banner564

Güzelyurt’u istiyor

Anastasiadis, yeni müzakere sürecinde ağır koşulları masaya getirme hazırlığı yapıyor

Güzelyurt’u istiyor
banner598
 Rum lideri Nikos Anastasiadis’in, 8 Haziran’da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştireceği müzakerede önemli konuları masaya taşıyacağı bildirildi.
   Rum basınına göre; Anastasiadis ‘daha hızlı’ bir süreç istiyor ve ortaya çıkacak çözüm şeklinin, KKTC’nin, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne katılmasını şart koşuyor. 
   “Toprak konusunda şu ana kadar yapılan kısıtlı görüşmede Akıncı tarafından sunulan tek yenilik, iki oluşturucu eyaletin sınırlarının düz olmasıyla ilgiliydi” diyen Simerini gazetesi, Güzelyurt’un iadesinin şart olduğunu belirterek şunları kaydetti:
   “Anastaiadis’i ilgilendiren şey ‘Annan planının Omorfo (Güzelyurt) açısından tahrif edilmemesi ve aynı zamanda sadece boş tarlaların değil meskun bölgelerin de Kıbrıs Rum idaresi altına verilmesi olduğu’ idi. Akıncı, Karpaz’da Federal Hükümet idaresi altında kanton oluşturulması (ABD’deki ulusal parklar modelinde olduğu gibi) ihtimaliyle ilgili Rum önerisini reddetmedi ama daha sonra incelensin dedi. Bunun ötesinde, çözümün ekonomik yönü gibi büyük bir mesele daha var.”

Moldova modeli… 

   Simerini gazetesi “Moldova Modeli” başlıklı haberinde Rum Yönetimi’nin yoğunlaştırılmış müzakerelerde “alternatif seçenekleri, KKTC’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne entegrasyonunun hukuki ve siyasi yönlerini, dönüşümü, devamı ve müteakip devletler sorununu açıkça ortaya koyması gerektiğini” öne sürdü. 
   Rum yönetiminin elindeki, AB üyeliğinden kaynaklanan bir fırsat olduğuna dikkat çeken gazete “alternatif seçenek ve fırsatları” özetle şöyle sıraladı:
   “Akıncı Avrupacı göründüğüne göre müzakerelerin zeminini AB ilke ve değerleri belirlemelidir. 10’uncu Protokole göre Kıbrıs Cumhuriyeti AB’ye bütün olarak katıldı, müktesebatın Kuzey kesimde uygulaması ertelendi. 10’uncu protokole göre, Anayasa tasfiye edilerek değil ama değiştirilerek, işgal altındaki bölgelerin Kıbrıs Cumhuriyeti çerçevesine entegrasyonu söz konusu olmalıdır. 
   Entegrasyon ifadesi hiç de tesadüf değildir çünkü AB tarafından da kabul edilen bir Moldova emsali vardır. Moldova, 17 Eylül 2006’da Rusya’ya bağlanmak için referandum yapan ancak katılımı gerçekleştirmeyen ayrılıkçı Transdinyester için Entegrasyon Bakanlığı kurmuştu. AB de, AB üyesi olmadığı için Transdinyester ile AB arasında ticari alış veriş yapılmasına izin vermeyen Moldova’nın bu bakanlığı ile görüşmeyi kabul etmişti. 
   Yoğunlaştırılmış müzakereler başlarsa, müzakere zemininin bir parçası olması gereken Türkiye’nin Kıbrıs kökenli yükümlülükleri rafa kalkmaması, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıması gerekir çünkü bu tanıma Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü ve devamının garantisi olacaktır.”


Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2016, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473