Rum İçişleri Bakanı Konstandinos Petridis’in, güneyde kalan Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili bir kaosun olduğunu kabul ettiği bildirildi.
Konuyla ilgili yasadışı icraatlara değinen Petridis, alınacak olan yeni önlemleri açıkladı.
Politis gazetesi “Kıbrıs Türk Mallarıyla İlgili Kaosun Kabulü” başlığıyla manşetten verdiği haberinde, Baf Belediye Başkanı Fedonas Fedonos’un Kıbrıs Türk malları alanında kötü yönetimin olduğu ve yetkililer tarafından suçların işlenmiş olabileceğine dair kamu huzurunda yaptığı şikayetlerin ardından Petridis’in dün bir basın toplantısı düzenlediğini yazdı.
Habere göre usulsüzlük, keyfi davranışlar ve yasadışı icraatları altı başlık altında özetleyen Petridis, Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nin personel eksikliğinden ötürü Kıbrıs Türk mallarının kullanımının yasallığını denetlemekte yetersiz olduğunu da kabul etti.
6 başlık altında yağma
Petridis, güneydeki Türk mallarının yağmalanmasını 6 başlık altında topladı:
1- Hak sahibi olmayan üçüncü şahıslara devren kiralama yapılması
2- Hak sahibi olmayanlar tarafından yasadışı kullanım
3- Gerçek değerlerde olmayan kiralar
4- Memurların taraf tutmasına izin veren kriter eksiklikleri
5- Zenginleşme hedefleyen alım satımlar
6- Ticari işletme olarak kullanılan yazlık evler.
Yönetim sorunu var
Gazete, buna ek olarak İçişleri Bakanlığının, Kaymakamlıklardaki üstü kapalı prosedürler, çalışanların sübjektif yargılarda bulunmasına izin veren yasadaki boşluklar, Kıbrıs Türk Malları Fonunda kazanç birikmesine izin vermeyen kira toplamadaki yetersizlikler, mekanizma kontrolü ve gözetimi eksikliği ve Kıbrıs Türk mallarından istifadede girişimcilik eksikliği gibi sorunları genel bir yönetim sorunu olarak gördüğünü aktardı.
İçişleri Bakanlığının, Kıbrıs Türk mallarında yönetim güçlüğü olarak, geçmişteki tolerans ve eylemsizlikten dolayı yasadışı yapılan faaliyetlerin oldu bittilerine işaret ettiğini aktaran gazete, Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’ndeki yazılım sistemi eksikliğinin, yasallığın sağlanmasını zorlaştıran faktörlerden olduğunu belirtti.
Dokuz önlem
Gazete, Petridis’in doğrudan ya da orta vadede uygulanacak önlemleri de açıkladığını yazdı.
Buna göre önlemler şöyle:
1. Kıbrıs Türk mallarının sayımı ve yeniden değerlendirilmesi.
2. Çeşitli kullanımlar için Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili yeni ve benzer tek tip kiralama politikasının uygulanması. Bu çerçevede başvuru sahiplerinin KKTC’de bıraktığı malın değeriyle ilgili nesnel kriterlerin getirilmesi. Kriterlerin ölçülmesi için puanlamanın getirilmesi. Gelir kriterlerinin belirlenmesi. Öncelikle göçmenlere tarım arazisi verilmesiyle ilgili olarak çiftçiler kütüğüne kayıt için kriterlerin belirlenmesi.
3. Önemli değerlerde Kıbrıs Türk malını elinde tutan tüzel kişilerle ilgili araştırmalar yapılması.
4. Eldeki Kıbrıs Türk mallarının ve danışma komitelerinin kararlarının yayımlanması.
5. Kıbrıs Türk malları kullanıcılarıyla ilgili arşivlerin yayımlanması.
6. Müşteri ilişkisi olmaması için komitelere atanacakların görev sürelerine sınırlama getirilmesi.
7. Meclis partilerin temsiliyetinin hariç tutulması için danışma komitelerinin kuruluşunun yeniden belirlenmesi.
8. Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nde bugüne kadar uygulanmayan iç denetim sistemlerinin getirilmesi.
9. Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nin desteklenmesiyle yerinde kontrollerin yoğunlaştırılması ve artırılması.
Fedonos: Evet ben de aldım
Öte yandan Alithia gazetesi Fedonos’un dün “Baf Belediyesi’nin Kıbrıs Türk malları zengini” olduğuna ve Belediyenin son iki yılda 115 bin 500 metrekarelik Kıbrıs Türk malı isteyip aldığına dair basında çıkan haberleri doğruladığını yazdı.
Haberde Fedonos’un, Belediyenin iki yılda aldığı Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili veriler sunarken, Belediyede toplamda ne kadar Kıbrıs Türk malının olduğu ve bunlardan istifade ederken ne kadar gelir elde edildiği konusunda açıklama yapmaktan kaçındığı belirtildi.
Gazeteye göre Fedonos, “Tek hedefi vatandaşa hizmet etmek olan yerel yönetimin Kıbrıs Türk malı alması başka, kişisel çıkarlara hizmet eden şirketler ve şirketler grubunun Kıbrıs Türk malı alması başka” sözlerini kullandı.
Öte yandan Fileleftheros gazetesi bir haberinde, Baf Belediye Başkanı Fedonos’un polise yaptığı 30 durumla ilgili şikayet üzerine, polisin, Rum İçişleri Bakanlığı ve yetkili dairesinden 23 durumla ilgili dosya istediğini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2017, 12:31