banner564

Papadopulos’a darbe

DİKO hükümetten ayrılıp ayrılmama konusunda ikiye bölündü

Papadopulos’a darbe
banner598

Rum hükümetinin küçük ortağı DİKO’da önceki gün gerçekleştirilen ve parti yönetimi ve organlarında görev alacak kişilerin belirlendiği seçimlerde, parti başkanlığını Nikolas Papadopulos’a kaptıran eski başkan Marios Karoyan’ın zaferle ayrıldığı belirtildi.
   Alithia ve diğer gazeteler, DİKO’da yaklaşık iki ay önce gerçekleştirilen başkanlık seçimini, rakibi Marios Karoyan’ı yenerek kazanan Nikolas Papadopulos’un ilk sınavında başarısız olduğunu,  önceki gün gerçekleştirilen parti organları seçiminde Papadopulos’un yakın çevresi ve çalışma arkadaşlarının partinin önemli görevlerini Karoyan’ın adamlarına kaptırdığını yazdı

   DİKO Başkan Vekilliği görevine Markos Kiprianu, Başkan Yardımcılığı görevine de Hristos Patsalidis, Genel Sekreterlik görevine Marinos Musiuttas ve Genel Organizatör görevine ise Fitos Konstantiu’nun seçildi.

   Karoyan’a yakınlıklarıyla bilinen ve ılımlı olarak adlandırılan Kiprianu ve Patsalidis’in partideki en önemli görevlerden ikisine seçilmesi, Papadopulos’un yenilgisi olarak yorumlandı. Genel Sekreterliği kazanan Musiuttas’ın ise Papadopulos’un yakın çalışma arkadaşlarından olduğu belirtildi.
Partinin yönetimini tamamen ele geçirmek isteyen Papadopulos’un dikkatini yürütme bürosu ve merkez komite üyelerine çevirdiği, seçimlerde parti delegelerinin yüzde 52,24’ünün oy kullandığı kaydedildi.


Papadopulos ve Karoyan’dan zıt açıkılamalar

   Haberlerde, oy verme işlemi sırasında parti başkanı Papadopulos ve eski başkan Marios Karoyan’ın yaptıkları açıklamaların, iki siyasetçi arasındaki görüş farklılığını net biçimde ortaya koyduğuna işaret edildi.

   Papadopulos açıklamasında, partisinin seçim sürecinden, “Kıbrıs Helenizminin hayatta kalma mücadelesi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin korunması, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve ekonomide yaşanan zor zamanlar için daha güçlü ve birlik içerisinde çıkacağı” değerlendirmesinde bulundu.
   Karoyan ise, “seçimlerin partinin küçük mü büyük mü, çok sesli ve hükümet partisi mi olacağını belirleyecek bir referandum olduğunu” belirterek, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak ise, “şimdi bekleme, sabırlı ve sağduyulu olma zamanı olduğunu” söyledi.

DİKO’lu bakanlar ayrılmak istemiyor

   Bu arada, DİKO’nun hükümette yer alan üç bakanının yaptıkları açıklamalarla partinin hükümette kalması yönünde görüş belirttikleri ve Papadopulos’u desteksiz bıraktıkları belirtildi.

   Kıbrıs Rum tarafının ortak açıklamaya onay vermesi konusunda DİKO’nun ikiye bölünmüş göründüğü, önceki gün DİKO’nun hükümette kalması yönünde açıklamada bulunan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in ardından Savunma Bakanı Fotis Fotiu ve Eğitim Bakanı Kiriakos Kenevezos’tan benzer açıklamalar yaptığı aktarıldı.

   Fotiu, yaptığı açıklamada, “ülkenin içerisinde bulunduğu zamanların 1974’ten bile kritik olduğunu ve soğukkanlılık ve parti içerisinde birlik olunmasını gerektirdiğini” belirtti.
   Eğitim Bakanı Kenevezos da açıklamasında, “kararlar almadan önce düşünülmesi gerektiğini, önceden kararı alıp sonradan argümanlar bulunamayacağını” ifade ederek, “tüm alanlarda ve tüm konularda karar alırken mevcut koşulların değerlendirilmesi gerektiğini” söyledi.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2014, 02:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner474