Tek yanlı olarak ilan edilen Rum “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisindeki 12’nci parselde yer alan “Afrodit” yatağından ticari anlamda istifade edilmesiyle (ticarileştirilmesi) ilgili sözleşmelerin imzalandığı haber verildi.
Alithia gazetesi “Büyük Adım Atıldı” başlığıyla geniş yer verdiği haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün Afrodit yatağında lisans sahibi olan Noble, Delek ve Shell şirketleriyle, Afrodit yatağından 2025 yılında doğal gaz üretiminin başlaması amacıyla, yatağın işletme ruhsatına aynı zamanda 12’nci parselle ilgili revize edilmiş orantılı üretim (gelir) paylaşımı sözleşmesine imza koyduğunu duyurdu.
Afrodit yatağının 2025 yılından itibaren Rum Yönetimine 18 yıl içerisinde 9,3 milyar dolar tahmini gelir getirmesinin beklendiğine vurgu yapan gazete, Afrodit yatağının 25 yıllık bir dönem için geçerli olacak olan işletme ruhsatının türünün ilk örneği olduğunu ve bunun yatağın nihai kalkınma ve üretim planına dayanmakta olduğunu belirtti.
Bu plan konusunda Rum Enerji Bakanlığı ile Noble-Delek-Shell şirketleri arasında bir anlaşmaya varıldığı ve Enerji Bakanı Lakkotripis’in de bunu kapsamlı bir çalışma ve istişarenin ardından onayladığı belirtildi.
Gazete, kalkınma ve üretim planına göre, Afrodit yatağındaki doğal gazın denizaltından direkt bir boru hattıyla Mısır’daki Idku isimli sıvılaştırma terminaline taşınacağını, buradan ise sıvılaştırılmış doğal gaz olarak (LNG) Avrupa ve uluslararası piyasalara ihraç edileceğini belirtti.
Bunun Rum Enerji Bakanlığı tarafından en iyi seçenek olarak addedildiğini yazan gazete, sözleşmelerin imzalanması için dün Enerji Bakanlığında düzenlenen törene ABD, Birleşik Krallık ve İsrail’in Güney Kıbrıs’taki büyükelçilerinin de katıldığını ifade etti.
Lakkotripis açıkladı
Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise, anlaşmaların imzalanmasını, Rum Yönetiminin ilk kez bir doğal gaz üreticisi haline gelmesine izin veren, oldukça önemli bir gelişme olarak nitelendirdi.
Daha yapılması gereken çok şey olduğuna da işaret eden Lakkotripis, konuşmasında “bugünkü gelişmeyle beraber, enerji programımız, hidrokarbon zincirinin tamamlanmakta olduğu bir sonraki aşamasına geçmektedir” ifadesini de kullandı.
Lakkotripis, Rum kesiminin sınırların belirlenmesinden, ruhsatlandırma, araştırma ve keşfe, şimdi ise işletme aşamasına geçtiğini belirtti.
Rum kesiminin Avrupa Birliği’nin (AB) doğal gaz üreticisi, aynı zamanda alternatif enerji arzı kaynağı haline geleceğini de ifade eden Lakkotripis, aynı zamanda bölge ülkelerinin, Avrupa’ya yönelik bir Doğu Akdeniz Doğal Gaz Koridoru meydana getirilmesine ilişkin ortak vizyonunun hayata geçirilmesine ilişkin kararlı bir adım atılmakta olduğunu da dile getirdi.
Lakkotripis, Rum hükümetinin nihai hedefinin, Afrodit yatağının geliştirilmesinin Rum Yönetimine önemli faydalar sağlaması olduğuna da işaret ettiği açıklamasında, 12’nci parselle ilgili sözleşmenin revize edilmesinin neredeyse bir yıl süren yoğun müzakerelerin sonucu olduğunu kaydetti.