banner564

İki ayda çözüm

ABD Başkan Yardımcısı John Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry, Kıbrıs için seferber olacak

İki ayda çözüm
banner598

   Kıbrıs sorununun çözümü konusunda aktif bir rol üstlenen ABD’nin, müzakerelerin iki ay içinde tamamlanabileceği görüşünde olduğu bildirildi. Amerikan yönetiminin, bu amaca ulaşabilmek için Başkan Yardımcısı John Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry’yi seferber edeceği iddia edildi..
   Güney kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros Gazetesi, üst düzeydeki bir ABD diplomatına atfen yayınladığı manşet haberde, Kıbrıs sorununun kapatılması yönünde yoğun çalışmaların yapıldığına dikkat çekti. Gazete, ABD planını şu başlıklar altında aktardı:

 1- Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Lefkoşa’yı ziyareti gündemde. Güvenilir bir kaynak Amerikalı bakanın Kıbrıs sorununu şahsen üstlenmekte olduğunu, arabuluculuk rolü oynayan ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi ve müsteşar Victoria Nuland’la direkt irtibat halinde bütün gelişmeleri an be an haber aldığını söyledi. Prosedürün ilerlemesi halinde Kerry, Mart ayında Kıbrıs’ı ziyaret edebilir.
2-Müzakerelerdeki ilk başarının haberini aldığında Obama hükümetinin dış politika konularındaki ağır topu John Biden harekete geçirilecek. Aynı kaynak kinayeli bir şekilde ‘Başkan Yardımcısı’nın programına, tarihi kesinleştirilmeden, bir Kıbrıs ziyareti eklendi’ dedi.
   Aynı kaynağa göre; Amerikan tarafı müzakerelerin ‘iki ay içerisinde’ tamamlanabileceğine inanıyor. Başka kaynaklar, Türkiye’nin süratli bir çözüme hazır olmaması nedeniyle bu süreyi çok kısa buluyor.
   İyi bilgi sahibi kaynaklara göre, Amerikalıların Kıbrıs sorununa müdahiliyeti prosedürün ilerlemesini başka bir zemine oturtuyor. Ankara’nın son bir ay içerisindeki hareketleri Amerikalıların müdahalesinin sonucudur. Washington ve Ankara Kıbrıs sorununda, dışişleri bakanları düzeyinde direkt irtibat içerisindedir ve Washington ‘Türkiye görüştüklerimizi anlıyor ve ilerleyeceğiz’ düşüncesindedir.

 

Maraş konusu mart ayında

   Haftalık yayımlanan Kathimerini gazetesi de, güven yaratıcı önlemler çerçevesinde Maraş kentinin Rumlara iadesini göndeme getirdi. Gazete şöyle dedi:

    “Amerikalılar Maraş meselesinin halen yeni bir dinamik ve Kıbrıs Rum toplumunda yüksek beklentiler yarattığını anladı ve hareketlerini çok daha erken, muhtemelen Mart’tan sonra başlamayı tercih ediyorlar. Bilgiler, Maraş’ın açılması prosedürünün önümüzdeki mart ayında ilan edileceği yolunda.
   Ancak Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamanın satır arasında başka inisiyatifler de ima edildiği kuşkusuzdur. Açıklamada, Maraş’ın açılması dışında Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılması ve Mağusa limanının Kıbrıs Türk ürünlerinin ihracı için açılması da açıkça ifade ediliyor. Timbu (Ercan) havaalanı konusu da paket içerisindedir. Bu konuda geçen mart ayında bizim tarafın nabzı tutulmuştu, ilk başta verilen cevaplar olumlu değildi. Lefkoşa kaynaklı bilgiler Timbu’nun, güven yaratıcı önlemlerden biri olarak müzakere prosedürünün son aşamasında ve doğası gereği (FIR ) nihai çözümle birlikte inceleneceği yolunda.”

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2014, 00:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner608

banner628

banner474