Türkiye’nin Doğu Akdeniz’le ilgili son hareket ve açıklamalarının enerji ve Kıbrıs konusunda sinir harbine neden olduğu iddia edilerek, Rum Yönetimi’nin şu anda Türkiye’nin bir sonraki adımını beklediği bildirildi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un, Rum tarafının tek yanlı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgede 7 numara olarak belirlediği parselde TOTAL ve ENI’ye hidrokarbon arama ruhsatı vermesi üzerine yaptığı uyarı da Rum basını tarafından öne çıkarıldı.
Fileleftheros “Sinir Harbi… Fatih’in Ayrılışı New York Öncesinde Taktik Hareket Olabilir… Lefkoşa Beklemede” başlıklı haberinde, Karpaz açıklarında sondaj yapan Yavuz’un bölgeden ayrılması ve neredeyse eş zamanlı olarak Baf açıklarında sondaj yapan Fatih sondaj gemisinin de ayrılacağının açıklanmasının, enerji ve Kıbrıs sorununda sahneyi bir “sinir harbine çevirdiğine” dikkat çekti.
Rum Yönetimi’nin, Türkiye’ye ait iki sondaj gemisinin bölgeden ayrılmasının tesadüf olmadığına inandığı ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de atacağı bir sonraki adımı beklediği belirtilen haberde, Yavuz ve Fatih ile ilgili gelişmelerin, Oruç Reis araştırma gemisinin Türkiye ile Yunanistan arasındaki deniz bölgesindeki misyonuyla birlikte değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.
Yeni Şafak gazetesinin, Yavuz, Fatih ve Oruç Reis ile ilgili haberlerden alıntı yapan gazete, Rum Yönetimi’nin Fatih’in ayrılmasının, BM Genel Kurulu öncesinde Türkiye’nin taktik hareketi olabileceği üzerinde durduğunu yazdı.
Fatih ve Yavuz neden çekildi?
Habere göre, Rum Sözcü Prodromos Prodromu, Rum Yönetimi’nin, Fatih ve Yavuz’un çalışma yaptıkları bölgelerden ayrılmalarının tansiyonun düşmesi olarak mı gördüğü ve bu durumun, olgulara başka perspektiften bakma olanağı mı? verdiği sorusuna karşılık, durumun kapsamlı olarak değerlendirileceğini söyledi. Prodromu, “Müzakerelerin başlayabilmesi için bütün bu yasadışı faaliyetlerin durması gerektiği baştan biliniyordu” dedi.
Gazete, Yeni Şafak haberinde, iki sondaj gemisinden birinin Doğu Akdeniz’e, özellikle de Ada’nın güneyine dönme ihtimalini açık bırakılmasının, Rum Yönetimi’ni düşündürdüğüne dikkat çekti.
TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un, Rum tarafının tek yanlı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgenin 7 numaralı parselinde TOTAL ve ENI’ye hidrokarbon arama ruhsatı vermesi üzerine yaptığı uyarı açıklamasını da çeşitli başlık ve yorumlarla öne çıkardı.
Yunanistan takipte
Habere göre, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos Türk faaliyetlerinin Yunanistan tarafından sürekli ve yakından takip edildiğini; Yunanistan’ın, Doğu Akdeniz’deki ve diğer faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye karşı önlem alınması konusunda AB ile diplomatik kanallardan koordine olduğunu söyledi.
Rum ve Yunan bakanların bu meselelerde sürekli temas ve eşgüdüm içerisinde bulunduğuna dikkat çekilen haberde, Yunan Milli Savunma Bakanı’nın, büyükelçilerle sistemli olarak yüz yüze görüşmeler yaparak, Türkiye’nin bölgedeki hareketleri hakkında bilgi verdiği; Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile de direkt irtibat halinde bulunduğu kaydedildi.