banner564

Rum basını süreci yorumladı

Eroğlu ve Anastasiadis yeni süreci başlattı

Rum basını süreci yorumladı
banner598

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakereleri başlatan dünkü görüşmesiyle ilgili Rum basınında çeşitli yorumlar yapıldı.

Fileleftheros Gazetesi, görüşmelerin “ABD’nin lütfuyla” başladığını belirterek,  Güven Yaratıcı Önlemler’in de gündemde olduğunu, Kıbrıs sorunundaki yeni prosedürün, perde gerisi ve perde önündeki yoğun uluslararası müdahale ve özellikle Amerikalıların lütfu ile başladığını yazdı.

Gazete, Kıbrıs sorununun yönetimini tamamen üstlenen Amerikalıların Başkan Barack Obama’yı seferber edecek göründüğünü, Obama’nın Maraş konusuna da değinmesinin muhtemel olduğunu kaydetti. Gazete diplomatik kaynakların, Maraş konusunun kamuoyuna yönelik açıklamalarda öne çıkacağını ancak bunun, Kıbrıs Türk tarafının böyle bir harekette hazır olduğu anlamına gelmediğini belirtti.

 

“Barbaros’un MEB’teki voltalarına son”

Alithia Gazetesi de “Türklerin MEB’teki voltalarına son” başlıklı manşet haberinde Kıbrıs sorunundaki yeni sürecin,büyük beklentilerle başladığını belirterek, “Türkler, müzakereler devam ettiği müddetçe Güney Kıbrıs MEB’indeki tahriklerini durdurmayı taahhüt etti. Kerry ve Davutoğlu prosedürü zedeleyebilecek tek taraflı adımlardan kaçınılması gerektiğinde uzlaştı” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Pazar günü gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Barbaros konusunu da ele aldığnı iddai eden gazete, Ankara’nın Amerikalılara, müzakerelerin yapıldığı dönem içerisinde Barbaros’u “Kıbrıs” MEB’ine göndermeyeceği vaadinde bulunmuş göründüğünü savundu.

Gazete ayrıca, Kıbrıs MEB’i parsellerinde ruhsat sahibi olan şirketlerden de “ilgi çekici açıklamalar beklendiğini” belirterek, Eni ve Total’ın bölgedeki faaliyetlerini hızlandıracağını kaydetti.

Politis Gazetesi de, Kıbrıs müzakerelerinin bütün büyük güçlerin destek mesajlarıyla başladığını, Rusya, Fransa ve AB’nin bu büyük olayı kutladığını, ABD ve AB’den de önemli mesajlar beklendiğini yazdı.


Rum muhalefeti endişeli


Simerini Gazetesi ise, Rum muhalefetinin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun  açıklamasının Rum muhalefetini endişelendirdiğine işaret etti.

KKTC’de de iyimserlik hakim olduğunu aktaran gazete, Davutoğlu’nun, “ortak açıklamanın, yeni devletin iki kurucu devlet tarafından kurulacağı” şeklindeki Türk çözüm felsefesini benimsediği açıklamasının Rum muhalefeti arasında yükselen, “milli davaya ilave felaketler getirecek yeni maceralara sürükleniyoruz” seslerini güçlendirdiği yorumunda bulundu.
Gazeteye göre DİKO, EDEK, Ekologlar Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı, ortak açıklama metninde varılan mutabakata tepkilerini, “Ankara tarafından iyi görülen bir ortak açıklama nasıl olur da Güney Lefkoşa için tatmin edici olabilir” sorusuyla belirttiler.


Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2014, 07:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner608

banner628

banner473