Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz’in bir parçası olarak, uzun vadede AB’nin enerji ihtiyaçlarını besleyici alternatif kaynak olmayı arzuladığını ifade etti.
Simerini gazetesine göre Lakkotripis, Lefkoşa’nın Rum kesiminde gerçekleştirilen “Kıbrıs’ın Yeni Avrupa Enerji Stratejisine Katkısı” konulu 3’üncü Enerji Sempozyumu’nda konuştu.
Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi - MEB” içerisinde 12’inci parseldeki araştırmalarda teyit edilen doğal gaz miktarıyla ilgili açıklama ve Doğu Akdeniz’de beklenen yeni keşifler ışığında, “doğal gazın yakın zamanda ülkenin enerji bilançosuna dahil olacağını, ayrıca vatanın refah ve kalkınmasına katkıda bulunacağını” belirtti.
Lakkotripis, bu yönde büyük altyapı çalışmalarının yapılması gerektiği üzerinde de durdu.
“Avrupa’nın yeni ikmal umudu”
Güney Kıbrıs’ta bulunan ve sempozyumda konuşan Yunan Enerji Bakanı Yannis Maniatis, Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan’ın Avrupa’nın yeni ikmal umudu olabileceği yönündeki inancını dile getirdi.
Bunun farkında olduklarını ifade eden Maniatis, bunun gerçek olmasına yardım etmeleri için ortaklarını ikna etmeleri gerektiğini belirtti.
RAEK Başkanından eleştiri
Rum Enerji Düzenleme Kurumu (RAEK) Başkanı Yorgos Siammas, devletin bütünlüklü ve yayımlanmış bir enerji planlamasının bulunmadığına işaret etti.
Yayımlanmış ulusal stratejinin olmamasıyla, sadece kısa vadede kendi kazançlarıyla ilgilenen örgütlü çıkarlara alan verdiğini söyleyen Siammas, bütünlüklü ve yayımlanmış bir enerji stratejisinin yokluğunun zaman zaman devleti siyasi kararlar almaya ittiğini belirterek, bu kararların her zaman en doğrusu olmadığını ifade etti.
Dikkatli olunmalı
Sempozyumda konuşan Rum siyasi parti yetkilileri de dikkatli enerji planlaması yapılması ve jeostratejik koşullarla gelişmelerin değerlendirilmesi üzerinde durdu.
DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu, Güney Kıbrıs’ta, jeostratejik düzeyde hidrokarbon keşfinin oynayacağı rolü ne küçümsemeleri, ne de abartmaları gerektiğini belirterek, doğru değerlendirmelerin ve küresel planlamaların yapılması gerektiğini vurguladı.
AKEL Merkez Komite üyesi ve eski Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis, doğal gaz sıvılaştırma terminali yapılmasına yönelik prosedürün derhal ilerletilmesi gerektiğine işaret etti.
“Türkiye’den boru hattı öncelik değil”
DİKO Başkan Vekili Markos Kiprianu, bölgede doğal gaz yatakları keşfinin devletlerarası sorunların çözümünde güçlü bir teşvik unsuru olduğuna dikkati çekerek, Rum hükümetinden doğal gaz konusunda kendilerini bilgilendirmesini istedi. Türkiye üzerinden boru hattı oluşturulması konusuna da değinen Kiprianu, bunun Rum yönetiminin önceliği olamayacağını belirtti.
EDEK Başkan Vekili Marinos Sizopulos Güney Kıbrıs’ta doğal gaz yatakları keşfinin önemine dikkat çekerken, EVROKO Başkanı Dimitris Silluris, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ı enerji oyuncusu yapma fırsatının kaçırılmaması gerektiği çağrısında bulundu.
Çevreciler ve Ekologlar Hareketi adına konuşan Eleni Hrisostomu ile Vatandaşlar İttifakı adına konuşan Simos Angelidis de iddia edilen “Türk kışkırtmalarının göğüslenmesi” gerektiği ve enerji diplomasi ihtiyacına değindiler.
Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2014, 01:33