Türkiye Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Viyana’daki toplantı sırasında Yunanistan ve Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlarıyla ayaküstü sohbet ettiği bildirildi.
Alithia gazetesi, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın ayaküstü de olsa, biraz Kıbrıs sorunu hakkında konuşarak, görüşmelerin yeniden başlaması için gösterilen çaba konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını yazdı.
Sohbetin, toplantı sonunda gerçekleştirilen fotoğraf çekiminin ardından yapıldığını kaydeden gazete, sohbet sırasında atmosferin çok iyi ve dostane olduğunu belirterek, diplomatik kaynakların “buzların eridiği” yorumunda bulunduklarını aktardı.
Politis gazetesi de haberinde, Rum, Türk ve Yunan Dışişleri Bakanlarının sohbetine yer verdi.
Gazete edindiği bilgilere göre, Kocias ile Çavuşoğlu arasında Kıbrıs sorunu konusunda iletişimin olduğunu iddia etti.
Bu dönemde Türkiye’nin, ABD ile olan krizin ardından sözlerde de olsa, yeniden AB’ye yaklaşmaya çalıştığı değerlendirmesinde bulunan gazete, Kıbrıs sorununa etkilerinin nasıl olacağının bilinmediğin belirtti.
Gazete BM Genel Sekreteri’nin, Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici danışmanı Jane Holl Lute’un Genel Sekretere, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmelerden cesaret verici mesajlar iletmediğini öne sürdü.
Hristodulidis’in çağrısı
Bu arada Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Avrupalı mevkidaşlarına AB’nin Ortadoğu’ya daha fazla müdahil olup bu bölgeye daha fazla ilgilenmesi gerektiği mesajını verdi.
Fileleftheros gazetesine göre AB Dışişleri Bakanlarının “Gymnich” adlı Viyana’daki toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen görüşmede konuşan Hristodulidis, AB için Ortadoğu’nun önemine vurgu yaptı.
AB’nin Ortadoğu’ya müdahilliğinin daha belirli ve hedefli bir şekilde olması gerektiği üzerinde duran Hristodulidis, bu yönde bölge ile komşu olan AB üye ülkelerinden yararlanılabileceğini belirtti.
Bu kapsamda Güney Kıbrıs’ın bölgedeki tüm devletlerle iyi ilişkiler içerisinde olduğuna ve Yunanistan ile birlikte oluşturulan üçlü işbirliklerine vurgu yapan Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın, AB’nin bölgedeki devletlerle ilişkileri açısından Brüksel adına çalışmaya hazır olduğunu dile getirdi.