Habere göre Lakkotripis, Rum Hükümeti’nin sürecin hızlanmasını arzuladığını ve şirketlerle daimi istişare içerisinde olduğunu belirtti.
El Molla’nın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabulünün ardından konuşan Lakkotripis, bahse konu ilk anlaşmanın, iki ülkenin önümüzdeki sürede yapılacak ticari anlaşmaların maddelerine saygı duymasını öngören güvenli bir yatırım çerçevesi yarattığını söyledi.
Lakkotripis, El Molla’nın adaya gelişi ve Anastasiadis ile görüşmesinin, iki ülke arasındaki, sadece ticari anlaşmalar yapmak için değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon sanayisinin işleyiş çerçevesini desteklemek ve buna yardım etmeye yönelik sıkı işbirliğini, işbirliği yapma iradesini ortaya koyduğunu vurguladı.
Sıvılaştırılıp satılacak
Anlaşma için “yakın zamanda göreceğimiz bir dizi gelişmede ilk dönüm noktası” şeklinde değerlendirmede bulunan Lakkotripis, “Kıbrıs gazının piyasaya satılmak üzere Kıbrıs’a gelişi ya da sıvılaştırılıp satışından bahsediyoruz” diyerek, her durumda atılmasını istedikleri bir adımın söz konusu olduğunu belirtti.
Anastasiadis ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi arasındaki ilişkilerden övgüyle söz eden Lakkotripis, enerji işbirliğinin, iki ülke arasındaki geniş işbirliğin bir parçasını teşkil ettiğini de söyledi.
El Molla ise Mısır MEB’i içerisinde devasa yatak Zohr’ın keşfine rağmen ülkesinin, “Kıbrıs doğalgazını” ithal etmek istediğini belirterek, bunun, imzalanan anlaşmayla teyit edilmiş olduğunu ifade etti.
Enerji piyasasındaki zor durumun olguları ne derece zorlaştırdığının sorulası üzerine El Molla, doğalgazın geleceğin enerjisi olduğunu vurguladı.
Daha fazla yatağın keşfinin, bölgedeki ülkeler için olumlu bir unsur olacağına belirten El Molla, Kahire’nin, ENI ve BP gibi büyük enerji şirketlerinin enerji planlamalarını hızlandırdığından söz etti.
Güney Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan ile üçlü stratejik işbirliği perspektifine de değinen El Molla, Mısır’ın kendi yataklarını değerlendirme yönünde ilerlediğini belirterek, Doğu Akdeniz bölgesinde enerji merkezi haline gelmek istediğini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2016, 10:25