Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Larnaka kazasına bağlı Vasiliko bölgesinde bir doğalgaz sıvılaştırma kara terminali inşa edilmesinin, doğalgazın işletilmesi açısından hükümet politikasının merkezinde bulunduğunu söyledi.
A, B ve C planlarına da sahip olmakla yükümlü olduklarını ifade eden Rum bakan, terminalin uluslararası açıdan sürdürülebilir ve rekabetçi olabilmesinin temel şartının, Rum rezervlerinde daha fazla doğalgaz bulunması olduğuna dikkati çekti.
Bununla birlikte, İtalya-Kore ortaklığından oluşan ENI/KOGAS konsorsiyumunun Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde (MEB) yapacağı sondajların da hızlandırılmakta olduğunu dile getiren Lakkotripis, ülke olarak, işin özünü kaybetmemeleri veya “topu gözlerinden ayırmamaları gerektiğini” söyledi.
Sözlerinin devamında, Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz bölgesindeki yükseltilmiş jeostratejik rolüne de atıfta bulunan Lakkotripis, hükümetin, Rum Yönetimi’nin bölgede, coğrafya ve jeolojinin ülkeye katkıda bulunduğu şekilde bir rol oynamaya çalıştığını dile getirdi.
Lakkotripis, “hedeflerinin; Kıbrıs’ın bütün doğal zenginliğini ve komşu devletlerin doğalgaz yataklarıyla bağlantılı olan bütün parametreleri dikkate alacak şekilde; Vasiliko’da inşa edilmesi planlanan kara terminalinin kalkınması ve işleyişi için bir çerçeve belirlemek olduğunu” söyledi.
“ABD gözünü dikti”
Lakkotripis, ABD’nin, Doğu Akdeniz bölgesinde refah, istikrar ve barış için, hidrokarbon yataklarının rolüne gözünü dikmekte olduğunu ve bu amaca yönelik olarak yoğun bir şekilde faaliyet göstermekte olduğunu da kaydetti.
Bölgesel işbirliği inisiyatifleri ileriye götürmekte olduklarını da dile getiren Lakkotripis, Rum kesiminde inşa edilecek bir terminalin, Avrupalı tüketicilere büyük bir esneklik, rekabetçi fiyatlar ve sıfır ulaşım riski sağlayacağını ifade etti. Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın, AB’nin ilk sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı olabileceğini de sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2014, 09:22