Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı’nın 2013 yılı insan hakları raporunda, KKTC’den “Kıbrıs Türk bölgesi” olarak bahsedilmesi Rumları rahatsız etti.
Fileleftheros Gazetesi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın insan hakları raporundaki Kıbrıs ile ilgili kısmında, Kıbrıs için “Kıbrıs Cumhuriyeti” ile “Kıbrıs Türk bölgesi” olarak ayrım yapıldığını yazdı.
Gazeteye göre raporda, Kıbrıs ile ilgili maddenin giriş kısmında “1974 yılından beri Kıbrıs’ın güneyinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altında olduğundan, Kıbrıslı Türkler tarafından idare edilen kuzeyinin ise 1983 yılında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ilan edildiğinden” bahsedildi.
Raporda, adadaki Türk askerine, BM Barış Gücü askerinin kontrol ettiği, “ölü bölge” addedilen bir “yeşil hatta” ve bu yeşil hattın da, ülkeyi “ikiye ayırdığına” değinildiğini yazan gazete, raporda Kıbrıs için “anayasal ve çok partili başkanlık sistemi” ifadesinin kullanıldığını kaydetti.
Habere göre raporda, geçtiğimiz Şubat ayında yapılan seçimlerde, Nikos Anastasiadis’in “özgür ve adil bir seçimle” başkanlığa seçilmesinden, Rum makamlarının güvenlik güçleri üzerindeki gerçek hakimiyetinden ve güvenlik güçlerinin kimi zaman insan haklarını ihlal ettiğinden de bahsedildi.
“Kurumları dolaylı olarak tanıyor”
Gazete, “Kurumları Dolaylı Olarak Tanıyor” ara başlığıyla devam ettirdiği haberinde, raporda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da 2010 yılındaki “özgür ve adil seçimle” Cumhurbaşkanlığı’na seçildiği, Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP/BG) ile Demokrat Parti - Ulusal Güçler’in (DP/UG) koalisyon hükümeti kurulduğu ve KKTC Anayasası’ndan bahsedildiğini yazdı.
KKTC polisinin ve güvenlik güçlerinin, Türk askerinin operasyonel denetimi altında olduğuna da değinilen raporda, KKTC’nin tanınmıyor oluşu nedeniyle seyahat ederken yaşanılan sorunlara yer verildi.
Rumlar rahatsız oldu
ABD’nin ‘İnsan Hakları Raporunda “Kıbrıs Türk Bölgesi” ifadesi kullanıldı

YORUM EKLE
YORUMLAR
SIRADAKİ HABER
elbet onlarda anlayacak bizim halimizi