banner564

Güven bunalımı

Rum halkının yüzde 72’si ekonominin daha da kötüye gideceği inancında

Güven bunalımı
banner598

Avrupa Komisyonu adına yapılan Eurobarometre araştırma sonuçlarına göre; ekonomik durum ve işsizlik konusunda yoğun endişelere sahip olan Rumlar, gelecekleri konusunda da kötümser.

   Rum basını,  2-17 Kasım tarihlerinde yapılan araştırmaya göre; Rumların yüzde 97’sinin ekonomik durumu “kötü” ve “çok kötü” olarak nitelendirdiğini, sadece yüzde 3’ünün aksi görüş belirttiğini yazdı.

   “Önümüzdeki 12 ay için ekonomik durumda bir iyileşme görüp görmedikleri” sorusuna Rumların yüzde 72’si “kötüleşeceği”, yüzde 7’si “iyileşeceği”, yüzde 19’u da “hareketsiz kalacağı” yanıtını verdi.
   Rumlar, “kişisel mesleki durumlarının nasıl olduğu” sorusuna, yüzde 27 “iyi”, yüzde 39 “kötü” yanıtını verdi. Hane halkının ekonomik durumu sorgulandığında yüzde 58 “kötü” – “çok kötü”, yüzde 42’si ise “iyi” – “çok iyi” şeklinde görüş paylaştı.

 

İstihdam kötü

   Rumların yüzde 98’i istihdam durumuna ilişkin endişesini belirterek, bunu “kötü” ve “çok kötü” olarak nitelendirdi, sadece yüzde 2’si “iyi” – “çok iyi” yönünde görüş belirtti.

Rumların yüzde 74’ünün önümüzdeki 12 ay içerisinde istihdam konusunda durumun daha da kötüleşeceği öngörüsünde Klasbahis bulundu.

   Ülkenin nereye doğru gittiği sorusuna Rumların yüzde 64’ü “yanlış yöne”, yüzde 13’ü ise “iyi yöne” gittiği değerlendirmesini yaptı.

 

En büyük iki sorun işsizlik ve ekonomi

   Rumlar, “ülkelerinin karşı karşıya olduğu en büyük iki sorunun”, işsizlik (yüzde 77) ve ekonominin durumu (74) olduğunu düşündüyor.

   Aynı barometreye göre;  Rumların yüzde 26’sı Rum hükmetine güveniyor. Yüzde 68’lik bir oran ise hükümete güvenmiyor. Güney Kıbrıs’ta hükümete güvenin AB ortalamasının (yüzde 23) üzerinde olduğu belirtildi.

   Rumların 18’i Meclisi güvenirken, yüzde 77’i güvenmiyor, siyasi partilere güvenmeyenlerin oranı ise yüzde 91, güvenenlerin oranı ise yüzde 7.

 

AB ve BM’ye güvenmiyorlar

   Rumların sadece yüzde 17’si AB’ye güveniyor, yüzde 75’i  güvenmiyor. Bu konuda  AB ortalamasının yüzde 31’e 58 olduğu belirtildi.

   BM’ye güven sorgulandığında ise Rumlar’ın yüzde 18’i “olumlu”, yüzde 74’ü “olumsuz” yanıt verdi. “Bugünkü tasarruf durumundan AB’nin mi sorumlu olduğu” sorusuna ise, Rumların yüzde 77’si “evet“ yüzde 19’u da “hayır” şeklinde cevap verdi.

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2013, 01:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474