Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri içerisinde kalan arazilerin ve taşınmazların imara ve kalkınmaya açılmasını sağlayan anlaşmadan üç belediye ile 16 köy etkileniyor.
Güney Kıbrıs ve İngiltere arasında, Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri içerisinde kalan arazilerin ve taşınmazların imara ve kalkınmaya açılmasına imkan verecek bir anlaşmanın önceki gün
Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague tarafından Londra’da imzalanmasına Rum basını geniş yer verdi.
Fileleftheros Gazetesi, anlaşamdan üç belediye ile 16 köyün etkileneceğini belirterek,, Kasulidis ve Hageu arasında imzalanan anlaşmanın, İngiliz üslerindeki pek çok arazinin imarı, satışı, devri vs. uygulamalarında mevcut olan tüm kısıtlamaları kaldırdığını yazdı.
Anlaşma ne getiriyor
Gazetey göre, anlaşma uyarınca, İngiliz üsleri içerisinde bulunan toprağın büyük bir kısmı imar bölgesi içerisine girecek, böylece üsler bölgesinde bulunan toprakların yüzde 78’lik, yani yaklaşık 200 bin kilometrekarelik kısmının ve kişisel taşınmazların tümü, anlaşma çerçevesinde olacak.
Üsler bölgesindeki taşınmaz mal sahipleri, Güney Kıbrıs’ın diğer bölgelerindeki taşınmaz mal sahipleriyle aynı hakları elde edecek. Anlaşma dahilindeki bölgelerde kalkınmaya ilişkin kısıtlamalar da kaldırılacak, böylece bölgede AB veya üçüncü ülke vatandaşlarının taşınmaz mal edinme konusunda Güney Kıbrıs’taki koşulları geçerli olacak.
Ortak komiteler kurulacak
Anlaşmanın uygulanması, Güney Kıbrıs ve İngiliz Sivil İdaresi tarafından kurulacak iki ortak komiteden geçecek. Biri Larnaka diğeri de Limasol bölgelerini kapsayacak iki kalkınma planı hazırlanacak.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 22 Ocak Çarşamba günü, üsler bölgesinde bulunan ve anlaşmadan etkilenecek bölgelerin yerel yönetimleri ve ilgili bakanlarla bir toplantı yapacağı, anlaşmanın uygulanmasının bu toplantıdan sonra daha da netleşeceği belirtildi.
Anastasiadis: “Ttarihi bir gelişme”
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “üsler konusuna ilişkin anlaşmayı tarihi bir gelişme olarak” nitelendirerek, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan 53 yıl sonra İngiliz Üsleri sınırları içerisinde kalkınmaya ilişkin genel bir düzenlemenin başarılabildiğini” söyledi.
Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın ekonomik açıdan zor günler Wonodds geçirdiği bu günlerde anlaşmanın ekonomik kalkınma açısından devasa bir perspektif doğurduğunu ifade etti.
Hasikos: “3 belediye ve 16 köy yararlanacak”
Rum İçişleri Baklanı Sokratis Hasikos da, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, anlaşmadan üç belediye ile 16ı köyün yararlanacağını söyledi.
Hasikos, anlaşmadan etkilenecek bölgelerdeki imar alanlarının belirlenmesi için iki tarafın işbirliği yapacağını, askeri yerleşkelerin olduğu köylerin bunun dışında kalacağını belirterek, Rum makamlarının, İngiliz üsler makamlarının onayını alarak, kalkınma izni verebileceğini vurguladı.
Söz konusu bölgelerde kısıtlamaların kaldırılacağını ve yerli olmayan Kıbrıslı Rumlar, AB vatandaşları veya üçüncü ülke vatandaşlarına da arazi satışı gerçekleştirilebileceğini vurgulayan Hasikos, altyapı çalışması gerekmesi durumunda finansmanın Rum hükümeti tarafından karşılanacağını kaydetti.
Altyapı çalışmalarından bölgedeki askeri yerleşkelerin de faydalanacak olması durumunda, maliyetin iki taraf arasında bölünmesinin görüşüleceğini belirten Hasikos, “cezai ve siyasi suçların olması durumunda ise yargılamanın Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemelerinde yargılama olması için düzenlemeler yapılacağını” söyledi.
Kıbrıs Türk taşınmazlarının durumu
Hasikos, anlaşmadan etkilenmesi olasılığı bulunan Kıbrıslı Türk taşınmazlarına da değindi.
Hasikos, söz konusu Kıbrıs Türk taşınmazlarının idaresinin bugüne kadar Rum “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nde” bulunduğunu, tek farklın, İngiliz Üsleri dahilindeki bir Kıbrıslı Türk arazisinin satışının gerçekleşmesi durumunda, alıcının parayı üsler yönetimine, yönetimin de parayı mal sahibi Kıbrıslı Türk’e vermesi olduğunu açıkladı.
Kıbrıslı Türk taşınmazlarının idaresinin Vasilik’te olmayı sürdüreceğini belirten Hasikos, “Kıbrıslı Türklere parayı kimin verdiğine ilişkin bir değişiklik olmasa bile, bunun çok da önemli olmadığını” iddia etti.
Etkilenecek bölgeler
Rum basınında söz konusu anlaşmadan etkilenecek bölgelerin isimlerini şu şekilde verdi:
Limasol Bölgesi:
“İpsona ve Kato Polemidya (Aşağı Binatlı) belediyeleri, Akrotiri (Ağrotur), Asomatos (Gözügüzel), Trahoni (Kayakale), Kollosi (Yunus-Burçlu), Erimi, Sotira, Paramali (Çayönü), Avdimu (Evdim)
Larnaka Bölgesi:
Ksilofagu, Ksilotimbu, Ormidia, Pila (Pile).
Mağusa Bölgesi:
Dasaki Ahnas (Ahna Ormanı), Aheritu (Güvercinlik), Vrisulles, Avgoru, Frenaros, Derinya Belediyesi’ne ait Srovilya (Akyar) bölgesi.”
Siyasiler memnun
Rum siyasi partileri de anlamadan duydukalrı memnuniyeti belirtti. DİSİ, DİKO, EDEK ve EURO.KO yetkilileri anlaşmayı olumlu bir gelişme olarak nitelendirirken, EDEK, açıklamayı, “egemenlik kanıtı” olarak yorumlandı.
Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas ise, üslerde ikamet edenlerin çoğunluğunun artık Kıbrıslı Rumlar’dan değil İngiliz ve AB vatandaşlarından oluştuğunu, anlaşmanın bölgelerin “Cebelitarıklaştırılması” tehlikesini taşıdığını öne sürdü.
AKEL ise, anlaşmanın olumlu bir adım gibi göründüğünü ancak anlaşmayı ayrıntılı incelemeyi bekleyeceklerini duyurdu.
Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2014, 06:57