Başpiskopos Makarios’un 1970 yılında Bakanlar Kurulu’nun “üç satırlık yazısıyla kurulan” Rum İstihbarat Teşkilatı’nın (KİP), Rum Meclisi’nin 14 Nisan 2016’daki toplantısında oybirliği ile yasal bir statüye kavuşturulduğu belirtildi.
Rum basınına göre; onaylanan yasa çerçevesinde KİP adının değiştirilmesi düşünülüyor.
Politis gazetesi “İsmi Dâhil Köklü Değişiklikler… KİP, Karanlık Geçmişini Geride Bırakarak Artık Yasayla İşleyecek” başlıklı haberinde KİP’in yeni liderliğinin, kurumun, geçmişinden ve hakkında oluşan çağrışımlardan kurtulması için, adını değiştirmeyi düşündüğünü yazdı.
Kurumun isminin, önümüzdeki günlerde Rum Resmi Gazetesi’nde yayınlanacak yeni yasası tahtında yeni yapısı tam uygulanmaya başladığı zaman değiştirilebileceğine dikkat çeken gazeteye göre KİP “hermafroditliğini (erdişi), daha çok da karanlık işleyiş statüsünü geride bırakıp ilk kez hukuki statüye kavuşuyor.
Yasasız çalışıyordu
KİP’in şu ana kadar ‘havada’ olduğunu çünkü yasası olmadan kurallar ve direktiflerle çalıştığını belirten gazete özetle şöyle devam etti:
“Resmi olarak hiçbir zaman kurulmadı. Kuruluşuyla ilgili tek atıf, 1970 Makarios hükümeti Bakanlar Kurulu’nun üç satırlık bir kararıdır. Meclis’ten oybirliği ile geçen yasa ile KİP esasen kuruluyor ve işleyişi düzenleniyor. Birim, Başkan’ın denetimi altında olacak ve kamunun geriye kalanıyla hiçbir bağlantısı olmayacak.
Yeni KİP, Polis veya Milli Muhafız Ordusu’ndan olmayan bir başkan ve iki başkan yardımcısı tarafından yönetilecek. Üniversite mezunu olma şartı aranacak başkan ve iki yardımcısı Cumhuriyet Başkanı tarafından seçilecek. Görev süreleri, kendilerini atayan Cumhuriyet Başkanı’nın görev süresinin bitiminden üç ay sonra sona erecek.
KİP’te kadrolu ve geçici personel istihdam edilecek. Kadrolu personeli istihbarat, jeopolitik analiz, uluslararası ilişkiler, v.b. dallarında özel donanımlı kişilerden oluşacak. Personel, kurumun ihtiyaçlarına göre seçilecek geçici kişilerle tamamlanacak. KİP Başkanı’nın maaşı ve özlük hakları Polis Genel Müdürü’nünkiyle aynı olacak, başkan yardımcılarının maaş ve özlük hakları ise imzalayacakları sözleşmelerle belirlenecek. KİP mensupları belirli görevler için yurtdışında da çalışabilecek. Kıbrıs’ta ve yurtdışında çeşitli konularda eğitilecek ve silah taşıyabilecek.
KİP yasasının önemli unsurlarından biri de Cumhuriyet Başkanı tarafından atanacak üç emekli yargıçtan oluşacak ve kurumun faaliyetlerinin yasallığını denetleyecek olan özel bir komite kurulması maddesidir. Bu komiteye vatandaşlar ve KİP’in herhangi bir faaliyetinin kötü olduğunu düşünen herhangi birisi başvurabilecek. Yeni yasayla birlikte KİP artık Polisin bir birimi olarak çalışmayacak, polisle hiçbir organik ilişkisi olmayacak polisle sadece milli güvenlikle ilgili konularda sıkı işbirliği yapacak. KİP tamamen antiterör, anti casusluk, toplum ve devletin güvenliği konularıyla meşgul olacak.”
Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2016, 08:59