Kıbrıs sorununun gerçeklerini bilmeyen Mısır Devlet Başkanı Abdel Fatah El Sisi, Rum Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk toplumuna ait sandalyelerin 1963’ten beri boş durduğunu söyledi.
Rum propagandasının yönlendirmesine göre hareket eden El Sisi, Rum lideri Nikos Anatasiadis’in, Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki ‘çabalarından’ övgüyle söz etti. Sisi Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının yalnız ada için değil bütün bölge için önemli olduğu görüşünü dile getirdi.
El Sisi Rum ve Mısır halkları arasındaki sıkı bağlara da işaret ettiği konuşmasında bu ilişkilerin mimarlarının iki ülkenin eski cumhurbaşkanları; Makarios ve Gamal Abdel Naser olduğunu hatırlattı. “Mısır, Kıbrıslı Rumların ikinci vatanı oldu” diyen Sisi, Rum ve Mısır meclislerinin ilişkilerinin daha da güçlenmesi ve her ikisinde de dostluk gruplarının aktifleştirilmesini istediğini söyledi. El Sisi “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına” destek beyan etti.
Yılda 2 görüşme
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ilk günü, iki taraf arasında “devletlerarası diyalog anlaşmaları” yapılmasıyla sonuçlandı.
Fileleftheros gazetesi: “İttifakı Yasallaştırıyorlar – Devletlerarası Diyaloğu Yasallaştırıyorlar – Kıbrıs ve Mısır Liderleri Yılda İki Kez Görüşecek” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin dün Güney Kıbrıs’a giderek başlattığı ilk resmi ziyareti çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le yaptığı görüşme ve görüşmede varılan anlaşmalara haberinde geniş yer verdi.
Gazete, Anastasiadis’in dün Sisi’yle gerçekleştirdiği görüşmede Güney Kıbrıs’ın komşu ülkeleriyle bugüne kadar gerçekleştirdiği en önemli anlaşmaya imza attığını iddia etti.
Gazete, Anastasiadis ve Sisi’nin, Güney Kıbrıs ile Mısır arasında devletler arası diyalog (government to government G2G) tipi görüşmelerin başlaması konusunda anlaştıklarını, bu çerçevede iki ülkenin devlet başkanlarının, bakanlar kurullarının eşliğinde, yılda iki kez görüşeceklerini belirtti.
Diğer bir anlaşmanın, Mısır Savunma ve Enerji bakanlarının Aralık ayı içerisinde Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmeleri ve iki ülke arasında, askıda bulunan bazı konuların ele alınmasını içerdiğini yazan gazete, anlaşmaya varılan ve Yunanistan’ın da katıldığı zirvede gündeme gelen bir diğer unsurun da AB’nin enerji konularına daha etkin katılımı olduğunu aktardı.
Hariri’nin durumı
Anastasiadis ve Sisi’nin görüşmesinde, enerji, savunma ve güvenlik konularında işbirliği yapılmasının bölgedeki güvenlik ve istikrara katkı koyacağı konusunda uzlaştıklarını vurgulayan gazete, görüşmede Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin durumunun da ele alındığını yazdı.
Hariri ve Lübnan’ın durumunun Anastasiadis tarafından AB’de, Sisi tarafından ise İslam Konferansı Örgütü’nde gündeme getirilmesi konusunda iki liderin uzlaştıkları belirtildi.
Habere göre Anastasiadis, Sisi’yle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, iki ülke arasında, planlanan unsurların hayata geçirilmesini denetlemek ve yeni ortak faaliyetleri ele almak amacıyla yıllık bazda düzenli görüşmeler yapılması kararını aldıklarını ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2017, 13:21