banner564

‘Light’ yükselme

ABD Lefkoşa Büyükelçisi’nin, Nami’nin Beyaz Saray’daki görüşmesine katılması Rumları kızdırdı

‘Light’ yükselme
banner598

Rum yönetimi’nin, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin Washington’daki temasları sırasında “kendisine ABD’nin Ada’daki büyükelçisinin eşlik etmesi” konusunda ABD nezdinde girişimde bulunduğu bildirildi.
   Fileleftheros Gazetesi, “ABD’den Light Yükseltme” başlıklı haberinde, girişimin nasıl ve ne zaman yapıldığına yer vermedi.
   Rum Ulusal Konseyi’nin toplantısına katılan siyasi parti yetkilileri, Nami’nin temaslarını KKTC’nin siyasi açıdan yükseltilmesi olarak görürken, Anastasiadis hükümetinin bunu önemsiz göstermek istediğini yazdı ve Rum Yönetimi Sözcüsü Hristos Stilianidis’in konuyla ilgili şu sözlerini aktardı:
   “Bu görüşmelere tarihsel açıdan bakılmalıdır. Hepimiz maalesef 2004’ten sonra Kıbrıs Türk toplumunun dünya çapındaki yükselişini yaşadık. Sayın Talat’ın 2004’ten sonra ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmesini hatırlatayım mı? AB’de yapılan bütün üst düzey görüşmeleri hatırlatayım mı? Bir kıyas yapalım ve şimdi bir şey değişip değişmediğine bakalım.”

Lillikas endişeli

   Bu arada Fileleftheros’a göre, Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin ABD temaslarına işaret ederek KKTC’nin kademeli olarak “Kosovalaştırılması” hareketleri gördüğünü söyledi.
   Lilikas, Rum Meclis ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, iki tarafın müzakerecilerinin Atina ve Ankara’da çapraz temaslarda bulunması uygulamasının Yunanistan’ı, sorumluluk ve davranış açısından Türkiye ile eşitleyecek bir uygulama olduğu görüşünü ortaya koydu.
   Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın Atina’da Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaretlerinin KKTC yetkililerinin yabancı ülkelerle görüşmesi yolunu açacağına da işaret eden Lillikas, “Maalesef haklı çıktık. Sayın Nami Beyaz Saray’da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarıyla Başkan Obama’nın Danışmanı ile görüşmeler yaptı. Bu ziyaret gayrı resmi addedilemez çünkü Amerika’nın buradaki büyükelçisi bu görüşmelerde hazır bulundu” dedi.

“Bu yolu hükümet açtı”

   Diplomatik kurallara göre bir yabancı bir ülkenin büyükelçisi, itimatnamesini verdiği ülkenin Dışişleri Bakanı kendi ülkesini ziyaret ederken görüşmelerde hazır bulunur. Amerikan büyükelçinin görüşmede hazır bulunması esasen ‘sahte’ devletin siyasi açısından yükseltilmesi demektir” ifadesini de kullanan Lillikas, KKTC’nin aşamalı olarak ‘Kosovalaştırılması’ şartları ve zemini yaratılmakta olduğu görüşünü belirtti.
   Rum yönetimine, buna sert tepki göstermemesi halinde bu gidişatın önünün kesilemeyeceğini ve geri dönüşü de olmayacağı uyarısında bulunan Lillikas “Bu yolu, iki müzakerecinin çapraz görüşmeleri ile hükümet açtı” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2014, 02:49
banner643
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474