banner564

Gizli araştırma

İngiltere’nin yıllar önce Ege’deki hidrokarbonlarla ilgilendiği iddia edildi

Gizli araştırma
banner598

İngiltere’nin 1981 yılında Ege’de “Shackleton” isimli araştırma gemisiyla hidrokarbon araştırması yapmak istediği ve bunu Türk ve Yunan Dışişlerei Bakanlıklarından gizlemeye çalıştığı haber verildi.

Simerini Gazetesi, İngiliz belgelerinin 1981 yılının başında, Yunan ve Türk kara sularında “bilimsel” araştırmalar yapılmasıyla ilgili yoğun bir İngiliz faaliyetinden söz ettiğini yazdı.

  Bunun, BM’nin Deniz Hukuku anlaşmasına varılmasından bir yıl önce gerçekleştiğine dikkati çeken Simerini gazetesi, İngilizlerin teferruatlı çalışma ve hazırlıklarla, “Shackleton” isimli araştırma gemisini, Yunanistan ve Türkiye, ama özellikle de Yunanistan kara sularında “bilimsel” araştırmalara göndermek istediklerini yazdı.
   Öte yandan, İngilizlerin Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na yönelik başvurularının kabul edilmediğini kaydeden gazete, İngiliz belgelerinde, araştırmaların hidrokarbonlarla ilgili araştırma yapılmasını da ekarte etmediğini, ancak bunun hem Yunanlılar, hem de Türklerden gizlendiğini ifade etti.
Gazete, haberinin devamında, “ilginç” diye nitelendirdiği hikâyeye geniş bir şekilde yer verdi.

“Hidrokarbonlardan söz edilmesin”
   Gazete, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Çevre, Denizcilik ve Havacılık Dairesi ile Ankara’daki İngiliz Büyükelçiliği arasında geçen bir mektuplaşmaya yer verdi.
   Gazeteye göre, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Çevre, Denizcilik ve Havacılık Dairesi, Ankara’daki İngiliz Büyükelçiliği’ne mektubunda kısaca; “eğer yardımcı olacağını düşünüyorsanız, Türkiye Dışişlerine, araştırma raporlarının, hidrokarbon bulunması olası olan bölgelere atıfta bulunmayacağını söyleyebilirsiniz. Bu taahhüdü, misyon şefi bilim adamından aldık” ifadeleri yer aldı.
   İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın Güney Avrupa Dairesi’nin ise farklı bir görüşe sahip olduğunu ve derhal İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği’nin Türkiye Dışişlerine böyle şeyden söz etmesini engellemeye çalıştığını kaydeden gazete, kısaca şunları yazdı:
“Bize göre, böyle bir bilgiyi vermeniz akıllıca olmaz. Yunanlılar kadar Türkler de hidrokarbon ifadesinden şüphelenecekler: Shackleton gemisinin, böyle bir şeyi araştırdığından şüphelenebilirler. Bunun da ötesinde, eğer gemi hidrokarbon bulursa, hem Yunanlılar, hem de Türklerin sonuçları bilmek isteyeceklerinden eminiz. Araştırılacak olan bölgelerdeki hidrokarbon olasılığından hiç söz edilmemesi gerektiğine inanmaktayız.”


Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2014, 02:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner608

banner628

banner473