İtalyan ENİ şirketi CEO’su Claudio Descalzi’nin savaş gemilerinin bulunduğu bir bölgede sondaj yapılamayacağını belirtmesinden memnun kalmayan Rum Yönetimi, 7’inci parselde sondaj çalışmaları için Fransa’ya yöneldi.
Politis gazetesi Reuters haber ajansına dayanarak, Roma’daki bir konferans sırasında “Kıbrıs MEB’indeki gerginlik ve şirketin burada yapmayı planladığı sondajlar” konusunda kendisine soru yöneltilen Descalzi’nin, buna “endişeli olmadığı, fakat birilerinin savaş gemileriyle ortaya çıkması durumunda, sondaj yapmayacağı” yanıtını verdiğini aktardı.
Gazeteye göre “sondajların etrafında savaş istemediğini” belirten Descalzi, açıklamasında ayrıca “sondaj yapmam için, kesinlikle savaş çıkmasını istemiyorum” ifadesini de kullandı.
Gazete Rum hükümetinin Descalzi’nin temel tezini, bir diğer ifadeyle “bir sondaj yapılması için savaş olmayacağını anladığını”, bununla birlikte Descalzi’den, “şirketin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasal MEB’inde sözleşmeden kaynaklanan yükümlülükleri ve hakları olduğunu ve Türkiye’nin bazı lisanslı parsellerdeki haksız talepleri yüzünden pes etmeyeceğini açıklığa kavuşturmasını beklediğini” de iletti.
Descalzi’nin açıklamasının Güney Kıbrıs ve Yunanistan’da bir “hengâmeye” neden olmasına rağmen, Rum hükümetinin şirketlerle hem fikir olunan sondaj programının normal bir şekilde uygulanması konusunda endişeli olmadığını yazan gazete, devamla bir “hükümet kaynağından elde edinilen bilgiye” de yer verdi.
Buna göre, Total ve Eni şirketlerinin hali hazırda devletten haklar elde ettikleri parsellerin (2, 3, 9, 8, 6, 7 ve 11) bazılarında bir dizi sondaj yapmak için, belirli bir sondaj platformunun bağlanmasına ilişkin bir sözleşme imzaladıklarını haber veren gazete, bunun, şirketlerin Rum yönetimiyle imzaladıkları sözleşme aracılığıyla üstlendikleri yükümlülükleri yerine getirmeye kararlı olduklarına dair güvenli bir kanıt olduğunu savundu.
Gazete, iki şirketin yeni sondaj evresinin ilk sondajının 2020 yılının başında gerçekleşmesinin olası olduğunu da ekledi.